Alfréd
-3 °C
3 °C

Összeesküvés-elméletekre vár választ a Fidesz

2006.10.24. 15:57
Több kérdést is tisztázni akar a Fidesz a hétfői zavargásokkal kapcsolatban. Mit tudtak a titkosszolgálatok? Mit tudott Gyurcsány Ferenc? Miért nem segített a rendőrfőkapitány?

Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke kedden bejelentette, miután a koalíció nem támogatja a vitanap megtartását, azt kezdeményezik, hogy az emberi jogi, a nemzetbiztonsági és a rendészeti bizottság tartson közös tanácskozást a történtek tisztázására. Az ülésre a Fidesz meghívná az érintett minisztereket (Petrétei, Szilvásy) és a rendőrök vezetőit, az emberi jogi szervezetetek és az ombudsmanokat, illetve a rendőri intézkedések áldozatául esett Révész Máriusz fideszes képviselőt.

Philip instruált

Lázár János, rendészeti bizottság fideszes elnöke arról beszélt, hogy valótlan Lendvai Ildikó azon kijelentése, hogy nem tájékoztatták az ellenzéki párt rendezvényén megjelenteket arról, hogy merre távozhatnak. Mint mondta, a műsorvezető, Rákay Philip többször is arra buzdította az oszladozó tömeget, hogy a Szabadság híd irányába hagyják el az Astoriát, hogy ne essen bántódásuk.

Lázár János kifogásolta, hogy a hatóságokkal a nap folyamán többször összecsapó demonstrálókat a Fidesz rendezvényének helyszíne felé tolták. Feltette a kérdést: Lendvai Ildikó honnan rendelkezik információkkal arról, hogy a Fidesz vezetői többször is egyeztettek a rendőrséggel, amikor tőlük a szocialista frakcióvezető erről nem értesülhetetett.

Nem segítettek

Bene a Lázár-bizottság előtt válaszol Lázárnak
Bene László országos rendőrfőkapitány az Index kérdésére azt mondta, csak és kizárólag a parlament illetékes bizottsága előtt kiván reagálni Lázár állításaira. Az országgyűlésben már kilátásba helyezett bizottsági meghallgatásra egyébként éppen a Lázár János által vezetett rendészeti bizottság hívhatja meg a főkapitányt. Bene a fideszes politikus állításaival kapcsolatban annyit elismert, hogy számos telefon beszélgetés zajlott közöttük az Astoriánál zajló demonstráció idején, de Lázár állításainak tartalmi részéről a rendőrkapitány - mint mondta - nem kíván sajtóvitát nyitni.
Lázár elmondta, többször is beszélt Bene László országos rendőrfőkapitánnyal, és azt kérte, a radikális rendbontó demonstrálókat akadályozzák meg abban, hogy a fideszes rendezvényhez csapódjanak. Elmondta, azt kérte, hogy kordonnal válasszák el a radikálisokat a Fidesz rendezvényétől, de ezt a Bene László elutasította. Leszögezte, vizsgálatokkal nem az a céljuk, hogy a köztörvényes bűncselekmények elkövetőit mentesítsék a felelősségre vonás alól, hanem az, hogy kiderüljön, miként fordulhatott elő, hogy a Fidesz rendezvényére érkező, és onnan távozó békés tömeget rendőri atrocitás érhette.

Simicskó István a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke elmondta, az Astoriánál rendezett megemlékezésük előtt többször is beszélt a nemzetbiztonsági hivatal főigazgatójával, azt tudakolva tőle, készülnek-e szélsőséges elemek vagy szervezett bűnözői csoportok a Fidesz békés nagygyűlésének megzavarására. A hivatalvezető - Simicskó szerint - határozottan állította, nincsen ilyen információjuk.

Tisztázásra vár

Simicskó furcsállotta, hogy a miniszterelnök viszont hétfő esti nyilatkozatában arról beszélt, hogy jól szervezett csoport zavarta meg az ünnepet. Szerinte tisztázásra vár, hogy ki milyen utasításokat adott a szolgálatok irányítóinak. Kérdéses, nem használta-e saját politikai céljaira a titkosszolgálatokat Gyurcsány Ferenc.