Mátyás
-6 °C
1 °C

Véleménykülönbség Orbán és a Fidesz között

2001.05.23. 10:57
Nincs egyetértés Orbán Viktor és a Fidesz között az Országos Választási Bizottság hétfőn hozott döntésével kapcsolatban. Míg a nagyobbik kormánypárt várhatóan az Alkotmánybíróságon támadja meg a grémiumnak az MSZP népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos döntését, a miniszterelnök szerint inkább örülni kellene annak, hogy a kormány javaslatait a rendszerváltás óta első ízben népszavazással erősítik meg. Amennyiben a Fidesz jogorvoslatot kér az ügyben, a népszavazásra várhatóan csak a következő ciklusban kerülhetne sor.
Orbán Viktor kormányfő nem ért egyet a Fidesz azon szándékával, hogy megtámadja az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői, a szocialisták népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban hozott döntését - derült ki a miniszterelnök szokásos szerdai rádióinterjújából. Az OVB hétfőn hitelesítette az MSZP négy kérdést tartalmazó népszavazási kezdeményezését, ám a Magyar Nemzet úgy értesült, a Fidesz várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordul jogorovoslatért. A kormányfő a Kossuth Rádiónak adott interjújában a Fidesz lépésével kapcsolatban úgy fogalmazott: inkább örülni kéne annak, hogy először az elmúlt tíz év során olyan helyzet állt elő, amikor a kormány által javasolt megoldásokat, döntéseket, programokat népszavazással erősítik meg. Azon azonban el lehetne gondolkodni, hogy nem felesleges-e erre elkölteni 3 milliárd forintot -tette hozzá.

Csúszhat a népszavazás

Az Országos Választási Bizottság hétfői döntése nyolc napon belül jelenik meg a Magyar Közlönyben, amelytől számítva 15 nap áll a Fidesz rendelkezésére, hogy megtámadja azt az Alkotmánybíróságnál. Innentől fogva a taláros testület esetleges határozatától számítva az MSZP-nek négy hónap alatt kell összegyűjtenie a szükséges 200 ezer aláírást ahhoz, hogy az Országgyűlés elrendelje az ügydöntő népszavazást. A rendelkező törvények alapján ezután az Országgyűlésnek két hónap áll rendelkezésére, hogy - a képviselők kétharmadának egyetértésével - elrendelje a népszavazást, amelyet ettől fogva három hónapon belül kell lefolytatni. A vonatkozó törvény azonban kiköti, hogy nem lehet kitűzni országos népszavazást az országgyűlési képviselők, illetőleg a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját megelőző 60 napon belüli időpontra, így a Fidesz jogorvoslati kérelme esetén kétséges, hogy a népszavazásra még ebben a ciklusban sor kerülhet.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Bordás Vilmos a Fidesz OVB-ba delegált tagja úgy véli, a sorkatonai szolgálat eltörléséről szóló kérdés burkolt alkotmánymódosítás lenne, amelyet népszavazással nem lehet megmásítani. Bordás szerint formai és tartalmi okok egyaránt a kiírás ellen szólnak, az OVB ugyanis most egy korábbi indoklásával ellentétes állásfoglalást hozott, amely lehetővé teszi a kérdőíven több kérdés szerepeltetését is. A szocialisták szerint egyébként formailag és jogilag semmi akadálya annak, hogy több kérdés szerepeljen egy kérdőíven. A sorkötelezettséggel kapcsolatban pedig úgy vélekednek, hogy a honvédelmi kötelezettség szabályait a honvédelmi törvény rögzíti, így a kötelezettség időtartamának megváltoztatásához is ezt a törvényt kell módosítani, nem pedig az alkotmányt. A jogorvoslatról a Fidesz országos elnöksége dönt majd.

Az OVB hétfői döntése
Hosszas vitatkozás után 6:5 szavazati aránnyal hitelesítette az Országos Választási Bizottság az MSZP négy kérdést tartalmazó népszavazási kezdeményezését. A grémium tagjai először arról határoztak, hogy egy aláíróíven feltehető egyszerre mind a négy kérdés. Ezt követően a testület tagjainak többsége nem ítélte alkotmányellenesnek a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésére irányuló kérdést. Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke örömmel és megelégedéssel nyugtázta a döntést, hozzátéve, szakmailag megalapozott döntést hozott az OVB. Juhász közölte, ha akadna olyan, aki az AB előtt megtámadná a testület határozatát, akkor reméli, hogy a bírák még a nyári szünetük előtt pontot tesznek az ügy végére, mert az MSZP megítélése szerint még a választások előtt ki kellene írni a népszavazást. A szocialisták által népszavazásra bocsátandó egyik kérdés, hogy a nyugdíjat a jövőben a fogyasztói kosár alapján számítsák ki, ezenkívül abban kérnék ki a választók véleményét, hogy támogatják-e, hogy a munka törvénykönyve a munkavállalóknak ismét heti két teljes pihenőnapot biztosítson, ezek egyike vasárnap legyen, s a pihenőnapon végzett munkáért kiemelt díjazás járjon. A kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése, és a hivatásos szolgálat szintén a kérdések sorába tartózkodik, ugyanígy az is, miként vélekednek arról a polgárok, hogy törvényileg biztosítsák, hogy minden érettségiző ingyenesen tehessen nyelvvizsgát.