Bernadett
-2 °C
4 °C

A hálózat fogságában

2004.05.12. 10:02
A bűnpártolástól a gyilkossági kísérletig legalább két tucat jogcímen kezdeményezett eljárást Balatonboglár egykori tanácselnöke Somogy megye rendőri, közigazgatási és igazságszolgáltatási vezetése ellen. A férfi legutóbb Mádl Ferencnél, Orbán Viktornál, Szili Katalinnál, Polt Péternél és Lomnici Zoltánnál próbálta feljelenteni a megyét, ahol "balliberális politikai támogatással" egy III/III-as hálózat követett el ellene és családja ellen a "Magyar Köztársaságba példanélküli és csak a legembertelenebb diktatúrákra jellemző" bűncselekmény-sorozatot.
Ágoston Ernő szerint egy bírósági ítéletben merült fel először - teljesen alaptalanul -, hogy neki "pereskedési mániája" van, pedig ő, jogászi végzettsége ellenére, kizárólag alperesként volt kénytelen bíró elé állni, és soha nem jelentett fel senkit.

Rá tennék a kezüket

Ágoston Ernő a Legfelsőbb Bíróság elnökének április végén elküldött feljelentésében azonban felsorolja, és mellékeli az általa tett feljelentéseket. A Lomnici Zoltánnak címzett küldemény tartalmazott egy már tavaly elküldött változatot, valamint csatolt iratok között volt a Polt Péter legfőbb ügyésznek, a balatonboglári önkormányzatnak, a fonyódi bíróságnak, a Somogy megyei bíróságnak, a megyei földhivatalnak és az APEH megyei végrehajtási főosztályának címzett feljelentése is. Ágoston Ernő szerint a bejelentések ellenére a III/III-as hálózat már vagy négy éve háborítatlanul folytatja a korrupciós bűncselekményeket azzal a céllal, hogy "cége földjére rátegyék a kezüket, mint a K&H-ügyben a Pannonplastra, mert itt sem két fillérről van szó", ezért feljelentését megkapta még Kaposvár fideszese polgármestere és az Országgyűlés emberjogi bizottságának MDF-es elnöke is.

Akkor kezdődött a móka

Ágoston Ernő az Indexnek azt mondta, akkor kezdődött a "móka", amikor kiderült, hogy 1570 tonna kukorica tulajdonjoga miatt ellentét alakult ki közte, mint az Agro-"Sztár" vezérigazgató-helyettese, egyben MRP-szervezeti elnöke, valamint egy konkurens cég között. Az egykori vezető szerint a 45 milliós eltulajdonítási kísérlet után "kezdett szórakozni vele a hálózat". Ágoston szerint "a III/III-as brigantik közreműködésével azóta nemcsak ő, hanem a felesége és a fia is elvesztette munkáját".

A hálózat ellehetetlenítette

Ágoston Ernő a Polt Péternek és másoknak küldött leveleiben fel is sorolja az ellene fellépő bűnszövetkezet tagjait: a Somogy megyei Bíróság elnökét és a megyei főügyészt, a volt és jelenlegi megyei rendőrkapitányt, az APEH elnökét, egy ügyészt, két ügyvédet, egy választási bizottsági elnököt, egy orvost, több könyvelőt, jegyzőt, igazgatót és "öb. vh.-t". Balatonboglár egykori tanácselnöke arra hivatkozva, hogy még a 70-es, 80-as évekből megvannak a maga ismeretei a témakörben, azt állítja: ez a "hálózat" ellehetetlenítette, majd felszámoltatta a megyében található cégét, közgyűlési jegyzőkönyveket hamisított és megakadályozta, hogy függetlenként jelöltesse magát a boglári polgármester-választáson. Ágoston szerint egy, a feleségén elvégzett fogorvosi beavatkozással pedig kifejezetten családja fizikai megsemmisítésére törekedtek.

A Fideszben is működnek

Ágoston Ernő szerint a Fideszben is működnek ügynökök, hiszen az Orbán Viktor pártelnökhöz küldött faxa gyanús körülmények között elveszett. Úgy látja, hogy a legfőbb ügyészhez és a legfelsőbb bíróhoz küldött levelei is elvesznek valahol, "vagy ha nem, akkor meghamisított formában jutnak el hozzájuk, mert ők nem engednék, hogy ilynek megtörténjenek".

Aktája van

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az Index kérdésére azt mondta, valóban megérkezett a Polt Péternek címzett feljelentés, sőt az ügyről már jelentős akta gyűlt össze az elmúlt években. A szóvivő szerint azonban miután egy korábbi bírósági ügyben "perképtelennek" minősítették Ágoston Ernőt, legújabb feljelentését is ezzel összhangban kezelték.

Az öreglaki Agro-"Sztár" Rt. felszámolása a cég vezetésének indítványára tavaly kezdődött meg - mondta a Reorg Rt. kaposvári vezetője. Ágoston Ernő volt vezérigazgató-helyettessel azonban képtelenek voltunk felvenni a kapcsolatot, miután nem hajlandó átvenni egyetlen levelet sem, ezért még a végkielégítését sem tudtuk számára kézbesíteni - jelentette ki Pirk Tiborné.