Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Ünneplés babona nélkül

2001.03.30. 23:32
A Fidesz tizenharmadik születésnapját ünnepelte pénteken abban a kollégiumi szobában a Ménesi úton, ahol 1988-ban 37 alapítóval létrejött a szervezet. Vélhetően nem a pontosságukért kedvelik egymást a fideszesek, hiszen most a máskor mindenkit megvárakoztató Orbán Viktort várakoztatták meg párttársai. Orbán azonban feltatálta magát és vicces, ám felejthető történetekkel szórakoztatta a szintén várakozó újságírókat.
Nem tartott viszont sokáig a Fidesz-tudósítók öröme, mert az első két alapítóatya, Rácz András és Both Vilmos megérkezte után Orbán besietett abba a nem túl nagy terembe, ahol hajdanán létrejött a Fidesz. Ez a rendezvény jellemzően olyan, ahova mindenki, akinek van, gyermekével érkezik, így a sajtó képviselői megismerhették a Pokorni gyerekeket éppúgy, mint Várhegyi Attila kulturális államtitkár fiát.

A tortaszeléssel egybekötött tósztra igen sokat kellet várni, mert az eseményt celebráló Szájer József vagy 25 percet késett, de semmi sem kezdődhetett el, amíg meg nem érkezett a majd' egy órát késő Kövér pártelnök. Szájer szerint a legkiszámíthatóbb politikai erő születésnapjára érkeztünk. Ünnepi beszédében a politikus dicsérte pártját és odavágott egy kicsit az ellenzéknek, hogy meg legyen az e napra járó fideszes kritika. Szájer arról is szólt, hogy bár a zsidó szokás szerint 13 évesen válnak férfivá az ifjak, a Fidesz jelentéséből adódóan nőnemű. A nők pedig korábban érnek, úgyhogy már rég felnőttek.

A tízperces és papírról olvasott beszéd után jött a legfontosabb program, a tortaszelés, ezután már csak a kötetlen beszélgetések következtek, illetve 15 fontos ember 15 féle médiumnak nyilatkozott, valószínűleg fontosat. Orbán például azt hangoztatta, ha újra nyernek jövőre, még jobbak lesznek.