Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A rektorok támogatják a tandíjat

2006.07.03. 14:00
A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetését. A diákokat képviselő HÖOK a minisztérium újabb javaslatainak ismeretében július 10-e után dönt. Ahogy a HÖOK elnöke fogalmazott: a tárcának igencsak "össze kell kapnia magát" ahhoz, hogy a hallgatók számára elfogadható legyen a tandíj.

A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) tervezett bevezetését - közölte Hiller István oktatási miniszter és Molnár Károly, a testület elnöke.

A Magyar Rektori Konferencia elnökségén belül az egyházi intézmények és a magánegyetemek szekciója is támogatta a fer bevezetését. Azt lehet tehát mondani, hogy "a magyar felsőoktatás felelős vezetői ezt a lépést jó lépésnek tartják" - fogalmazott Molnár Károly, a testület elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Nem a költségvetés helyzetétől függ

Az egyházi egyetemeken a teológiai képzésre nem vonatkozik a fer, de például a jogász- és közgazdász-képzést az egyházi intézményekben is érintené a részhozzájárulás 2008-ra tervezett bevezetése.

A rektori konferencia a fer bevezetésére vonatkozó kezdeményezést azonban nem egyedi lépésnek, hanem egy reformfolyamat első lépésének tekinti - hangsúlyozta Molnár Károly. A törvényjavaslatnak nincs köze a költségvetési problémákhoz, álláspontjuk szerint a hozzájárulást ettől függetlenül be kellett volna vezetni. Az MRK képviselői a minisztertől határozott választ kaptak arra, hogy a fer bevezetésével nem csökken az egyetemek állami támogatása.

A hallgatók képviselői múlt hét csütörtökön tárgyaltak Hiller Istvánnal, ahol az az egyezség született, hogy a tárca július 10-ig bemutatja javaslatait és menetrendjét a felsőoktatás finanszírozásának átalakítására. Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konfereenciájának (HÖOK) elnöke az Indexnek korábban úgy nyilatkozott: a tandíjnak nem sok értelme van addig, amíg a pénz a felsőoktatás jelenlegi pazarló rendszerébe kerül.

Még ebben a hónapban elfogadhatják

Ekler Gergely arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy ha a minisztérium megfelelő javaslatokat tesz az egyemek finanszírozásának átalakítására, abban az esetben támogatják-e a tandíjat. Mint mondta: erről csakis a HÖOK választmánya dönthet. Hozzáfűzte azonban, hogy a minisztériumnak igencsak "össze kell kapnia magát ahhoz", hogy a tandíjat a hallgatói önkrományzatok elfogadhatónak tartsák.

A minisztérium kedden terjeszti az Országgyűlés elé a közoktatási, illetve a felsőoktatási törvény módosítását. Hiller István szerint a törvényt várhatóan még e hónapban elfogadja a parlament. Azután a jogszabályt kormányhatározatokra és miniszteri rendelkezésekre kell majd "lebontani".

A miniszter hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartották, hogy a hallgatók törvényben meghatározott részének a fer rendszerén belül nem kell fizetnie, hanem tanulmányi ösztöndíjat kaphat. Még fontosabbnak tartották a résztvevők az átjárhatóságot a költségtérítéses és az államilag finanszírozott rendszer között - fűzte hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!