Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rektorok támogatják a tandíjat

2006.07.03. 14:00
A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetését. A diákokat képviselő HÖOK a minisztérium újabb javaslatainak ismeretében július 10-e után dönt. Ahogy a HÖOK elnöke fogalmazott: a tárcának igencsak "össze kell kapnia magát" ahhoz, hogy a hallgatók számára elfogadható legyen a tandíj.

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) tervezett bevezetését - közölte Hiller István oktatási miniszter és Molnár Károly, a testület elnöke.

A Magyar Rektori Konferencia elnökségén belül az egyházi intézmények és a magánegyetemek szekciója is támogatta a fer bevezetését. Azt lehet tehát mondani, hogy "a magyar felsőoktatás felelős vezetői ezt a lépést jó lépésnek tartják" - fogalmazott Molnár Károly, a testület elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Nem a költségvetés helyzetétől függ

Az egyházi egyetemeken a teológiai képzésre nem vonatkozik a fer, de például a jogász- és közgazdász-képzést az egyházi intézményekben is érintené a részhozzájárulás 2008-ra tervezett bevezetése.

A rektori konferencia a fer bevezetésére vonatkozó kezdeményezést azonban nem egyedi lépésnek, hanem egy reformfolyamat első lépésének tekinti - hangsúlyozta Molnár Károly. A törvényjavaslatnak nincs köze a költségvetési problémákhoz, álláspontjuk szerint a hozzájárulást ettől függetlenül be kellett volna vezetni. Az MRK képviselői a minisztertől határozott választ kaptak arra, hogy a fer bevezetésével nem csökken az egyetemek állami támogatása.

A hallgatók képviselői múlt hét csütörtökön tárgyaltak Hiller Istvánnal, ahol az az egyezség született, hogy a tárca július 10-ig bemutatja javaslatait és menetrendjét a felsőoktatás finanszírozásának átalakítására. Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konfereenciájának (HÖOK) elnöke az Indexnek korábban úgy nyilatkozott: a tandíjnak nem sok értelme van addig, amíg a pénz a felsőoktatás jelenlegi pazarló rendszerébe kerül.

Még ebben a hónapban elfogadhatják

Ekler Gergely arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy ha a minisztérium megfelelő javaslatokat tesz az egyemek finanszírozásának átalakítására, abban az esetben támogatják-e a tandíjat. Mint mondta: erről csakis a HÖOK választmánya dönthet. Hozzáfűzte azonban, hogy a minisztériumnak igencsak "össze kell kapnia magát ahhoz", hogy a tandíjat a hallgatói önkrományzatok elfogadhatónak tartsák.

A minisztérium kedden terjeszti az Országgyűlés elé a közoktatási, illetve a felsőoktatási törvény módosítását. Hiller István szerint a törvényt várhatóan még e hónapban elfogadja a parlament. Azután a jogszabályt kormányhatározatokra és miniszteri rendelkezésekre kell majd "lebontani".

A miniszter hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartották, hogy a hallgatók törvényben meghatározott részének a fer rendszerén belül nem kell fizetnie, hanem tanulmányi ösztöndíjat kaphat. Még fontosabbnak tartották a résztvevők az átjárhatóságot a költségtérítéses és az államilag finanszírozott rendszer között - fűzte hozzá.