Auguszta
-4 °C
2 °C

Az esőadó eltörlését akarja a Fidesz

2005.05.18. 14:14
Az "esőadó" eltörlését kezdeményezi Debrecen fideszes polgármestere. Kósa Lajos az Indexnek azt mondta, hogy az önkormányzatokkal beszedetett díj többnyire a behajtáshoz szükséges kiadásokat sem fedezte.

"A közcélú érdekeltségi hozzájárulás iskolapéldája annak, hogyan kell bosszantani az állampolgárokat" - mondta az Indexnek Kósa Lajos, aki a közismertebb nevén "esőadóként" ismert adónem eltörlését indítványozza.

Csörgedezett csak

Debrecen fideszes polgármestere szerint adóigazgatási szempontból nem indokolható egy olyan adó kivetése, amelynek behajtására csaknem akkora vagy nagyobb összeget kell elkölteni, mint amekkora bevételt hoz. A Horn-kormány idején bevezetett hozzájárulással a külterületi földek tulajdonosaival kívánták megfizettetni, hogy az állam elvezeti a földbirtokokra hullott csapadékot. A hozzájárulás beszedését a törvény az önkormányzatokra bízta, de Kósa szerint a települések jó része eddig is megtagadta ezt a kötelezettséget, mert a beszedéshez szükséges adatok megszerzésére megközelítőleg annyit kellett fordítani, mint a várhatóan befolyó összeg.

A vízgazdálkodási törvény 1995-ben rendelkezett a közcélú érdekeltségi hozzájárulás kivetéséről, amely jelenleg 1640 forint hektáronként. De csökkenti a bevételeket az is, hogy a nagyobb birtokosok maguk vagy saját társulásokban oldják meg az esőelvezetést, így Kósa Lajosa szerint az adónem valószínűleg ráfizetéses az államnak.

Nem kötelezettség

A Környezetvédelmi Minisztérium sajtóosztályán Kósa indítványára reagálva elmondták, hogy a közcélú érdekeltségi hozzájárulás nem kötelezettség volt, hanem csupán lehetőség az önkormányzatok számára. Az esőadót ott lehet beszedni, ahol nincs vízgazdálkodási társulás, a befolyt összeget pedig kizárólag az árkok fentartására lehet fordítani. A minisztérium adatai szerint az 1995-ös jogszabály adta lehetőséggel országszerte csupán néhány tucat település élt, ezért úgy vélik, érhetetlen, miért próbálja azt megszüntetni a Fidesz.