Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Megkezdődtek a kétszintű érettségik

2005.05.06. 10:07
A kéttannyelvű és nemzetiségi iskolákban pénteken megkezdődtek az írásbeli érettségik. A hagyományos középiskolákban hétfőn a magyar írásbelivel kezdenek a diákok. 2005-ben rekordszámú érettségiző jelentkezett a vizsgákra. Több mint 116 ezer diák összesen félmillió vizsgát tesz.

Ma a nemzetiségi és kéttannyelvű iskolák írásbeli vizsgáival debütál az új kétszintű érettségi. Ezekben az intézményekben a Népszabadság információi szerint három-négy ezer diák érettségizik nemzetiségi nyelv és irodalomból, illetve a kéttannyelvű iskolákban a célnyelvből.

Akik már nem érettségizők és akik még nem érettségizők

Idén országosan 1250 helyszínen több mint 116 ezer diák ad számot tudásáról. Közülük 12 ezren már nem középiskolások, ők felvételi esélyeiket javítanák az újraérettségizéssel, amely az új rendszer szerint a felvételi vizsgának felel meg.

Szintén mintegy 12 ezren vannak azok, akik idén még nem fejezik be a középiskolát, mégis érettségiznek idegen nyelvből. Ennek oka, hogy 2005-ben lehet utoljára nyelvvizsgával kiváltani a nyelvi érettségit, írja a Népszabadság.

2005-ben minden korábbi évet meghaladja az érettségizők száma, az eddigiekhez képest 25 ezerrel többen jelentkeztek az új emelt vagy középszintű vizsgákra. A diákok összesen csaknem félmillió vizsgát tesznek az elkövetkező hetekben.

Már nem a tévét kell figyelni

Mivel már nem a televízió és a rádió hirdeti ki a magyar és matematika tételeket, a hétfői feladatsorok már most az iskolákban vannak. A feladatok kihirdetése helyett közszolgálati televízióban ismertetik a feladatok megoldásait a vizsga napján este.

Nagy változás az is, hogy a magyar írásbelin a diákoknak nem kell tételt választaniuk és fogalmazást írniuk, hanem komplett feladatsort kapnak, szövegszemelvényekkel, kérdésekkel és persze üres hellyel a válaszoknak.

A kétszintű érettségik hétfőn reggel 8 órakor a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal folytatódnak, amelyeket kedden a matematika, szerdán a történelem írásbelik követnek. A szóbeliket emelt szinten az OKÉV által szervezett helyszíneken június 8-14. között tartják, középszinten és a még hagyományos rendszer szerint vizsgázók június 20. és július 1. között vizsgáznak.