Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Magyarország nem vesz részt a világkiállításon

2004.09.06. 07:12
A legtöbb európai ország ott lesz jövőre a Japánban rendezendő világkiállításon, Magyarország nem. Bulgáriától Németországon át Ukrajnáig a kontinens harminchárom országa képviselteti magát a 2005-ös expón.
A következő világkiállítást Magyarország nélkül rendezik a harmadik legnépesebb japán város, Nagoja vonzáskörzetében - írja a Népszabadság. A kormány a határozatot a nyugat-európai országok távolmaradásával indokolta.

A kormány alapos előtanulmányok és vizsgálatok után döntött úgy, hogy Magyarország ne vegyen részt az aichi világkiállításon - válaszolta a Népszabadságnak Major István. A Külügyminisztérium nemzetközi gazdasági kérdésekben illetékes helyettes államtitkára elmondta, hogy távolmaradásunkat nemcsak a költségvetési helyzet indokolta, de az akkor, 2003 elején megkérdezett potenciális érintettek - külkereskedők, befektetők, turizmusszervezők és mások - egybehangzóan a részvétel elvetése mellett érveltek.

Bezzeg

Az expó honlapján szereplő információ alapján Ausztria ott lesz Japánban: a szervezőbizottság 2003. május 14-én kapta meg az osztrákok részvételi szándékát jelző hivatalos levelet.

A résztvevők között összesen 33 európai ország található, köztük nemcsak Franciaország, Németország és Spanyolország, hanem Bulgária, Csehország, Románia és Ukrajna is. Az EU-tagországok közül mindössze négy: Észtország, Lettország, Magyarország és Szlovákia marad távol.

Az egyik résztvevő, Csehország, 300 millió cseh koronát, mintegy 2,3 milliárd forintot fordít a részvételre, ami kevesebb, mint amit az előző, hannoveri világkiállításra költöttek, és nagyjából megegyezik a hannoveri magyar költségekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?