Vadászszenvedély - a FAZ a Kontroll Csoportról

2002.01.22. 15:07
Terjedelmes Publicisztikát közölt a Kontroll Csoport "jelentése" kapcsán a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az írás szerint aligha véletlen, hogy pont a választási kampány idején jelent meg az elemzés, amely a hazánkban dolgozó külföldi tudosítók tevékenységét veszi górcső alá.
Vadászszenvedély címmel közölt terjedelmes írást Matthias Rueb a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung mai számában. A cikk azzal indít, hogy a legújabb magyarországi médiaviszály szinvonaláról szólva - már csak az intellektuális kegyelet okán is - a hallgatás köpenyébe kellene burkolózni.

"A médiaegyensúly Robin Hood-jai

Mégis szólni kell arról, hogy a Magyar Nemzet egész cikksorozatban illette "obskúrus szemrehányásokkal" a nyugati tudósítókat, és a "magyar ügyek önjelölt védelmezője" kavarta ügybe már egyes EU-országok követségei is bekapcsolódtak. Rueb beszámol az "úgynevezett" Kontroll Csoport "névvel alá nem írt" közleményéről, és a csoport "egyébként ismeretlen" szóvivőjének megszólalásáról a "miniszterelnök által előnyben részesített, nyíltan jobboldali" Vasárnai Újságban, miszerint a csoport mögött "független magánszemélyek, továbbá gimnazitsák és diákok" állnak, akik felelősséget éreznek a "szabad és autentikus információ elvei" iránt. A "médiaegyensúly Robin Hoodjai"-nak története nem tekinthető azonban egyszerű mesének.

Különös ugyanis, hogy miért éppen az olyannyira "otrombán és kiegyensúlyozatlanul kormánypárti" konzervatív lap közölte az "önzetlen ellenőrök" szövegét. Az "analízis" módszertanilag nevetséges, stílusát "későserdülőkori túlfűtöttség jellemzi", az egész badarság. A szerző párhuzamot von a mostani "feketelista" és Orbán Viktor múltkori, ellenzéki politikusokat és értelmiségieket hasonló vádakkal illető listája között. Véletlen-e mindez, kérdi.

"Lovas a konzervatív publicisztika főbírája"

Vajon csak tréfa-e, ha Lovas István, "a magyar nemzeti-konzervatív publicisztika önjelölt főbírája" az ATV-n térdét csapkodva "egy kis kiheréléssel" véli megoldhatónak a "kiegyensúlyozatlan tájékoztatás problémáját"? Egyszerű csúsztatás-e, ha ugyanez a Lovas egész oldalas cikkben - "természetesen a Magyar Nemzetben" - jellemez "klinikailag paranoid"-ként egy holland újságírót, az "ominózus lista" harmadik helyezettjét? A kormányszóvivő persze tagadja, hogy bármilyen hivatalos kapcsolat volna a kormány és Lovas vagy a "Kontroll Csoport" között, és természetesen a Magyar Nemzet is független lap, még akkor is, ha feltűnően sok egész oldalas hírdetést jelentetnek meg benne állami vállalatok.

Véletlen-e az időzítés?

És végül: lehet-e véletlen, hogy éppen a választási kampány felforrósodásakor jelenik meg megint egy lista? A politikai életet már rég a nemzeti konzervatív koalíció és a szociálliberális ellenzék veszélyes és elkeseredett polarizációja jellemzi, ami megfertőzi társadalmi élet minden területét, és veszélyezteti a még fiatal magyar demokrácia intézményeit. Emiatt mindkét fél ellenségnek állítja be politikai ellenfelét, és ebbe a méltatlan "velünk vagy Magyarország ellen"-játékba vonták be a külföldi tudósítókat.

Az, hogy a sajtó mindig minden hatalom és ellenzék kritikusa, politikai árnyalattól függetlenül, az "ebben a mérgezett légkörben egy idegen égitestről való eszmének látszik". "Dehát Magyarország is ezen az égitesten van. Európának hívják" - zárja cikkét a FAZ.  • Hírek
  • Hitelkártya