Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fidesz-KDNP: A kormánynak mennie kell

2006.09.18. 12:45
A Fidesz minden alkotmányos eszközt be fog vetni a kormány leváltása érdekében, de azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent. Úgy tudjuk, felmerült, hogy az összes fideszes visszaadja a mandátumát, hogy így gyakoroljanak nyomást a kormánypártokra. Az ellenzéki párt szerint Gyurcsány nem a megoldása a helyzetnek, hanem a probléma maga. A Fidesz alkotmányos válságról beszél, és Sólyomra vár.

A köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése után Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője történelminek nevezte a balatonőszödi beszéd kiszivárogtatása után kialakult helyzetet, szerinte hiba lett volna, ha nem hozzák szóbna az eseményeket az amúgy a legfőbb ügyész kinevezéséről szóló egyeztetésen. A találkozó szerinte "merő bábjáték lett volna", ha nem beszélnek a beszédről.

Lendvai Ildikó ugyanis az államfőnél modortalanságnak minősítette Navracsics és Semjén Zsolt akcióját. "Soha nem tennék ilyet, hogy a köztársasági elnök tekintélyét azzal romboljam, hogy belerángatom egy ilyen helyzetbe. Az ország érdeke a gazdasági és politikai stabilizáció" - mondta a szocialista frakcióvezető.

Az alkotmányra hivatkozak

Semjén, csatlakozva Navracsics véleményéhez, az Alkotmány 29. szakaszára hivatkozva - miszerint a köztársasági elnök őrködik a demokratikus államrend felett - a "szükséges lépések" megtételére kérte a köztársasági elnököt. Azt nem fejtette ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy a koalíciós pártoknak kell új miniszterelnököt jelölniük, vagy a köztársasági elnöknek kéne feloszlatnia a parlamentet - amire egyébként a jelen helyzetben jogilag nincs lehetősége.


Fotók: Katona Boglárka

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy az alkotmány alapján tegye meg a szükséges lépéseket az általuk alkotmányos válságként értékelt helyzet megoldására.

A kormánynak mennie kell, Gyurcsány Ferenc a magyar politika nem kívánatos személye, a Fidesz és a KDNP pedig minden alkotmányos eszközt megragad, hogy megoldja ezt a helyzetet" - jelentette ki Navracsics Tibor a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatón, a két párt közös hétfő reggeli elnökségi ülését követően.

Tarthatatlan állapot

"Ki kell mondanunk azt, hogy ennek a kormánynak mennie kell, és az ehhez szükséges lépéseket, törvényes lépéseket meg fogjuk tenni" - szögezte le Semjén Zsolt, aki Navracsics Tiborral együtt azt hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP minden alkotmányos eszközt meg akar ragadni, hogy megoldja ezt a helyzetet, hogy minél előbb megszűnjön a jelenlegi "tarthatatlan állapot". A Fidesz és a KDNP szerint a magyar demokrácia és a magyar baloldal is válságba került, amelynek megoldása érdekében nyílt levéllel fordulnak az MSZP-hez. A sajtótájékoztatón még nem tudtak pontos információt adni arról, hogy mi áll a levélben, de azt ígérték, hogy a dokumentumot hamarosan közzéteszik.

Azokra az újságírói kérdésekre, hogy pontosan mire készülnek: konstruktív bizalmatlansági indítványban gondolkodnak-e, vagy esetleg a köztársasági elnöktől kérik-e az Országgyűlés feloszlatását, mindketten csak azt ismételték meg, hogy minden alkotmányos eszközt meg kívánnak ragadni. Meg nem erősített - fideszes forrásból - származó információnk szerint az államfőnél tárgyaló Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető a parlament feloszlatását kezdeményezi az államfőnél. Bár korábban nem hivatalosan tagadták, hogy visszaadnák mandátumukat a fideszes képviselők, készek erre, ha az államfő nem teljesíti kérésüket.


Semjén Zsolt

Semjén Zsolt ugyanakkor jelezte: délben találkoznak Sólyom László köztársasági elnökkel. (Az államfő a legfőbbügyész-jelölt bemutatására hívta össze a parlamenti pártok frakcióvezetőit hétfőre.)

Túlléptek Gyurcsányon az események

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "Gyurcsány Ferencen túlléptek az események, Gyurcsány Ferenc a kialakult helyzetben nem a megoldás, hanem a probléma része, Gyurcsány Ferenc a magyar politika nem kívánatos személyévé vált". Arra az újságírói felvetésre, hogy a miniszterelnök már bejelentette, hogy nem mond le, a Fidesz frakcióvezetője úgy reagált: az események túlléptek Gyurcsány Ferencen.

Semjén úgy fogalmazott: a kormányfő "azzal, hogy nem mond le, kiállította magáról erkölcsi halotti bizonyítványát". A KDNP elnök-frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc erkölcsi csődbe került, ami politikai csődöt idézett elő, "ennek közjogi következményei kell, hogy legyenek". A politikus arra szólította fel az SZDSZ-t, hogy "valljon színt", meddig falaz még Gyurcsány Ferencnek.


Navracsics Tibor

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a miniszterelnök ahelyett, hogy bocsánatot kérne a magyar választópolgároktól és az MSZP szimpatizánsaitól, megpróbálja az egész magyar politikusi garnitúrát besározni azzal, hogy magyarázkodásában elmúlt 16 év kollektív hazudozásairól beszél. A Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanakkor a nyilvánosságra került beszédben Gyurcsány Ferenc egyértelmű, hogy nem általánosságban a politika felelősségéről, hanem másfél-két év hazugságairól és négy év nem kormányzásról beszélt.

Hazudik

"Gyurcsány Ferenc lebukása után is hazudik, most éppen azt hazudja, hogy nem hazudik" - tette hozzá Semjén Zsolt. A KDNP elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a május óta tudja az MSZP-frakció, hogy hazudik a kormány, azóta tudatosan tévesztik meg a választópolgárokat. "Vétkesek közt cinkos, aki néma" - jegyezte meg.

A Fidesz várhatóan délután öt órakor frakcióülést tart.