Gerzson
-3 °C
2 °C

Külön alapból finanszíroznák a tömegközlekedést

2003.05.20. 12:43
Az idén az önkormányzatok 20 százaléka kért központi támogatást, hogy ki tudják fizetni a kötelező béremeléseket. 527 település 7,5 milliárdot igényel, köztük három ellenzéki vezetésű kerület. Gy. Németh Erzsébet fővárosi MSZP-s frakcióvezető szerint jövőre viszont a helyhatóságok szabadabban költekezhetnek.
Hogy az idei költségvetés "gatyára vetkőztetné az önkormányzatokat", az csupán rosszhiszemű megállapítás az ellenzék részéről - mondta mai sajtótájékoztatóján Jauernik István, a parlamenti szocialista frakció önkormányzati munkacsoportjának vezetője. Szerinte a tények mást mutatnak. Ennek ellenére a szocialista politikus elismerte, hogy az önkormányzatok 20 százaléka, pontosan 527 település a közszférában dolgozók kötelező béremelését nem tudja saját erejéből állni, ezért mintegy 7,5 milliárd forint értékben a központi költségvetéstől várnak segítséget.

Szabadon elkölthető pénzek az önkormányzatoknak

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Gy. Németh Erzsébet országgyűlési frakcióvezető-helyettes, a fővárosi MSZP-frakció vezetője inkább a jövőre koncentrált, és azt ígérte, a 2004-es költségvetés az önkormányzatoknak több autonómiát hozhat, mert szándékaik szerint a központi költségvetésben sokkal több szabadon felhasználható pénzt adnak a helyhatóságoknak.

Mindezzel együtt Jauernik István saját maga, és a szocialista frakció nevében segítséget ígért a nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak. Pénzt ugyan nem tudunk adni - mondta, de például bárkivel leülök és bebizonyítom neki, hogy nem a 2003-as költségvetés miatt került a település nehéz helyzetbe - nyugtatta meg Jauernik az elégedetlenkedőket.

Nagyvárosi tömegközlekedési alap

A fővárosi szocialista frakció vezetője a 4-es metró költségeinek részleteiről még nem tudott mit mondani, csak annyit, hogy a következő hónapig elkészülnek a finanszírozási tervvel. A főváros saját "félretett pénzéből", bankhitelekből, a közműcégek privatizációja nélkül fogja megoldani az építkezés finanszírozását.

Gy. Németh Erzsébet ugyancsak a jövőről szólva, arról tájékoztatott, hogy létrehoznak egy "nagyvárosi tömegközlekedési alapot", amelybe a költségvetésből mintegy 15-20 milliárd forintot szánnak. Ennek kétharmadán az "óriásváros" budapesti, a maradékon pedig mintegy 100 tömegközlekedést fenntartó önkormányzat osztozkodna. A pénzt a Gazdasági Minisztérium osztaná szét. Így az önkormányzatok "nagyobb levegőt vehetnek" - mondta a frakcióvezető.