Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Rászorultak hiteltartozásán segítene a kormány

2004.05.05. 18:33
Kapcsolódó cikkek (1)
A jövő évtől kezdve támogatást nyújt a kormány azoknak a rászorult és nehéz helyzetben lévő családoknak, amelyknek 1989 előtti lakáshitel-hátraléka van, illetve amelyeket a kilakoltatás veszélye fenyeget a ki nem fizetett közüzemi díjak miatt.
Kökény Mihály egészségügy, szociális és családügyi miniszter a kabinet szerdai ülését követően beszámolt arról, hogy ma Magyarországon az összes háztartás 13 százaléka, körülbelül 500 ezer eladósodott. Elmondása szerint megközelítőleg 100 ezer esetben pedig már bírósági szakaszba jutott az ügy és a kilakoltatás veszélye is fennáll. A közüzemi díjtartozásnál az egy főre jutó átlagos tartozás összege 18.500 forint, a lakáscélú hitelhátralékok esetében ez az összeg már 440 ezer forint.

A kormány elképzelése szerint felfüggesztenék a fizetési kötelezettséget azon családok esetében, ahol a a szociális rászorultság miatt nincs meg a képesség a lakáshitelek törlesztő részletek fizetésére és a tartozásnak sincs fedezete. Abban az esetben, ha a család életkörülményeiben, szociális helyzetében kedvező változás következik be, a felfüggesztés időtartama alatt, a fizetési kötelezettség feléledhet.

Az előterjesztés értelmében két másik, a tervezetben meghatározott kör is részesülne valamilyen támogatásban. A kormány jövőre, a 100 ezer forint alatti tartozással rendelkező, mintegy 10 ezer embert érintő, hátralékok rendezéséhez adna támogatást, több, mint egymilliárd forint értékben.

A kormány három változatot készített a közüzemi díjhátralékok kezelésére is. Ezek egyik alapfeltétele az lenne, hogy a tartozás fennmaradó részét csak akkor engednék el, ha az adósságkezelés után egy minimálisan meghatározott időtartamig a családnak nem keletkezik újabb hátraléka.

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy a szakmai és társadalmi vitát követően, a parlament őszi ülésszakának kezdetén nyújtanák be az egészségügyi ellátás szervezéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A törvény - az elkézelések szerint - jövő tavasszal lépne életbe.

Visszakerülnek a nemzeti színű táblák a határhoz

Újra visszakerülnek ideiglenesen a piros-fehér-zöld táblák a magyar határállomásokra egy szerdai minisztériumi rendelet alapján - mondta el Lányi Péter, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője az MTI-nek. A kormányszóvivő a kormányülést követően közölte: a magyar zászlóknak és címereknek ott helyük, és az utasítást az illetékes szervek megkapják.

A napokban több napilap is foglalkozott azzal, hogy több uniós tagországgal ellentétben az EU-t szimbolizáló kék alapon csillagos táblák mellett Magyarországon nem őrizték meg a határállomásokon a nemzetiszínű táblákat.