Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Történelmi NATO-csúcs Budapesten

2001.05.29. 21:23
Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédével megnyílt az Észak-atlanti Tanács külügyminiszteri értekezlete a Kongresszusi Központban. A kormányfő felszólalásában a NATO térségben betöltött szerepének fontosságát hangsúlyozta. A NATO külügyminisztereinek találkozóján elhangzott megnyitóbeszédében Lord Robertson főtitkár történelminek nevezte, hogy olyan ország ad otthont a csúcsnak, amely két éve csatlakozott a szervezethez. A hatóságok biztonsági intézkedések egész sorozatát vezették be a városban; erőszakos demonstrációkról továbbra sem tudni.
Az Észak-atlanti Tanács (NAC) külügyminiszteri értekezletének budapesti megrendezése világos üzenetet hordoz magában: a NATO kiemelt figyelmet fordít a térség minden államára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos budapesti találkozón kedden elhangzott megnyitóbeszédében. A szövetség diplomáciai vezetői első ízben tanácskoznak a NATO-hoz újonnan csatlakozott három ország egyikében.

A kormányfő hangsúlyozta: a NATO térségbeli jelenléte nélkül elképzelhetetlen a délkelet-európai béke építése, az ottani államok demokratizálódási folyamata. "Magyarország számára biztonsági érdek, hogy a legfelkészültebb államok mielőbb felvételt nyerjenek a NATO-ba, és erről a szervezet 2002-es prágai csúcstalálkozóján döntés szülessen" - jelentette ki Orbán Viktor. Kitért arra is, hogy az euroatlanti biztonsági struktúra kifejlesztése, a NATO és az Európai Unió együttműködése elengedhetetlen az új biztonsági kihívások szemponjából.

A NATO külügyminisztereinek találkozóján elhangzott megnyitóbeszédén Lord Robertson főtitkár történelminek nevezte, hogy olyan ország ad otthont a csúcsnak, amely két éve csatlakozott a szervezethez. Robertson lord a balkáni helyzet rendezését nevezte a NATO legfontosabb feladatának, de hangsúlyozta: a macedóniai válságot csak tárgyalással lehet megoldani. Fontosnak nevezte a NATO és az Európai Unió, illetve az Egyesült Államok és az Európai Unió közti kapcsolatok megszilárdítását, és közölte: a NATO minden eddiginél szorosabb kapcsolatokra törekszik Oroszországgal is. Robertson kijelentette: a katonai szövetség bővítésének a jövőben feltétlenül folytatódnia kell.

Pénzbírságot róttak ki az Alba Körre
A gyülekezési törvény megsértése miatt szabálysértési eljárást indítottak Perneczky László, az Alba Kör hétfői demonstrációjának szervezője ellen. A fegyverkezésellenes szervezet tegnap egy NATO-szimbólumot és egy hatalmas "Halálcsillag" feliratot lógatott ki a Lánchíd oldalából. A szabálysértés miatt húszezer forint büntetést rónak ki, az Alba Kör egyelőre nem döntötte el, hogy ezt megfellebezik-e - mondta az Indexnek Perneczky. A szervezet szóvivője, akit már hétfő este 11 óra körül elengedtek az V. kerületi rendőrkapitányságról, hangsúlyozta: tudatában voltak, hogy engedély nélkül lefolytatott lánchídi akciójuknak ez lesz a vége, és teljes mértékben vállalják a felelősséget.

Helyszíni riportunk

Egyelőre nem csökkentik a békefenntartó erők létszámát Koszovóban

Az Észak-atlanti Tanács ülésének legfontosabb témája a balkáni helyzet volt. Ma minden eddiginél nagyobb a remény a Balkán helyzetének rendezésére. A NATO-nak számos eredményt sikerült elérnie, mindazonáltal további erőfeszítésekre van szükség - jelentette ki George Robertson NATO-főtitkár a NATO-tagországok budapesti külügyminiszteri ülését záró kedd délutáni sajtóértekezletén.

A külügyminiszterek megítélése szerint a balkáni stabilitás megteremtésében sikerült jelentős haladást elérni, de sokhelyütt még igen törékeny a helyzet. Ennek megfelelően úgy látják, hogy továbbra is nagy szükség van a Boszniában, illetve Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erők (SFOR, illetve KFOR) további jelenlétére, a jelenlegi időszak tehát nem a nagy létszámcsökkentések ideje.

