Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Fiatalítás a megyei ügyészségeken

2000.10.18. 17:57
Nyolc megyében váltják le a nyugdíjas főügyészeket, hogy az ügyészségi reformot olyan emberekkel hajtsák végre, akik az új szervezet kialakítása mellett a működtetésben is aktívan részt tudnak venni. Az öt évre tervezett szerkezetátalakítás lényegi elemei közé tartozik a Legfőbb Ügyészség keretein belül működő Központi Nyomozóhivatal, valamint a Kiemelt Ügyek Osztályának felállítása. A megüresedett főügyészi posztokra pályázatot írnak ki, amelynek elnyerése után január 1-jétől foglalhatják el hivatalukat az új főügyészek.
Az átfogó ügyészségi szerkezetváltás indokolja, hogy nyolc megyében (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Somogy, Csongrád, Tolna, Zala, és Budapest) leváltsák a megyei főügyészeket - mondta Polt Péter, legfőbb ügyész ma délelőtti sajtótájékoztatóján. Polt hangsúlyozta, hogy azért kellet végrehajtani a személycseréket, mert csak így tudják biztosítani, hogy a reformot végrehajtók működtetni is tudják az általuk felállított rendszert.

Menesztett főügyészek
Budapest - Dr. Bócz Endre
Baranya - Dr. Tamás János
Bács-Kiskun - Dr. Harajka István
Békés megye - Dr. Kovács László
Csongrád megye - Dr. Merényi Kálmán
Somogy megye - Dr. Szabotin István
Tolna megye - Dr. Kardos János
Zala megye - Dr. Győrüsi József
A főügyészeket november elsejével mentik fel, az új pályázatokat pedig már ebben az évben elbírálják, hiszen az új főügyészeknek a jövő év január elsejétől kell megkezdeni munkájukat. Mivel minden menesztett főügyész nyugdíjas, november elsejétől április 30-ig tart a felmentés időszaka. Ezen időszak alatt minden munkavégzés alól felmentették a megyei főügyészeket.

A megyei ügyészek szerint indokolt a változtatás

A megyei főügyészek között nem okozott meglepetést, hogy rövidesen távozniuk kell. Polt Péter kedden reggel értesítte őket, és már aznap délután mindenkit szóban tájékoztattak. Információnk szerint írásban még nem küldte el a határozatot a Legfőbb Ügyészség. Bócz Endre budapesti főügyész tegnapi nyilatkozataiban egyetértését fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, és kiemelte, hogy nem érzi úgy, hogy politikai akciónak lenne az áldozata. Bócz szerint ez egy teljesen természetes folyamat, amelynek minden mozzanata indokolt, és szükséges volt.

"Kicsit korán születtem"

Ezzel Dr. Kardos János, a Tolna megyei főügyész is egyetért, mondván azok célok, amelyeket a legfőbb ügyész meg akar valósítani, valóban új személyeket követelnek. Kardos már nyár óta tudta, hogy változtatás készül, és az egészhez csupán annyit tett hozzá, hogy ,,úgy látszik, kicsit korán születtem."

- Nekem csak múltam van a főügyészségen, jövőm már nincs - nyilatkozta az Indexnek a 69 éves Kovács László, Békés megyei főügyész. Kovács szintén hangsúlyozta, hogy egyetért az ügyészségi reformmal, mert a bűnözés változásaihoz a bűnüldöző szerveknek is igazodniuk kell. Ebből pedig az következik, hogy olyan emberekre van szükség, akik jártasak az új bűnözési módszerek ismeretében, és akik kellő dinamizmussal tudják végrehajtani a reformokat.

Folyosói utódlások

Az új koncepcióról nem árult el részleteket Polt Péter, de annyit elmondott, hogy felállítják a Legfőbb Ügyészség keretein belül működő Központi Nyomozóhivatalt, valamint a Kiemelt Ügyek Osztályát. Az Index interjúiban a megyei főügyészek nem akartak jóslatokba bocsátkozni az utódok kilétéről. Egyelőre mindenki folyosói pletykákra alapozza a véleményét, amit senki sem szeretne megosztani a közvéleménnyel.