Jobbik: A Fidesz az SZDSZ-hez közelít

2003.12.03. 07:19
Tizenkét regionális megbízott segíti a jövőben Orbán Viktor munkáját, ezzel egy időben megszűnnek a párt megyei irodái. Elnöki megbízott lesz - mások mellett - Selmeczi Gabriella, Szita Károly és Szalai Annamária. A Jobbik elnöke úgy véli, hogy a volt kormányfő Grespik Lászlótól való elhatárolódása jelzi: a Fidesz az SZDSZ-hez közelít.
Bánki Erik és Szalai Annamária lemondott a Fidesz megyei elnöki tisztségéről, ugyanis elnöki megbízottak lettek. Az új pozícióban lévő elnöki, úgynevezett regionális koordinátorok közvetítenek ugyanis Orbán Viktor és a 176 választókerületi elnök között a jövőben. A 12 regionális megbízottat a Fidesz szűk elnökségének javaslata alapján Orbán Viktor kéri fel. A Népszabadság úgy tudja, hogy többek között Bánki Erik (Baranya), Fazekas Sándor (Szolnok), Gergely Zsolt (Borsod), Nagy Sándor (Csongrád), Rácz Róbert (Hajdú), Selmeczi Gabriella, Soltész Miklós (Pest), Szita Károly (Kaposvár), valamint Szalai Annamária (Zala) lett elnöki megbízott.

Egy-egy elnöki megbízott két-három megyét "felügyel" majd, s rendszeresen tájékoztatja a pártelnököt a választókerületi felkészülésről - írja a Népszabadság. A Fidesz megyei szervezetei elveszítették hatalmi funkciójukat, a 12 elnöki regionális megbízottnak viszont meghatározó szerepe lesz. A politizálás súlypontjai a választókerületekre tevődnek át Orbán Viktor elképzeléseinek megfelelően. Az már korábban eldőlt, hogy megszűnnek a Fidesz megyei irodái, s helyettük választókerületi irodák állnak fel.

Orbán Viktor elhatárolódása Grespik Lászlótól - az ügyvéd egy szkinhedperben a bírónő zsidó származásáról érdeklődött - megoszthatja a jobboldalt - olvasható a Magyar Hírlapban. Kovács Dávid, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke a lappnak elmondta: Orbán Viktor kijelentése azt erősíti meg, hogy a Fidesz ismét megkezdte a közeledést az SZDSZ felé. Márpedig az a körülmény, hogy a Fidesz ismét liberális gyökerei felé fordul, hamarosan új helyzetet teremthet a jobboldalon. Az MDF-es Csapody Miklós az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását tartja irányadónak, aki azt nyilatkozta, hogy a származás és a hit mindenkinek a legbensőbb személyes ügye és "adata". Győri Béla, a MIÉP szóvivője szerint pártjának sokat ártott Grespik tagsága.  • Hírek
  • Árfolyam