Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétszintű érettségi négy év múlva

2001.04.03. 13:16
Kétszintű érettségi rendszert vezetnek be 2005-től. Az emelt szinten letett vizsga kiváltja majd a felsőoktatási felvételit, az emelt szinten szerzett nyelvi jeggyel pedig középfokú állami nyelvvizsgát is szerezhetnek a tanulók. Az új rendszerben bővül a választható közismereti tárgyak skálája: komplex természettudományi tantárgyból, társadalomismeretből, mozgókép- és médiaelméletből is érettségizhetnek a diákok. A kétszintű vizsgarendszer a középiskolai tanulmányaikat idén szeptemberben megkezdő diákokat érinti elsőként.
Az oktatási tárca tervei szerint már az új érettségi rendszer szerint vizsgáznak, akik idén szeptemberben kezdik meg középiskolai tanulmányaikat. A 2005-től életbe lépő kétszintű érettségi lényege: az általános vizsga mellett a diákok emelt szinten is beszámolhatnak a tananyagból, és így - az érettségi évében - megspórolhatják az egyetemi vagy főiskolai felvételit - tájékoztatta a nyilvánosságot kedden Környei László, az oktatási tárca közoktatásért felelős helyettes államtitkára. A normál szintű érettségi vizsga nehézségi foka többé-kevésbé a jelenlegi érettségi követelményeknek felel majd meg. Az emelt szintű érettségin minden tárgyból lesz írásbeli és szóbeli is.

Az érettségivel nyelvvizsga is szerezhető

A kétszintű vizsgáztatással egy időben bevezetik, hogy az érettségin szerzett idegen nyelvi osztályzattal a diákok középfokú "C" típusú állami nyelvvizsgához is juthatnak. Így a középiskolások ingyen szerezhetik meg a nyelvi bizonyítványt. Az új rendszerben azonban nem lehet majd államilag elismert nyelvvizsgával a nyelvi érettségit kiváltani. A tervek szerint a felsőfokú vizsgát választó diákok nem saját tanáraik előtt érettségiznek majd, hanem a tárca független bizottságokat vagy vizsgaközpontokat szervez erre a célra.

Változások az értékelési rendszerben

Átalakítják az értékelés alapjául szolgáló merev pontrendszert is - jelentette ki a tárca főosztályvezetője, Kojanitz László. A tervek szerint bevezethetik a "mozgó skálás" értékelési rendszert, amelyben minden évben a már kijavított és lepontozott feladat alapján határozzák meg, hogy milyen pontszámok szükségesek a különböző osztályzatokhoz. Így elkerülhető, hogy egy túlságosan nehéz feladatsor jelentősen lerontsa a végzettek eredményét. Ezen kívül az elégséges osztályzat eléréséhez szükséges negyven százalékos ponthatárt 30-33 százalékra módosítják. Várhatóan a pontozásnál a jövőben nagyobb súllyal esik majd latba az írásbeli vizsgán elért eredmény, ám a változtatás arányáról még nem született döntés a tárcánál.

Új érettségi tárgyak

Újdonság továbbá, hogy történelemből írásbelizniük is kell a vizsgázóknak, matematikából pedig - emelt szinten - szóbeli számonkérésre is számíthatnak a tanulók. Az érettségizők 2005-től az eddigi választható közismereti tárgyak mellett komplex természettudomány tantárgyból, társadalomismeretből, mozgókép-és médiaismereti tantárgyból is érettségizhetnek. Ennek feltétele, hogy a fenti tárgyakat legalább százharmincnyolc órában, tehát két éven keresztül heti két órában tanulják a diákok.