Dávid: készüljünk a tisztességes kormányzati átadásra

2002.04.22. 13:57
A 15 milliós magyarság egyetemes sorsa fontosabb, mint az egy ciklusra szóló megbízatás - értékelte a választások - egyelőre hangsúlyozottan nem hivatalos végeredményét Dávid Ibolya MDF-elnök, aki Pokorni Zoltánnal, a Fidesz elnökével együtt azt ígérte, hogy "rendkívül felelős", a rendszerváltás utáni időszak legerősebb és legnagyobb ellenzékeként fogja nehezíteni Medgyessy Péter kormányának életét. A két pártelnök továbbra sem nyilatkozott arról, hogy a választási szövetség a parlamentben is egy frakcióban marad-e. Dávid szerint a következő három nap alatt kell mérlegelni a lehetőségeket. Pokorni úgy vélekedett: "helyes döntés volt, hogy nem szálltunk be a negatív, mocskolódó kampányba".
Stratégiai hibát nem követtünk el, de talán lehettünk volna okosabbak, szellemesebbek és kedvesebbek az újságírókkal - foglalta össze a választási vereség konzekvenciáit Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke kijelentve, hogy személyi kérdéseket ezért nem fog felvetni a hétfői elnökségi ülésen.

Nincs értelme az önmarcangolásnak

Pokorni Zoltán és Dávid Ibolya
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum vezetője szerint sincs értelme "az olyan önmarcangolásnak, amely ott keres hibát, ahol nincs". Mindkettejük szerint az ellenzék győzelméhez leginkább az járult hozzá, hogy a valós alap nélkül riogattak a MIÉP-pel, holott a jobboldali radikalizmus támogatottsága az elmúlt négy év alatt csökkent. Pokorni szerint azoknak kell elszámolni magukkal, akik kettős mércével mérve nem vettek tudomást arról, hogy a Munkáspárt is visszalépett az MSZP javára.

Ellenzéki szerepre kell felkészülni

Pokorni szerint "dicséretes hajrával" a Fidesz-MDF összefogásnak 200 ezer szavazattal sikerült növelnie támogatottságát, így a legnagyobb erővé vált az Országgyűlésben, ám a helyzet "mégis arra enged következtetni, hogy Medgyessy Péter láthat hozzá a kormányalakításhoz". Pokorni gratulált a szocialista politikusnak, de felhívta a figyelmet, hogy jónáhány helyen újra kell számolni a szavazatokat és a mintegy 70 kerületben éltek keresettel a választások tisztaságát illetően. A Fidesz-elnök hangsúlyozta, hogy pártja "értelemszerűen elfogadja a törvényes végeredményt", és ennek fényében "arra kell felkészülni, hogy a legerősebb, legnagyobb ellenzék szerepét" fogja játszani.

Az egyetemes sors fontosabb

Egy tisztességes kormányzati átadásra készülünk - jelentette ki Dávid Ibolya, aki úgy vélekedett, hogy "a választási eredmény mindig a győztest igazolja". Ezért pártja a "parlamenten belüli és kívüli erőkkel összefogva" a csalódás illetve a győzelmi mámort enyhítve már a kampányidőszak utáni hétköznapok ellenzéki szerepére készül. A 15 milliós magyarság egyetemes sorsa fontosabb, mint az egy ciklusra szóló megbízatás - értékelte a helyzetet Dávid Ibolya.

Szerda este lesz a pillanat

A két párt parlamenti együttműködésének mikéntjéről egyelőre egyik pártelnök sem nyilatkozott határozottan. "Szerda este lesz az a pillanat, amikor erről nyilatkozom" jelentette ki az MDF elnöke. Elmondta, hogy a hátralevő napokban megvizsgálják mind két lehetőség - a közös és külön frakció alapításának - előnyeit és hátrányait. Pokorni szintén azt hangsúlyozta, hogy egyik megoldást sem vetették el, előnye pedig mindkét verziónak van.