Vilmos
10 °C
22 °C

Önök akarnak vizitdíjat!

2008.03.05. 16:07
Kedd dél óta egy napig szavazhattak a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazási kérdésekről. Az eredmény az előzetes közvélemény-kutatásoknál szorosabbnak mondható, két kérdésben átment az ellenék kezdeményezése, egyben viszont megtartanák a kormány által kiszabott díjat. Eredményhirdetés.

Több mint hatvenezer szavazat érkezett arra a felhívásunkra, hogy klikkeljenek, hogyan szavaznának a népszavazási kérdésekre most vasárnap. Egyik kérdés sem kapott elsöprő többséget, kettővel egyetértettek, egyet pedig elleneztek. A vizitdíjas kérdésre érkezett a legkevesebb (60 745) szavazat, a legtöbbet (60 788) pedig a tandíjas kapta.

Szavazó olvasóink 55 százaléka nem ért egyet a kórházi napidíjjal, azt akarják, hogy ezt a kormány törölje el.

51 százalékos támogatást kapott az az ellenzéki javaslat, hogy a kormány törölje el a tandíjat.

És jöjjön a kakukktojás: a beérkezett szavazatok 51 százaléka arról szólt, hogy ne szűnjön meg a vizitdíj. Részletes eredmények itt >>> .

A közvélemény-kutatások szerint azonban az eredmény a kormánynak ennél sokkal kedvezőtlenebb lesz. A Medián legutóbbi, február végi felmérése szerint a választópolgárok 46 százaléka vesz részt a népszavazáson. A felmérés szerint továbbra is óriási többségben vannak az igennel szavazók. Körülbelül a lakosság kétharmada szavazna igennel, a nemmel szavazók aránya 16-18 százalék a különböző kérdésekben. 2004 decemberében 42 százalék mondta biztosra a részvételét a kettős állampolgárságról szóló referendumon, végül 37 százalékuk járult az urnák elé.

Az ügydöntő országos népszavazás akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad. Az Országgyűlés köteles a népszavazás döntésének haladéktalanul eleget tenni.

A három kérdés

Egyetért-e ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

Egyetért-e ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

Egyetért-e ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?"