Alfréd
-3 °C
3 °C

Polgármester frakció nélkül

2004.03.03. 16:28
A kecskeméti Fidesz frakció kihátrált a város fideszes polgármestere mögül. A lépést "a város lakosságának közérzetét borzoló ügyekkel" magyarázták, és nem kívánják újraindítani Szécsi Gábort.
"A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja tegnapi ülésén megvonta a bizalmat Szécsi Gábor polgármestertől, azaz az önkormányzatban sem támogatjuk" - mondta Leviczky Cirill, a képviselőcsoport vezetője szerdán az önkormányzat közgyűlésén, napirend előtt.
Szécsi Gábor

2006-ban nem újrázhat a polgármester

A frakcióvezető, aki egyben a Fidesz megyei elnöke is, közölte, hogy a 2006-os választásokon a párt nem kívánja Szécsi Gábort polgármester-jelöltként indítani. Szécsi Gábor, akit eddig kétszer választottak meg a Fidesz színeiben polgármesternek, a közgyűlésen megjegyzés és kommentár nélkül vette tudomásul a bejelentést.

Leviczky Cirill a párton belüli strukturális átalakulással és "a város lakosságának közérzetét borzoló ügyekkel" indokolta a frakció döntését az MTI-nek. A frakcióvezető tagadta, hogy Szécsi Gábortól azért vonták meg a bizalmat, mert érzékelhetően támogatta a város központjába szánt, a lakosság egy részének heves tiltakozását kiváltó magánberuházás, egy bevásárló és szórakoztató központ tervét.

"A döntést tudomásul vettem"

Nem volt pártkatona
Már 2002-ben sem indította volna a polgármester-választáson Szécsi Gábort a Fidesz, ha talált volna nyerési eséllyel induló másik jelöltet - írja a Népszabadság. Szécsi ugyan sikeres városvezető volt, nem volt jó kapcsolata a helyi fideszes politikusokkal. A város fideszes országgyűlési képviselőivel, Horváth Zsolttal és Nyitray Andrással a kezdetektől hűvös volt a viszonya - írja a Népszabadság. Ennek oka a napilap szerint az, hogy Szécsi a párt irányváltásai ellenére is megőrizte - önmaga által konzervatív-liberálisnak jellemzet - elveit, ráadásul nem volt megélhetési politikus, így nem számított könnyen utasítgatható pártkatonának sem.

Leviczky Cirill ugyanakkor az MTI kérdésére a Malom Centert említette példaként a "közérzetet borzoló" ügyekre. "Elfogadom, tudomásul veszem a döntést" - mondta Szécsi Gábor a közgyűlés szünetében tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján. Közölte: a frakcióval "az együttműködés nem volt mindig felhőtlen", a bizalom megvonása "a látens és nyilvánvaló viták lecsapódása, egy folyamat következménye, aminek közvetlen előzménye feltehetően kapcsolatos" a Malom Szórakoztató és Bevásárló Központtal.

"Meggyőződésem, hogy a város egészét érintő legfontosabb kérdésekben a jövőben is együtt tudunk működni, (...) ugyanakkor ez a változás még nagyobb mozgásteret kínál a polgármesteri munkához, lehetővé teszi a más képviselőcsoportok felé való nagyobb nyitottságot, a kapcsolatok építését (...), ami egy polgármesternek kötelessége" - tette hozzá Szécsi Gábor. Egy újságírói kérdésre azt monda: elgondolkozik azon, hogy Fidesz-tagságát fenntartsa-e.

Liberálisabb várospolitika

"Vannak terveim, a nyugodtabb, higgadtabb, liberálisabb várospolitika jegyében kívánok dolgozni, és semmilyen politikai nyomásra nem adom fel azokat az értékeket, amelyeket vallok" - mondta a kecskeméti polgármester.