Eleonóra
-1 °C
2 °C

Két nem szavazattal fogadta el a parlament az EU-csatlakozást

2004.04.26. 18:56
Elsöprő többséggel szavazta meg a parlament az EU-csatlakozásról szóló törvényt, valamint a szintén a csatlakozás apropóján beterjesztett négypárti politikai nyilatkozatot hétfőn. Medgyessy Péter szerint a két határozattal célt ért, és közölte, hogy nem adja fel az együttműködést célzó javaslatai megvalósítását.
Ünnepélyes keretek között, csaknem egyhangúlag fogadta el az EU-csatlakozásról szóló szerződés kihirdetésére vonatkozó törvényjavaslatot. Két képviselő, a független Balogh Gyula és a Fideszből a Jobbikba átülő Körömi Attila szavazott nemmel, Orbán Viktor volt miniszterelnök és Áder János, a Fidesz frakcióvezetője nem jelent meg a szavazáson. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a határozathozatal előtt azt mondta, hogy Magyarország történelmi időszakot él át, amelynek jelentősége az államalapításhoz mérhető.

Új korszak

"Hazánk, a Magyar Köztársaság történelmének új korszakához érkezett. Az ezer esztendeje Szent István királyunk által alapított európai magyar állam most újra megerősíti szövetségét az Európai közösséggel" - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet a törvény után három nem szavazattal, a négy frakció egyetértésével szintén elfogadott a parlament. Az egyik nem szavazatot a két EU-ellenes képviselő mellett Balogh László MDF-es képviselő adta.

A parlamenti pártok összefogásának, együttműködésének szükségességét hangsúlyozta Medgyessy Péter miniszterelnök, az Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló szerződés kihirdetésére vonatkozó törvényjavaslat, valamint a csatlakozással kapcsolatos négypárti politikai nyilatkozat elfogadását követően.

"Célt értem, azért, mert a parlament megszavazta ma az európai uniós csatlakozásunk törvényének kihirdetését, és célt értem azért, mert a négy parlamenti párt, félretéve az összes acsarkodást és vitát, ami olyannyira jellemző volt az előző hónapokban, elfogadott egy közös politikai nyilatkozatot, amely méltatja uniós csatlakozásunk jelentőségét, és megszabja azokat a fő irányokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy sikeres ország legyünk" - mondta a kormányfő. Medgyessy kijelentette, hogy nem adja fel az együttműködést célzó javaslatai megvalósítását.

Elég ünnepélyes

A nyilatkozattervezetet eredetileg Medgyessy Péter nyújtotta be önálló képviselői indítványként. A Fidesz frakcióvezetője, Áder János szintén önálló képviselői indítványt nyújtott be a témában, mivel a Fidesz nem érezte elég ünnepélyesnek a kormányfő előterjesztését. A tervezettel kapcsolatos négypárti egyeztetések után az MSZP nevében Medgyessy Péter kormányfő, illetve Kuncze Gábor szabad demokrata, Áder János fideszes és Herényi Károly MDF-es frakcióvezető április 23-án együtt nyújtotta be a jelenlegi indítványt.

A törvényjavaslat, valamint a politikai nyilatkozat elfogadását követően ünnepélyes keretek között elhelyezték az ülésteremben a magyar zászló mellett az Európai Unió zászlaját. A képviselők ezután meghallgatták a Himnuszt, majd Beethoven Örömódáját, az unió himnuszát.

"Méltatlan Orbán Viktor és Áder János viselkedése"

"Az Országgyűlés mai üléséről, az ünnepélyes határozat elfogadásakor csak két prominens hiányzott: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Áder János, aki frakcióvezetőként a Fidesz részéről aláírta a határozatot. (...) A Fidesz vezetőinek méltatlan viselkedésére nincs magyarázat: vannak esetek, amikor a tetteket nem pótolják a szavak, ez így volt Aradon és ez így volt a magyar parlamentben is" - tartalmazza Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettesének közleménye.

A politikus kommünikéje szerint a Fidesz vezetőivel ellentétben közéleti személyiségek, az uniós és a később csatlakozó országok nagykövetei, az unió bizottságának tisztségviselője, valamint a köztársasági elnök is "megtisztelte a határozathozatalt és az Európai Unió zászlóinak ünnepélyes elhelyezését".

"Orbán Viktort a saját kampányán kívül csak a hatalom megszerzése érdekli" - olvasható Juhász Gábor közleményében.

