Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Jobbikost azonosított az SZDSZ a tévénél

2006.09.20. 11:28
Az SZDSZ szerint egy jobbikos kerületi vezető irányította a tömeget a Szabadság téren. A tévé székháznál jelen lévő indexesek úgy emlékeznek, Fejes István felesége éppenhogy visszafogni próbálta a tömeget.

A fővárosi SZDSZ néhány fotón felismerni véli Fejes Istvánt, a Jobbik óbudai vezetőjét, amint a tévé székháza előtt részt vesz az eseményekben, sőt "vezényli" is a tömeget. Fejes a Fidesz, a KDNP, a MIÉP és az MDF közös jelöltjeként indul az önkormányzati választásokon a III. kerületben, az 1. számú választókörzetben. (A fotókat egyébként az Index munkatársa készítette eredetileg.)

Az MSZP óbudai képviselője is felismerte Fejest

Pető György óbudai szocialista képviselő állítása szerint Fejes István, aki a Jobbik III. kerületi szervezetének elnöke, keddre virradóan jelen volt a köztelevízió ostrománál. "Azt állítjuk, hogy vezető szerepe volt, mert van egy olyan kép, ahol Fejes képviselő úr a székház lépcsőjén állva csápol a tömegnek" - fogalmazott Pető az MTI szerint.

Az MSZP-s politikus azt várja a Fidesztől, hogy visszavonja ettől az embertől a közös képviselőségét. "Minket az érdekel, hogy mi itt be tudjuk azt bizonyítani, hogy ezek a derék jobbikosok milyen politikai felelősséget viselnek ebben az esztelen történetben, és hogy a Jobbik meg a Fidesz kéz a kézben jár sok helyütt" - tette hozzá Pető.

Mint ismeretes, Tarlós István, a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt azt ígérte, hogy elhatárolódik azoktól, akik a tévészékház elleni "attakban" részt vettek. Tarlóst egyébként a Jobbik is támogatja az önkormányzati választásokon.

Tarlós elhatárolódik

Tarlós István szerdán, az MTV székháza előtt kijelentette: "Bárkik is tették és teszik ezt a rongálást "azoktól a magam részéről keményen elhatárolódom. Ha valóban a Jobbik végezte ezt a rongálást, akkor vegyék úgy, hogy ez esetben elhatárolódtam a Jobbiktól, mint ahogy bárki mástól is, aki ezt tette" - hívta fel a figyelmet Tarlós István.

A Fidesz III. kerületi szervezetének ismeretei szerint Fejes István próbálta az erőszakos cselekményektől visszatartani a tömeget, és védte a magukra hagyott rendőri erőket a Szabadság téren - ezt a párt illetékese közölte az Indexszel szerdán este. Míg ennek ellenkezője nem bizonyosodik be, nem látja okát a szervezet, hogy támogatását Fejes István képviselőjelölttől visszavonja. A Fidesz ismeretei szerint Fejes István feljelentést tesz rágamazásért az MSZP és az SZDSZ III. kerületi szervezetei ellen.

Fejes ott volt, de szerinte nem vezényelte a tömeget

Az Index elérte telefonon Fejes Istvánt, aki elmondta: nem vett részt erőszakos cselekedetekben, nem vezényelte a tömeget, hanem inkább csillapítani próbálta az indulatokat a székháznál, ahová őt a Kossuth térről hívták át. Azért hívták egyébként, hogy adja át a nevezetes petíciót, amelyet végül senki nem vett át.

Fejes úgy emlékszik vissza a történtekre, hogy ő védett meg néhány rendőrt és tűzoltót is. Az egyik képen úgy tűnik, mintha egy fiatal nővel együtt egy tűzoltó tömlőt húzna az épület felé. Fejes ugyan erre a részletre nem emlékszik arról az estéről, de arra igen, hogy ő ellenezte az autók felgyújtását például, hiszen "ilyet épeszű ember nem tesz".

Az Index munkatársai emlékeznek Fejes feleségére (ő ugyanis a fotókon látható fiatalabb nő), hogy megpróbálta visszatartani a tömeget, persze sikertelenül. Az épületen belül készült fotók Fejesről és feleségéről már egyértelműbbek, azokon tisztán kivehetőek az arcok.