Antal, Anett
16 °C
23 °C

Gyurcsány kivizsgáltatja az MSZP-mutyit leleplező felvételeket

2007.09.26. 23:31
Az uniós pályázatok sikere a minisztériumoknak juttatott százalékokon múlik, állítja a tévé felvétele. A miniszterelnök szerint nem úszhatják meg szárazon az uniós pénzekkel ügyeskedők.

Rejtett kamerával készült felvételeket mutat be és további felvételeket ígér a Hír televízió a volt kiskunhalasi kistérségi megbízottról, aki a televízió közlése szerint a 2005-ben készült képsorokon az "uniós pályázatok lefölözésének módszerét ismerteti" egy helyi vállalkozóval.

A Hír tévé internetes honlapján közzétett felvétel és cikk szerint a rejtett kamerával készített képsorokon Weiszenberger László arról beszél, a visszaosztott pénzből a minisztérium is részesült.

Elmondja azt is, hogy kapcsolatai révén rendszeresen intézkedett pályázatok ügyében százalékért. A sikeres pályázók által visszaosztott milliókat a minisztériumba kellett vinnie, ő abból kapta meg a részét.

A televízió adatai szerint az ügy szálai Zuschlag Jánoshoz vezetnek. Mint írják, Weiszenberger jelenleg az MSZP kiskunhalasi önkormányzati képviselője, aki ellen már nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. Weiszenberger Lászlót szerda este nem lehetett elérni.

Gyurcsány vizsgálatot követel

Daróczi Dávid kormányszóvivő csütörtök reggel közleményben reagált a rejtett kamerás felvételekre. "Nincs bocsánat, és nincsenek kiváltságosok: aki megszegi a törvényeket, az nem úszhatja meg szárazon" - áll a kommünikében. Gyurcsány Ferenc arra kéri a fejlesztés-politikáért felelős minisztert, hogy haladéktalanul vizsgálja meg, milyen jogi lépésekre van szükség a rejtett kamerás felvételekkel kapcsolatban. "Ha a felvételek valódinak bizonyulnak, és visszaélés történt, késlekedés nélkül intézkedjen annak érdekében, hogy érvényt lehessen szerezni a rendnek és a törvényeknek."

A közlemény úgy fogalmaz, hogy "a miniszterelnök álláspontja egyértelmű: mindenkinek, aki vét a rend és a törvények ellen, el kell számolnia tetteivel a nyomozó hatóság és a bíróság előtt. Ha a bűnössége bebizonyosodik, akkor viselnie kell a büntetést is. Ez az alapelv mindenkire érvényes, függetlenül beosztástól és pártállástól."

A közlemény szerint azonban erkölcsileg védhetetlen, hogy kollektíven bűnösnek kiáltsák ki tisztességes emberek tízezreit, akik becsületes versenyben nyertek el uniós támogatásokat. "Lehetetlen nem észrevenni [...] azt a nyilvánvaló szándékot, hogy egyesek utólag próbálnak ürügyet szolgáltatni a Fidesz elnökének hazug kijelentéséhez az uniós pénzekkel kapcsolatban".