Orbán: Nyílt és szervezett politikai hazugság áldozatai lettünk

2006.07.22. 14:57
Politikai hazugságra nem lehet kormányzást építeni, mert az aláássa az ország jövőjét, árt a gazdaságnak és tönkreteszi a demokratikus alapokat - fejtette ki Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn. A Fidesz elnöke bírálta a magyar kormány nemzetpolitikáját, és beszédében célzott arra is, hogy szerinte nem kell 2010-ig várni, szerinte előrehozott választásokat kell majd tartani.

A XVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyományos záróprogramján Orbán Viktor bírálta az MSZP-t, mert szerinte a politikai hazugság hibájába estek. A választások előtt egészen mást ígértek a társadalomnak, mint amit jelenleg tesznek. A Fidesz ismertette új aláírásgyűjtő akcióját is, aminek a "Jó reggelt, Magyarország!" nevet adták (ld. lenti keretes).

Nem túlzás, hazugság

A Fidesz elnöke a tusványosi táborban összegyűlt több száz ember előtt úgy vélekedett: különbséget kell tenni a "kommunikációs túlzás" és a "politikai hazugság" között. "Az a 300 milliárd forint," - idézzük - "amit a kormány szétosztott a választások előtt, megtette a hatását: mindenki azt hitte, hogy van pénz. De most új fejezet kezdődik a magyar demokrácia történetében. A szocialisták eddig el tudtak hárítani a kudarcos gazdaságpolitikájuk felelősséget. 1990-ben az Antallékra hárították. 1995-ben pedig Bokrosra, de most már nincs kire hárítani."


Orbán hazugságot orront

A hazudozás árt a gazdaságnak

MSZP: Orbán nem akarja a haladást
Orbán Viktor megkezdte a Fidesz önkormányzati választási kampányát, hiszen Tusnádfürdőn elmondott beszédéből kitűnik, hogy nem Magyarország számít, hanem a hatalom - kommentálta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Fidesz elnöke által elmondottakat szombaton az MTI-nek. Az MSZP a nagyobbik ellenzéki párt vezetőjének "hosszú szabadság utáni" megszólalásától azt várta, hogy alternatívát kínál majd Magyarország helyzetének javításához, ahogy ezt egy konstruktív ellenzék tenné.
"Nem hallottunk mást, mint egy politikai kommunikációs sablont" - fogalmazott -, hozzátéve: "Orbán Viktor semmilyen modernizációt nem akar, nem akarja a haladást, sokkal inkább a maradiságot képviseli, a maradi erők vezetőjeként lépett fel" - mondta a frakcióvezető-helyettes.
Mesterházy Attila a "politikai hazugságra" reagálásában elmondta: "furcsa Orbán Viktor szájából kritikaként hallgatni a politikai hazugság fogalmát és a nemzeti összegfogás fogalmát, mint az ő jellemzőjét", hiszen a szocialista párt nem mondott mást a választási kampányban, mint most: egy új Magyarország programot ajánlott a választóknak, aminek az alapjait az új egyensúly program teremti meg.

A szónok szerint megengedhetetlen, hogy egy politikai erő a választások előtt baloldali utat jelöl meg, majd a választások után jobboldali irányt vesz. Orbán úgy vélte: ez a fajta hazugság aláássa az ország jövőjét. Nagy kárt okoz gazdasági téren, hiszen a korszerű piacgazdaság nem viseli el az igazmondás hiányát, a befektetők egy idő után elveszítik bizalmukat. A másik súlyos következmény szerinte az, hogy az ilyen magatartás tönkreteszi a demokratikus alapokat, hiszen a választás nem más, mint szerződés az adott párt és a választók között arról, mit ígér az az erő a szavazatokért cserében. Ha ezt a szerződést az egyik fél megszegi, akkor a demokrácia alapelvét sérti meg. Orbán szerint egyébként az említett "politikai hazugság" korlátozza a választópolgár tájékozódáshoz való jogát, ezáltal pedig megfosztja az embereket a választás szabadságától.

A szokásos szöveg

Orbán beszéde elején említette, hogy a kormány eddig csak az anyaországon belülieket ugrasztotta össze a határontúliakkal, most pedig az otthoniakat is egymásnak ugrasztják. Beszélt arról, hogy a kormány aláássa az orvosok tekintélyét, és lejáratja a vállalkozókat azzal, hogy adócsalónak tekintik a vállalkozókat.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán megvédte Sólyom Lászlót a megszorító csomag aláírásával kapcsolatban: a pártelnök szerint az alkotmány nem adott mozgásteret arra, hogy másképpen döntsön.

Választásokról utólag

Orbán elmondta, hogy szerinte a Fidesz azért vesztett, mert a kormány eltitkolta a gazdasági helyzetet. "Ezt mára minden ki tudja, csak a Fidesz nem volt elég erős a kampány alatt, hogy ezt elhitesse az emberekkel." Elmondta: a kormány félrevezette a vállalkozókat. "Aki nem ismeri az igazságot, az nem tud felelősen dönteni. 2006-ban nyílt és szervezett politikai hazugság áldozata lett az ország, és mivel a modern gazdaság bizalomra épül, ezért az ilyen hazugságok szükségszerűen vezetnek gazdasági csődhöz."

Orbán a rendszerváltó erők összefogását sürgette: "Össze kéne fogni, mint '89-ben, és közösen ki kéne mondani, hogy nem akarunk olyan világot, mint '89 előtt volt, nem akarjuk, hogy a politikai hazugság ismét teret kaphasson" - mondta. "A 2010-es dátumot nem kell kimondani, mert a jelenlegi helyzet nem indokolja ezt a politikai pesszimizmust" - célzott Orbán arra, hogy előrehozott választásokat jósol.