A NATO főtitkára döntő jelentőségűnek nevezte a szövetség és Oroszország együttműködését a térségben. A koszovói helyzettel kapcsolatban nagyon fontosnak tartotta, hogy a tartományból elűzött emberek biztonságban visszatérhessenek, és ebből a szempontból kulcsfontosságúnak nevezte Oroszország szerepét. Elmondta, a tanácskozás résztvevői nagy érdeklődéssel fogadták a páneurópai stratégiai rakétavédelemre vonatkozó orosz javaslatot. Igor Ivanov orosz külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a balkáni stabilitás szempontjából a fenyegetés elsődlegesen Koszovóból indul.

Módosulhatnak az Irak elleni szankciók

A régió stabilitását és biztonságát fenyegető veszélyekről és kihívásokról, valamint az ezek elhárítására és megoldására kialakított együttműködési lehetőségekről fogadtak el közös nyilatkozatot a délkelet-európai országok és a NATO-szövetségesek, kedden délután a budapesti NATO-tanácskozáson. A "délkelet-európai regionális biztonsági kihívásokat és lehetőségeket értékelő közös dokumentum", az úgynevezett SEECAP leszögezi: az aláíró országok egyetértenek abban, hogy egyiküket sem fenyegeti a másik részéről katonai agresszió.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia külügyminiszterei a budapesti NATO-tanácskozás lehetőségével élve kedden megbeszéléseket folytattak az Irak-ellenes szankciók módosításáról - közölte egy amerikai forrás. "Még hétfő előtt megoldást kell találni" - mondta a név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes, arra utalva, hogy az ENSZ-ben jövő hétfőn vitatják majd meg az Irak elleni szankciók módosításáról szóló tervezeteket. Információk szerint a budapesti megbeszéléseken kitűnt, hogy egyetértés van a megközelítésben, azaz abban, hogy miközben a korábbinál is jobban ellenőrizni kell a fegyverek, illetve a katonai célra is használható termékek eladását Iraknak, a polgári célú termékek bejutását nem szabad nehezíteni.

A budapesti NATO-találkozó más fontos tanácskozásoknak is keretet nyújt: Igor Ivanov orosz külügyminiszter és amerikai kollégája, Colin Powell szerdán tanácskozást folytat a június 16-ra tervezett orosz-amerikai csúcstalálkozóról. Mint ismeretes Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök Szlovéniában találkozik majd.

Példátlan biztonsági intézkedések

Az esemény miatt a magyar hatóságok példátlan biztonsági intézkedéseket vezettek be: több száz rendőr és tűzoltó biztosítja a helyszínt, a Kongresszusi Központ környékét és az arra vezető autóutakat teljesen lezárták. Biztosítják továbbá a kétoldalú találkozók helyszíneit is. Az ötven delegáció elhelyezése szintén logisztikai rémálom, megállási tilalmat vezettek be azoknak a szállodáknak a közelében is, ahol a védett vezetők laknak. Fennakadásokra lehet számítani a Várnegyedben, a Kempinski, a Hilton, és a Thermál Szálló környékén is - írja a Népszabadság.

Az elmúlt napokban a rendőrség és a határőrség együttműködött a titkosszolgálatokkal, hogy az esetleges erőszakos tüntetéseket megakadályozza. A rendőrség egyedül a Humanista Mozgalom mai napon megtartandó demonstrációját engedélyezte.

Tüntetés: több a rendőr, mint az aktivista

A Humanista Mozgalom fél hatra meghirdetett demonstrációja egyelőre eseménytelenül telik a Déli pályaudvar kerengőjében. Helyszíni tudósítónk elmondása szerint a NATO-ellenes transzparensek és narancssárga lufik között mintegy kétszáz résztvevő hallgatta végig többek között Tamás Gáspár Miklós filozófus beszédét. A rendőrség - megelőzendő a rendbontásokat - nagy erővel képviselteti magát a helyszínen; egy tüntetőre szükség esetén akár 1-2 rendőr is jutna.