Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Érvénytelen választáson kiütéses Fidesz-győzelem

2004.11.14. 21:40
Sopronban és Szécsényben ötven százalék fölötti eredménnyel győzött a Fidesz jelöltje, az alacsony részvétel miatt mégsem jutott parlamenti mandátumhoz. Mindkét helyen a szavazópolgárok alig harminc százaléka ment el a szokatlanul hideg időben választani. Az időközi parlamenti választást Surján László és Szájer József megüresedett képviselői helyéért írták ki.
Sopronban és Szécsényben még soha nem fordult elő, hogy egy jelölt már az országgyűlési választás első fordulójában megszerezze a szavazatok több mint ötven százalékát. A fideszes Firtl Mátyásnak és Nagy Andornak ez sikerült, mégsem szereztek mandátumot, mert a választás a harminc százalék körüli részvétel miatt érvénytelen volt.

A második fordulóban ismét valamennyi jelölt elindulhat. November 28-án a legtöbb érvényes szavazatot kapott jelölt lesz a győztes, feltéve, ha a választópolgárok több mint a negyede elmegy szavazni.

Firtl nem várt győzelme

Firtl Mátyás, a Fidesz soproni jelöltje a zord, szeles időjárásnak tudja be az alacsony részvételt, mert Sopronban ennél jóval többen szoktak szavazni. "Köszönettel tartozom azoknak, akik mégis eljöttek" - mondta a választások előtt esélytelenebbnek tartott Firtl, aki majdnem húsz százalékkal győzött a szocialista jelölt ellen. Kránitz László listáról 2002-ben a parlamentbe jutott, ezért a jobboldali jelöltek kifogásolták indulását, végül a bíróság elutasította keresetüket. "Győzelmemben közrejátszhatott, hogy egy, már a parlamentben ülő képviselőnek a választópolgárok nem tolerálták az indulását.

#alt#
Klikk a képre!

"A választáson az országos politikai tendencia győzött, egyedül nem tudtam felvenni a versenyt a Fidesszel" - nyilatkozta az Indexnek Kránitz László, aki korainak tartotta még, hogy értékelést adjon vereségéről, így azt sem tudta megmondani, hogy egy időközi választáson szerencsés-e országgyűlési képviselőt indítani.

Az SZDSZ-es Kóczán Zoltán, aki Kránitz indulását a jobboldali pártokkal szemben nem törvénytelennek, hanem etikátlannak tartotta, 4,21 százalékot szerzett. Negyedik helyen a MIÉP-es Sárdy Barbara végzett, megelőzve az MDF-es Nagy Tamást, akit meglepett az alacsony részvétel, szerinte a nagypártok tehetnek arról, hogy "apátiába süllyedt" az ország. Úgy gondolja, hogy a parlamentbe csak egyéni választókerületből lenne szabad képviselőt juttatni, hogy ne a pártok határozzák meg a képviselők munkáját, hanem fordítva.
Az Index soproni riportja a választások előtt>>>

Sopron fideszes marad?
A választások első fordulójának nem hivatalos eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 53,63 százalék,
2. Kránitz László (MSZP) 34,45 százalék,
3. Kóczán Zoltán (SZDSZ) 4,21 százalék,
4. Sárdy Barbara (MIÉP) 3,09 százalék,
5. Nagy Tamás (MDF) 2,22 százalék,
6. Kirkovits Balázs (Jobbik) 1,24 százalék,
7. Friedl László Mihály (független) 1,16 százalék.

Pozsgay Imre 1990-ben a harmadik helyre futott be a soproni időközi választáson, a második fordulóban már el sem indult. A győzelmet a fideszes Szájer József szerezte meg, a második fordulóban az MDF jelöltjét 217 szavazat különbséggel győzte le. A most a Fidesz színeiben induló Firtl Mátyás a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként a szavazatok 4,66 százalékát szerezte meg.

A Fidesz 1994-es várakozáson aluli országos szereplése Szájer Józsefnek is vereséget hozott Sopronban. A harmadik helyre befutó politikust a szocialista Boros László és az SZDSZ-es Kertész Zoltán előzte meg, végül a második fordulóban a liberális jelölt - Szájer "átszavazó" táborának köszönhetően - négyezer szavazattal megelőzte a szocialista politikust.

Szájer Józsefet 1998-ban már a Fidesz mellett az MDF is támogatta. A második fordulóba a szocialista Borossal és a tőlük jócskán lemaradó SZDSZ-es Kertésszel jutott. A liberális jelöltre a "hármas döntőben" kétezerrel kevesebben szavaztak, és visszalépése esetén sem tudta volna megakadályozni Szájer második győzelmét.