A Fidesz elnöke beszélt arról is, hogy a modern elektronikus média használata nem lehet egyenlő a nyílt és szervezett hazudozással. A hazugságot szerinte leginkább a fiatalok utasítják el, ezért a Fidesz feladata, hogy behozza őket a politika közelébe.

Egy a tábor

A sajtótájékoztatón feltették neki a kérdést: megbukott-e az "egy a tábor, egy a zászló" stratégiája, mire Orbán a következőt válaszolta: "Nem. A Fidesznek továbbra is ez lesz a politikai stratégiája, hiszen a baloldalon is ez hozott választási sikereket. Valamennyi szélsőbaloldali szavazó megtanulta, hogy annak érdekében, hogy a Fidesz ne kerülhessen hatalomra, az MSZP-re kell szavaznia. Az összes szélsőbal párt nem kapott 1,5 százalékot a választásokon, míg a jobb oldalon a 3. helyre befutó MIÉP-Jobbik 2,5 százalékot kapott, ami ha a Fideszhez kerül, akkor ma kormányon lennénk."

Az MDF probléma

Az MDF-problematikát boncolgatva elmondta: megfontolandó, hogy az MSZP és az SZDSZ az első forduló utáni napon meg tudta kötni a szövetséget a második fordulóra, míg a Fidesz és az MDF két hét alatt sem volt képes.

"Igazuk van azoknak a baloldali politikusoknak," - mondta - "akik azt mondták, hogy a jobboldal nem alkalmas kormányzásra, mert még a saját pártjai sem tudnak megegyezni egymással a választásokon. A jobboldal valóban addig nem érdemel kormányzati szerepet, amíg meg nem tanulja, amit a baloldal már megtanult. Ne fogadjuk meg azoknak a baloldali szakértőknek a tanácsát, akik a jobboldali pártok felszeletelését tanácsolják! Ha annyira hatékony stratégiának tartják a felszeletelést, akkor kezdjék a saját pártjukon."

Jó reggelt, Magyarország!

Tusnádfürdőn a Fidesz közölte, aláírási akciót kezdeményez. Szeptember 23-ára a Hősök terére várja mindazokat, akik tiltakozni szeretnének a "nyílt politikai hazugság" ellen - olvasható abban a kiáltványban, amelyet a párt országgyűlési képviselőcsoportja szombaton juttatott el az MTI-hez. Részletesen lásd a keretes szöveget.

Jó reggelt, Magyarország! - a Fidesz közleménye

Kiáltvány

Mi, a polgári demokratikus ellenzék hívei, akik a rendszerváltozás idején közösen küzdöttünk a diktatúra hazugságai ellen, és sokakkal együtt kivívtuk Magyarország függetlenségét és szabadságát, most, hogy a politikai hazugságok újra felütötték fejüket hazánkban, közös kiáltványt fogalmazunk meg:


- mi, a kiáltvány aláírói tudomásul vesszük, hogy a modern politika nem mentes a tömegkommunikációs és reklám eszközök használatától, ugyanakkor hangsúlyozni kívánjuk, hogy ezek a jelenségek az európai demokráciákban sehol nem léphetik át a hazugság határait;
- 2006-ban, a rendszerváltoztatás óta először Magyarországon szervezett és nyílt politikai hazugság történt;
- nyíltan hazudtak az embereknek megint, eltitkolták az ország valós helyzetét, korlátozták az igazság megismeréséhez való jogot, a tájékozódás szabadságát, ezzel pedig az állampolgárok demokratikus jogát a döntés szabadságához;
- mi, a kiáltvány aláírói elítéljük a politikai hazugságokat és felhívjuk a figyelmet arra, hogy Európában politikai hazugságokra nem épülhetnek demokratikus kormányzatok;
- mi, a kiáltvány aláírói elítéljük továbbá, hogy a politikai hazugságok árát a családokkal, és különösképpen a magyar fiatalokkal fizettetik meg;
- ezért felszólítunk mindenkit, aki szabad és őszinte országban akar élni, hogy tegyünk a politikai hazugságok és az emberek igazságtalan megsarcolása ellen;
- felhívunk minden magyar embert, hogy éljen az Alkotmány adta jogaival, ne engedje, hogy ismét megfosszák a döntés szabadságától, ne engedje, hogy vele fizettessék meg a politikai hazugságok árát;
- felhívunk mindenkit; ne törődjünk bele, hogy a rendszerváltozáskor kivívott jogainktól 16 év után megfosszanak bennünket;
- arra kérünk mindenkit, akinek fontos a döntés szabadsága, hogy aláírásával csatlakozzon a "Jó reggelt, Magyarország!" kiáltványhoz;
- a politikai hazugságokra épülő egypártrendszer 1989-ben az '56-os forradalom kivégzett áldozatainak búcsúztatásával a Hősök terén bukott meg, amikor Magyarország polgárai hitet tettek a nemzeti függetlenség, a szabadság és a demokrácia mellett. Ma, 50 évvel a forradalom után a szabadság magyar híveinek ismét bátorításra van szükségük, hogy érezhessék, nincsenek egyedül, millió szám vannak sors- és eszmetársaik;
- hívunk hát mindenkit, találkozzunk szeptember 23-án, a magyar szabadság születésének helyszínén, a Hősök terén.

2006. július 22.

Gál Kinga, Orbán Viktor, Németh Zsolt, Varga Mihály, Navracsics Tibor, Schöpflin György, Szájer József, Gyürk András

Kiadta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja  • Hírek
  • Árfolyam