Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az EUKK szerint sikeres volt a kampány

2003.04.09. 16:49
Az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány befejezte EU-csatlakozás melletti kampányát - jelentette be Somody Imre szerdai sajtótájékoztatóján. Gerő András kuratóriumi tag szerint Magyarországra egyfajta kulturális reneszánsz köszönt be, míg a gazdaság szereplőinek Bojár Gábor azt üzente: az egységes piac mindent gazdaságosabbá tehet.
December óta közel egymillió ember vett részt az EUKK mintegy ezer rendezvényen - mondta Somody Imre, a közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese szerint csaknem minden magyar állampolgárhoz eljuttatták üzenetüket, ha másként nem, akkor a kétmillió tájékoztató füzet segítségével. Somody szerint aktív kampányukkal a bizonytalanokat állásfoglalásra késztették.

Erkölcsi kötelesség, nemzeti érdek, virágzó kultúra

Palánkai Tibor, az EUKK kuratóriumi elnöke szerint egyértelmű a nemzet érdeke. Kádár Béla nem tartja helyesnek, hogy vannak, akiknek nincs "elég önbizalmuk a jövőt illetően és felülnek azoknak a szkeptikusoknak, akik 15 éves válsággal riogatnak", szerinte mindenkinek erkölcsi kötelessége felismerni, mi a tét. "Nem pártpolitikai küzdelemről van szó, hanem a magyar nemzet kulturális és gazdasági egyesüléséről" - fejtette ki.

A kuratórium egy másik tagja, Gerő András egy tanárát idézte, aki szerint "ami nem a maga idejében következik be, az erkölcstelen, ami nincs a maga helyén, az szemét", most azonban minden összejött - tette hozzá. Gerő úgy ítéli meg, hogy bizonyos függési rendszerhez csatlakozunk ugyan, de mindez az értékek és a kulturális nemzettudat felértékelődéséhez vezet. "Hogy mi a magyar, az nem az államban, hanem a kultúra felvirágozásában érhető tetten". Egyfajta kulturális reneszánsz jön el - tette hozzá.

Jobbak, intelligensebbek, okosabbak, képzettebbek

Bojár Gábor szerint nem a támogatások mértéke a lényeg, hanem az, hogy egyedül nem lehet szembenézni a globalizációval, kizárólag egy nagyobb gazdasági közösség tagjaként vehetjük fel a versenyt. Hiába vagyunk jobbak, intelligensebbek, okosabbak, képzettebbek, az USA azonban hatalmas piac, ezért szárnyalták túl Európát - mondta.

Ágh Attila az önállóságra hívta fel a figyelmet, mert csak így lehetünk partnerei az EU-nak. "Tudományt, természeti kincseket, és emberi kapacitást adunk Európának" - vélekedett.

Chikán Attila szerint a csatlakozással az ifjúság nyer a legtöbbet, hiszen ez a réteg élvezheti a legtovább az EU nyújtotta előnyöket, s ez a réteg a leginkább képes rá, hogy a maga javára fordítsa az új lehetőségeket. Így valószínűleg ők lesznek a legtöbben a szombati szavazáson, de az idősebbekre is számít Chikán, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nekik a fiatalok miatt kell igennel szavazniuk.