Emőke
-4 °C
9 °C

A Fidesz 11 pontja

2006.04.07. 16:31
Tizenegy pontból álló programot hajt végre a Fidesz kormányra kerülése esetén az első harminc napban, többek között a társadalombiztosítási járulék és az áram árának csökkentése, valamint a kormányzati luxusautók elárverezése is szerepel az intézkedések között az MSZP szerint örvendetes, hogy a választások előtti utolsó napra pontokba tudta szedni a Fidesz elképzeléseit, ugyanakkor úgy vélik, az ellenzék épp tized annyit kínál, mint a szocialisták

A Fidesz péntek reggeli elnökségi ülésén elfogadott "kezdő 11" szerint kormányra kerülésük esetén 19 százalékra csökkentik a tb-járulékot, annak érdekében, hogy a kis-és középvállalkozók tömeges méretben tudjanak munkahelyet teremteni, ugyanakkor 10 százalékkal csökkentik a villamos energia fogyasztói árát is, mondta el Deutsch-Für Tamás kommunikációs vezető pénteki, Rogán Antallal közösen tartott tájékoztatóján.

Gyógyszerek, 14. havi nyugdíj

A politikus hozzátette, az első harminc nap programja szerint azonnal tárgyalásokat kezdenek a gyógyszergyártókkal és forgalmazókkal egy olyan ötéves megállapodás reményében, amely szerint a gyógyszerárak nem emelkedhetnek az inflációt meghaladó mértékben. Deutsch-Für Tamás ismertetetése szerint "a magyar szolidaritás kormánya" törvényjavaslatot alkot a 14. havi nyugdíj lépcsőzetes - négy éven át tartó - bevezetéséről. Közölte, az áram árának csökkentése is az első harminc nap feladati között van.

Az Orbán Viktor által javasolt 11 pont szerint döntenek arról, hogy szeptembertől 450 ezer forintra emelik a diákhitel maximálisan felvehető összegét, a kamatok pedig csupán egy százalékkal haladhatják meg a mindenkori jegybanki alapkamatot.

Közölte, a földtörvény módosításával lépnének fel a magyar termőföld védelmében és a külföldiek "bújtatott" földvásárlása ellen, a helyi magyar gazdáknak elővásárlási jogot adva. Az első harminc nap intézkedései között szerepel a Budapest Fejlesztési Minisztérium létrehozása, valamint a körbetartozások felszámolása is. Ez utóbbit a Fidesz azzal kívánná elérni, hogy törvényben rögzíti: a vállalkozásoknak csak a nekik kifizetett számlák után kell az áfát befizetniük.

Költségvetési tanács

Deutsch-Für Tamás elmondta, a közpénzek felelős felhasználása érdekében költségvetési tanácsot alakítanának, amelynek egyetértésével kerülhetne csak az Országgyűlés elé a költségvetési törvény, s amely a kihirdetés előtt is értékelhetné annak megalapozottságát. Emellett a kormány tagjai személyes anyagi felelősséget is vállalnának abban az esetben, ha kedvezőtlen irányba módosulnak a költségvetés számai.

A politikus azt ígérte, hogy a Fidesz, ha győz a választásokon, feleannyi állami vezetővel alakít majd kormányt, mint amennyi a jelenlegi kabinetben van, és az Országgyűlés elé terjeszti a kisebb parlamentre vonatkozó elképzelését is.

A 11. pont szerint pedig a takarékosság jegyében nyilvános árverésen értékesítenék a kormányzati luxusautókat - többek között a Gyurcsány Ferenc kampányfilmjéből ismert autót is - a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják. Deutsch-Für Tamás kérdésre válaszolva elmondta, az intézkedések közül hat tartozik a kormány hatáskörébe, a többiben az Országgyűlés dönthet, a kisebb parlamentre vonatkozó javaslat elfogadtatásához pedig kétharmados többségre lenne szükség.

Rogán Antal szerint a program a siker, a szolidaritás és a takarékosság alapján áll. A Fidesz kampányfőnöke kérdésre válaszolva úgy vélte: a 11 kezdő lépés intézkedéseit július 1-ig hatályba lehet léptetni.

Lovak helyett autó

'"Örülünk, hogy a választások előtti utolsó munkanapra a Fidesz végre pontokba tudta szedni, mit is ajánl az országnak: éppen tizedannyit, mint amennyit a második Gyurcsány-kormány fog megvalósítani az Új Magyarország programjából az első száz lépésben" - írta pénteki közleményében Gál J. Zoltán, az MSZP kampányának kommunikációs vezetője.

"Magyarország olyan lehetőség előtt áll, amit a történelem ritkán ad meg: eldőlhet, hogy a magyarok a nyertesek közé fognak tartozni a következő száz-kétszáz évben vagy kimaradnak a fősodorból. Két nap múlva erről szavaznak a magyar választópolgárok" - véli Gál.

"Az első népautó megalkotója, Henry Ford mondta egyszer, hogy ha megkérdezte volna az embereket, mit szeretnének, akkor gyorsabb lovakat kértek volna. E helyett Ford autót adott nekik, megcsinálta a T-modellt. Ehhez hasonló történik most is: a Fidesz programot keresett a támogatókhoz, az MSZP támogatást kér a programjához. "Orbán gyorsabb lovakat ajánl Magyarországnak, Gyurcsány Ferenc viszont autót" - írja Gál.

A szocialista politikus szerint az elmúlt két nap két vitájából is egyértelműen kiderült, hogy mi a különbség a két program, az országnak ajánlott két út között. "A Fidesz egy közvélemény-kutatásra építette a programját, amitől a legnagyobb támogatást reméli Orbán Viktor, véli a kommunikációs vezető. Szerinte Orbán valódi programjának hiányát leplezi azzal, hogy az emberek kérésére hivatkozik. Gyurcsány Ferenc és csapata viszont kidolgozta az Új Magyarország programját és ehhez kéri a választók támogatását.

A különbség

"A kettő között óriási a különbség. Orbán Viktor csak a választást akarja megnyerni, Gyurcsány Ferenc viszont Magyarországot szeretné nyertessé tenni" - tartalmazza a nyilatkozat.