Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Fehér szalagos mozgalmat indítanak a fiatal szocialisták

2004.06.28. 15:33
Mozgalmat indítanak a fiatal szocialisták a sorkatonaság megszüntetéséért, attól tartanak ugyanis, hogy ha a Fidesz nem támogatja az erre vonatkozó törvénymódosítást, egy következő kormány bármikor visszaállíthatja a rendszert. A Fidesz megelőlegezné a kétharmados törvényhez a bizalmat, de számos feltételt támaszt.
Levélben szólítja fel Zuschlag János szocialista képviselő a kormányfőt, a pártokat, a civil szervezeteket, sőt az egész társadalmat, hogy fehér szalag viselésével vállaljanak szolidarítást a sorkatonai szolgálat megszüntetése mellett, tudta meg az Index a képviselőtől. Európában szerinte csak kilenc országban működik a sorkatonaság, mi is ehhez a kisebbséghez tartozunk, mondta.

Mit gondol Orbán a bevonulásról?

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter néhány hete bejelentette, hogy tavasszal vonultak be utoljára sorkatonák. A sorkatonaság végleges megszüntetéséhez viszont meg kell változtatni az Alkotmányt. A levelet azután fogalmazta meg Zuschlag, hogy a tervezett alkotmánymódosítást a Fidesz csak bizonyos feltételekkel támogatja. Zuschlag szerint a sorkatonaság annyira meghaladott gondolat, hogy még a Fidesz is eltörölné, ám "egyes vezető fideszes politikusok", Zuschlag úgy tudja, különösképpen Orbán Viktor ragaszkodik az intézmény fentartásához.

Amennyiben a Fidesz nem támogatja az alaptörvény módosítását, a honvédelmi miniszter saját hatáskörében megszünteti a behívásokat, azonban így egy következő kormány bármikor visszaállíthatja a sorkötelezettséget, álítja Zuschlag. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a hétvégén azt mondta, hogy amennyiben a Fidesz nyeri a 2006-os választásokat, akkor visszaállítja sorkatonaságot.

Elképzelhető, de kétséges

Simicskó István elképzelhetőnek nevezte, hogy megelőlegezzék a bizalmat a kormánynak az őszi szavazáson, ugyanakkor számos olyan szempontot vonultatott fel az Index kérdésére, amely kétségessé teszi a beígért szavazatokat. Szerinte ugyanis a jövő évi költségvetésben is látni kell, hogy milyen fontos ez a téma a kormánynak. A Fidesz az idei 350 milliárdos honvédelmi büdzséből, jövőre sokkal többet csoportosítana át laktanyafelújításokra, lakásépítésre és illetményemelésre.

Simicskó szerint csökkenteni kellene Magyarország külföldi szerepvállalását, kevesebbet pénzt fordítani a Gripen-projektre, és az így megtaarított pénzből megoldható lenne a feltételek javítása a honvédségen belül. Mindezek nélkül a Fidesz veszélyben látja a magyar honvédelmet.