Hol volt Orbán és Áder?

Mivel már a Medgyessy kormány is elkezdte kétéves munkájának értékelését egyértelműen beszélni kell egy ilyen lakossági fórumon a beváltatlan választási ígéretekről - mondta a borsodi Edelényben hétfőn Áder János.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti frakciójának vezetője hangsúlyozta, hogy miközben Medgyessy Péter láthatóan nagyon elégedett kormánya eddigi teljesítményével, érdemes számba venni az olyan nem teljesített ígéreteket, amelyeket nem is fognak beváltani.

"A nemzeti petíció a legjobb válasz azokra a kihívásokra, amelyekkel most mindanyiunknak szembe kell néznünk" - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn este Kaposváron, a város főterén tartott politikai fórumon. "Nem tudunk jobb választ adni, nagyobb erőt mutató elkötelezettséget fölmutatni, mint az egymillió aláírás" - mondta a Fidesz elnöke a petíciót népszerűsítő nagygyűlésen, a mintegy négyezres közönség előtt.

A nyilatkozat
Magyarország és Európa újraegyesülését, az Európai Unió és Magyarország céljainak és érdekeinek azonosságát hangsúlyozza a négy parlamenti párt közös, az uniós csatlakozást üdvözlő politikai nyilatkozata, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. Az alábbiakban közöljük a nyilatkozat teljes szövegét.
Politikai nyilatkozat Hazánk, a Magyar Köztársaság történelmének új korszakához érkezett. Az ezer esztendeje Szent István királyunk által alapított európai magyar állam most újra megerősíti szövetségét az Európai Közösséggel. Ezeréves történetünk során sok mindent köszönhettünk az európai kultúrának és civilizációnak, miként a magyarság is mindig méltó szerepet vállalt a kulturális és civilizációs fejlődésben, az egyetemes értékek gyarapításában. Ennek is köszönhető, hogy köztársaságunk 1990-ben visszatérhetett az európai polgári demokráciák erősödő és gyarapodó családjába.
2004 májusában egyesül a kettészakított Európa. Ezzel a történelmi pillanattal véglegesen a múltba vész a jaltai örökség. Európa, s benne Magyarország polgárai számára kiteljesedik a szabadság. Az uniós csatlakozásban nemzeti történelmünk nagyszerű hagyományai érvényesülnek. Magyarország erős és büszke állam, amilyennek Szent István akarta. Polgáriasult ország, amilyennek a ,48-as ifjak megálmodták. Független, demokratikus köztársaság, amelyért a magyar nép 1956-ban harcolt. Szabad és sikeres ország, amilyenné a rendszerváltás éveiben építeni kezdtük. Méltó ahhoz, hogy hagyományaihoz és mai erejéhez híven gazdagítsa az Európai Közösséget.
Az Európai Unió egyenrangú államok közös értékeken és szolidaritáson alapuló szövetsége. A közösség erejét egymás céljainak és érdekeinek megértése, a kisebbségek tisztelete, a kompromisszumok keresése és a megállapodások betartása adja. Az európai uniós tagság kivételes esélyt nyújt az egész magyarság számára a világ legsikeresebb nemzeteihez való felzárkózásra, a szabadság, a demokrácia, a jólét kiteljesedésére.
Az Európai Unió célkitűzései: az elmaradott térségek felzárkóztatása, a foglalkoztatás javítása, a szegénység elleni küzdelem, a fenntartható gazdasági fejlődés biztosítása, és a természeti környezet fokozott védelme teljes összhangban vannak nemzeti érdekeinkkel. Ezen célok valóra váltása is vezéreli majd azoknak a magyar politikusoknak a tetteit, akiket a magyar választók nemzeti érdekeink képviseletére az Európai Parlamentbe küldenek.
Mindannyiunk közös felelőssége, hogy a csatlakozás nyújtotta lehetőséget megragadjuk és valamennyiünk javára fordítsuk. Az Európai Unió teljes jogú tagállamaként minden erőnkkel arra törekszünk, hogy mi magyarok, mindannyian a csatlakozás, az újraegyesülés nyertesei legyünk. Célunk, hogy minden magyar nyugodt szívvel, őszintén mondhassa velünk együtt: hazatértünk Európába, Európa hazajött hozzánk. Dr. Medgyessy Péter MSZP
Dr. Áder János Fidesz
Kuncze Gábor SZDSZ
Herényi Károly MDF