A 2002-es választáson 1,31 százalékon múlt, hogy Szájer József már az első fordulóban megszerezze a szavazatok több mint a felét és a képviselői mandátumot. A második körbe a Fidesz-MDF-es jelölt mellett a most is induló Kránitz László került és négyezer-ötszázzal kapott kevesebb szavazatot Szájernél, de listáról a parlamentbe jutott.

Szécsényben győzött Orbán szobatársa

"Úgy nyertem, hogy nem vagyok helybéli, és a szocialista jelöltet sikerült szülőföldjém legyőznöm" - mondta Nagy Andor, Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke és kollégiumi szobatársa, aki a Fidesz színeiben a szavazatok 50,1 százalékát szerezte meg, de a 28,84 százalékos részvétel miatt parlamenti mandátumhoz nem jutott. Nagy úgy érzi, hogy megfelelően tudná képviselni Szécsényt a parlamentben, mert négy hónapja hét napból hatot Nógrád megyében tölt és megismerte a térség gondjait.

Második helyen 27,8 százalékkal a szocialista-szabad demokrata Borenszki Ervin végzett, aki vereségének okairól az Indexnek elmondta: a szavazótáborának csak a harminc százalékát sikerült mozgósítania, de bízik benne, hogy két hét múlva - a mostani nagy különbség ellenére is - megfordítja az eredményt.

A harmadik helyet nagy meglepetésre a zenész Gáspár Győző édesapja szerezte meg több mint tíz százalékos eredménnyel. A szocialista és a fideszes jelölt szerint ebben nagy szerepe volt annak, hogy idősebb Gáspár Győző ajándékok osztogatásával győzte meg programja helyességéről a szavazópolgárokat. A Jobbik jelöltje, Franka Tibor a negyedik lett, az MDF-es Frisch Oszkár, aki 1990 óta valamennyi választáson indult, de soha nem győzött, 2,4 százalékot kapott. Fekete László "erős ember" a Zöld Párt színeiben másfél százalékot ért el.

Szécsényben az MSZP csak egyszer győzött
A választások első fordulójának nem hivatalos eredménye:

1. Nagy Andor (Fidesz-KDNP) 50,1 százalék,
2. Borenszki Ervin (MSZP-SZDSZ) 27,8 százalék,
3. idősebb Gáspár Győző (független) 10,7 százalék,
4. Franka Tibor (Jobbik) 3,9 százalék,
5. Frisch Oszkár (MDF) 2,4 százalék,
6. Fekete László (Zöld Párt) 1,5 százalék,
7. Nagy Attila (Munkáspárt) 1,3 százalék,
8. Simó Béla (Összefogás Magyarországért Centrum) 0,9 százalék,
9. Miklós Szabolcs (Magyar Vidék és Polgári Párt) 0,8 százalék,
10. Kürti István (MIÉP) 0,6 százalék.

Az 1990-es választáson a most is induló Frisch Oszkár, bár pártja országos győzelmet aratott, csak második lett a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltje, Juhász Péter mögött. A tizennégy induló közül az SZDSZ-es lett a harmadik. Az MSZP jelöltjét ebben a körzetben még egy MSZMP-s és egy független jelölt is megelőzte.

A szocialisták 1994-ben új jelölt után néztek - és nyertek. Serfőző András a második fordulóban a KDNP-s Juhászt győzte le, pedig a harmadik helyre visszacsúszó demokrata fórumos Frisch Oszkár visszalépett jobboldali jelölttársa javára. A Munkáspárt néven induló egykori MSZMP ismét az országos átlagnál erősebben szerepelt, Bozsik Bélára a választók 9,49 százaléka szavazott.

Szécsény és környéke 1998-ban ismét az országos győztesre adta a voksát. A KDNP-ből a Fideszhez igazolt Surján László a második fordulóban ezer szavazattal nyert a szocialista Serfőző ellen. Győzelme még úgy sem forgott veszélyben, hogy a Független Kisgazdapárt jelöltje a második fordulóban kilenc százalékot kapott.

Surján László 2002-ben megismételte győzelmét, a második helyre ismét a szocialista Serfőző futott be. A két jelölt nagy fölényét jelezte, hogy az első fordulóban a harmadik helyen végzett munkáspárti jelölt is csak a szavazatok 5,21 százalékát szerezte meg.

A szécsényi és soproni választókerület országgyűlési képviselői - Surján László és Szájer József, mindketten fideszesek - a nyáron európai képviselői mandátumot szereztek, ezért kellett kiírni az időközi parlamenti választást.