Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Csaknem negyven beteget segített a halálba a pesti ápolónő?

2001.02.18. 18:41
Több mint harminc ember meggyilkolásával gyanúsítanak egy budapesti nővért. A TV2 hírműsorának közlése szerint a Nyírő Gyula Kórház belgyógyászatán dolgozó 23 éves ápolónőt a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának nyomozói csütörtök hajnalban vették őrizetbe, a bíróság pedig szombaton helyezte előzetes letartóztatásba. A kórház igazgatója nem zárja ki, hogy a nővér pszichopata volt. Az ügyben várhatóan hétfőn tart sajtótájékoztatót a BRFK.
Információk szerint a nővér már első kihallgatásán beismerő vallomást tett, amelyben elmondta, hogy tavaly január eleje óta 30-40 válságos állapotban lévő idős beteget "segített át" úgymond a túlvilágra. A TV2 vasárnapi híradójában nyilatkozó Takács Gábor, a kórház igazgatója, rendőrségi és orvosi vizsgálatokat megelőzve elképzelhetőnek tartotta, hogy a betegeknek halálos adag nyugtatót beadó nővér nem aktív eutanáziát alkalmazott - ami egyébként a magyar jogi szabályozás szerint egyenértékű a gyilkossággal - hanem elmebeteg gyilkos volt.

Dr. Halál
Az Egyesült Államokban két orvos szerzett magának világhírnevet a betegek öngyilkosságához nyújtott segítségéért. Az egyik Jack Kevorkian, a ,,halál doktora", aki több évig asszisztált a számára szinte teljesen ismeretlen betegek öngyilkosságához. Ezt büntetlenül tehette, mert az esküdtszékek minden esetben felmentették. A halálba segítést általában látványosan és a rendőrség utólagos értesítésével valósította meg. A másik orvos Timothy Quill, aki Diane nevű, leukémiában haldokló betegének nyújtott segítséget az öngyilkosságához, oly módon, hogy kérésére fatális dózisú altatót írt fel neki. Quill doktor igen jól ismerte betegeit és azok betegségét. Míg az Amerikai Orvosi Társaság Kevorkian doktor cselekedetét elítéli, Quill doktor tetteit hallgatólagosan elfogadja.
A fiatal nővér a TV2 kereskedelmi csatorna értesülései szerint egy különféle gyógyszereket tartalmazó keverékkel segítette halálba az idős, válságos állapotú embereket.

A nővér a Tények című műsor szerint már az első kihallgatásán beismerő vallomást tett. Bevallotta, hogy tavaly január eleje óta 30-40 idős beteget segített át a túlvilágra. Mint a műsorból kiderült, az elhunytak közül tizenhetet név szerint azonosítottak.

A Fekete Angyal

A Nyírő Gyula kórház 1-es számú belgyógyászatán a televízió értesülései szerint sejthettek valamit, mert a lányt a háta mögött Fekete Angyalnak nevezték. Feltűnő volt ugyanis, hogy ha ő volt éjszakai ügyeletben, szinte mindig meghalt valaki az osztályon.

Vasárnap reggel óta nem engednek be újságírókat
A lány családja nem hisz a rendőrségnek. Édesapja szerint kizárt, hogy egy nővér hosszú ideig az orvosok tudta nélkül mérgeket és kábító hatású anyagokat adjon a betegeknek. Az ügyben várhatóan hétfőn tart sajtótájékoztatót a rendőrség.

Nyilatkozatstop a kórházban

,,Szégyen gyalázat ez a kórháznak" - mondta az Indexnek a bejáratánál álló őr. Vasárnap reggel az igazgató arra utasította őket, hogy egyetlen fényképezőgép és kamara sem juthat be a kórház területére. Az Index újságírója már a kapunál fennakadt. A police feliratos őrök azonban megnyugtatták, ha mégis bejutott volna, és elkezd kérdezősködni, akkor riasztják az őröket, és kidobják.

Az eutanázia
A legelfogadottabb meghatározás szerint eutanáziának minősül, ha a beteg érdekében az orvos a gyógyíthatatlan (és halálos) betegét halálba segíti, életfenntartó beavatkozásokat megszüntet, illetve elmulaszt. Ez történhet a beteg kérésére (önkéntes eutanázia) és beleegyezése nélkül, ha már nincs megkérdezhető állapotban (nem önkéntes eutanázia). Gyakori az aktív és passzív eutanázia közötti különbségtétel, amely nem azon alapul, hogy az orvos tevékenységgel vagy mulasztással valósítja-e meg. Passzív eutanázia esetén az orvos nem kezeli a beteget (például nem éleszti újra), illetve beszünteti a kezelését (például lekapcsolja a lélegeztetőgépet), s ezzel engedi meghalni. Aktív eutanázia esetén pedig az orvos olyan tevékenysége okozza a beteg halálát, amelytől egészséges ember is meghalna (például halálos injekció). Ettől eltérő eset, amikor az orvos segítséget nyújt a beteg öngyilkosságához, például az ehhez szükséges szer átadásával. Az eutanázia legfontosabb feltétele tehát az, hogy az orvos mindig a beteg érdekében cselekszik. Itthon az 1998-ban hatályba lépett új egészségügyi törvény rögzíti a betegek jogait. Az életmentő, életfenntartó kezelés elutasítható, ha a beteg olyan gyógyíthatatlan betegségben szenved, amely megfelelő orvosi ellátás esetén is rövid időn belül halálhoz vezet. A betegnek ehhez saját kezűleg írt és aláírt nyilatkozatban rendelkeznie kell az ellátás visszautasításáról.

forrás: TASZ  • Vennék
  • Bankszámla