Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jobbikost azonosított az SZDSZ a tévénél

2006.09.20. 11:28
Az SZDSZ szerint egy jobbikos kerületi vezető irányította a tömeget a Szabadság téren. A tévé székháznál jelen lévő indexesek úgy emlékeznek, Fejes István felesége éppenhogy visszafogni próbálta a tömeget.

A fővárosi SZDSZ néhány fotón felismerni véli Fejes Istvánt, a Jobbik óbudai vezetőjét, amint a tévé székháza előtt részt vesz az eseményekben, sőt "vezényli" is a tömeget. Fejes a Fidesz, a KDNP, a MIÉP és az MDF közös jelöltjeként indul az önkormányzati választásokon a III. kerületben, az 1. számú választókörzetben. (A fotókat egyébként az Index munkatársa készítette eredetileg.)

Az MSZP óbudai képviselője is felismerte Fejest

Pető György óbudai szocialista képviselő állítása szerint Fejes István, aki a Jobbik III. kerületi szervezetének elnöke, keddre virradóan jelen volt a köztelevízió ostrománál. "Azt állítjuk, hogy vezető szerepe volt, mert van egy olyan kép, ahol Fejes képviselő úr a székház lépcsőjén állva csápol a tömegnek" - fogalmazott Pető az MTI szerint.

Az MSZP-s politikus azt várja a Fidesztől, hogy visszavonja ettől az embertől a közös képviselőségét. "Minket az érdekel, hogy mi itt be tudjuk azt bizonyítani, hogy ezek a derék jobbikosok milyen politikai felelősséget viselnek ebben az esztelen történetben, és hogy a Jobbik meg a Fidesz kéz a kézben jár sok helyütt" - tette hozzá Pető.

Mint ismeretes, Tarlós István, a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt azt ígérte, hogy elhatárolódik azoktól, akik a tévészékház elleni "attakban" részt vettek. Tarlóst egyébként a Jobbik is támogatja az önkormányzati választásokon.

Tarlós elhatárolódik

Tarlós István szerdán, az MTV székháza előtt kijelentette: "Bárkik is tették és teszik ezt a rongálást "azoktól a magam részéről keményen elhatárolódom. Ha valóban a Jobbik végezte ezt a rongálást, akkor vegyék úgy, hogy ez esetben elhatárolódtam a Jobbiktól, mint ahogy bárki mástól is, aki ezt tette" - hívta fel a figyelmet Tarlós István.

A Fidesz III. kerületi szervezetének ismeretei szerint Fejes István próbálta az erőszakos cselekményektől visszatartani a tömeget, és védte a magukra hagyott rendőri erőket a Szabadság téren - ezt a párt illetékese közölte az Indexszel szerdán este. Míg ennek ellenkezője nem bizonyosodik be, nem látja okát a szervezet, hogy támogatását Fejes István képviselőjelölttől visszavonja. A Fidesz ismeretei szerint Fejes István feljelentést tesz rágamazásért az MSZP és az SZDSZ III. kerületi szervezetei ellen.

Fejes ott volt, de szerinte nem vezényelte a tömeget

Az Index elérte telefonon Fejes Istvánt, aki elmondta: nem vett részt erőszakos cselekedetekben, nem vezényelte a tömeget, hanem inkább csillapítani próbálta az indulatokat a székháznál, ahová őt a Kossuth térről hívták át. Azért hívták egyébként, hogy adja át a nevezetes petíciót, amelyet végül senki nem vett át.

Fejes úgy emlékszik vissza a történtekre, hogy ő védett meg néhány rendőrt és tűzoltót is. Az egyik képen úgy tűnik, mintha egy fiatal nővel együtt egy tűzoltó tömlőt húzna az épület felé. Fejes ugyan erre a részletre nem emlékszik arról az estéről, de arra igen, hogy ő ellenezte az autók felgyújtását például, hiszen "ilyet épeszű ember nem tesz".

Az Index munkatársai emlékeznek Fejes feleségére (ő ugyanis a fotókon látható fiatalabb nő), hogy megpróbálta visszatartani a tömeget, persze sikertelenül. Az épületen belül készült fotók Fejesről és feleségéről már egyértelműbbek, azokon tisztán kivehetőek az arcok.