Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Életfogyitglant kapott a sorozatgyilkos

2000.11.28. 18:14
Nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette, valamint jogellenes belföldi tartózkodás vétsége miatt a Fővárosi Bíróság életfogytigtartó szabadságvesztésre ítélte az 1998. január-februári bolti sorozatgyilkosságokkal vádolt Erdélyi Nándort. A bíróság ugyanakkor úgy látta, hogy a jugoszláv állampolgárságú, magyar anyanyelvű Erdélyi tekintetében - aki legkorábban 23 év múlva helyezhető feltételes szabadságra - minden kétséget kizárólag csak a csepeli kettősgyilkosságot lehet bizonyítottnak venni.
A bíróság az ítélet indoklásában kiemelte, hogy bár a bizonyítási eljárás során 44 tanút hallgattak meg, közülük nem akadt olyan, aki látta volna Erdélyit bemenni az üzletekbe, avagy onnan kijönni, legkevésbé pedig gyilkolni. Nem találtak a szakértők ujjlenyomatot, lábnyomot, s nem került elő a gyilkos fegyver sem. Az FBI specialistái szerint egyébként mind a négy áldozatot ugyanazzal a fegyverrel ölték meg; mindegyiüket fejbe lőtték.

A bíróság kiemelte: Erdélyi számos beismerő vallomása közül csupán azokat fogadta el, amelyeket más bizonyítékok is alátámasztottak. Így csupán az 1998. február 3.-i csepeli kettősgyilkosságnál látta úgy - a vádlott ruházatán talált és bűnösségét teljes mértékben alátámasztó üvegszilánk és festéknyomok miatt - hogy azt kétséget kizáróan Erdélyi követte el. Az 1998. január 17.-én egy belvárosi sportruházati boltban, és február 4.-én egy IX. kerületi villamossági üzletben történt gyilkosságok esetében viszont mindezt nem ítélte egyértelműnek. Ez annyit jelent, hogy Erdélyit változatlanul több emberen elkövett emberölés miatt ítélhették el, ám bizonyított sorozatgyilkosságról már nem lehet beszélni.

Az ominózus beismerő vallomásoknál döntő volt, hogy Erdélyi rendőri erőszakra hivatkozva később hiába vonta vissza azokat, bennük olyan részleteket mondott el, amelyeket csak a gyilkos ismerhetett. A bíróság indoklásából kivehető volt, hogy nem tartja teljesen kizártnak Erdélyi bántalmazását, ám az egyik legrészletesebb beismerő vallomás még az előtt keletkezett, hogy a rendőrök ellen később a kényszervallatás alapos gyanúja miatt megindult eljárás alapjául szolgáló állítólagos cselekmények megtörténtek volna.

A bűnper során a bíróság a hazai gyakorlatban még nem elterjedt módszerekkel felvett eredményeket is értékelt, így például a gyilkosról készített személyiség-tesztből, valamint a poligráfos hazugságvizsgálatból fakadó megállapításokat. A döntés ellen Erdélyi felmentésért fellebbezett, az ügyész pedig annak megállapítását kérte, hogy valamennyi gyilkosságot bizonyíthatóan Erdélyi követte el. Az ítélet így nem jogerős.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!