Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ügyészségi vizsgálat a Fidesz-közeli civil szervezeteknél

2001.07.19. 09:56
A Budapesten bejegyzett civil szervezetek után a hajdú-bihari társadalmi szervezetek kapták a legtöbb támogatást az államtól. Béki Gabriella és Hankó Faragó Miklós szabad demokrata képviselők levele nyomán szerdán két szervezet, a Bridge Human Service Alapítvány és a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület működésével kapcsolatban rendel el Polt Péter legfőbb ügyész törvényességi vizsgálatot.
A szabad demokrata képviselők bejelentése után induló ügyészi vizsgálat azt hivatott kideríteni, hogy miért kaptak az átlagosnál magasabb támogatást a Halász János fideszes képviselővel összefüggésbe hozott Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek. A Bridge Human Service Alapítvány és a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület állami támogatáshoz és ingatlanhoz jutott Hajdú-Bihar megyei civil szervezet működésével kapcsolatos vizsgálat lefolytatásával Polt Péter a megyei főügyészséget bízta meg - értesült a Magyar Hírlap.

Fideszes összefonódások a civil szervezetek és az ingatlanjuttatási albizottság között

Béki Gabriella és Hankó Faragó Miklós június 22-én azzal a kéréssel fordult a legfőbb ügyészhez, vizsgálja meg, a debreceni szervezetek működéséhez szükségesek-e a parlament ingatlanjuttatási albizottságától elnyert helyiségek. A döntést követően nagy felháborodást váltott ki, hogy például a 11 tagú Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület országszerte 22 ingatlant kapott, köztük egy éttermet Szombathely főterén, bár erről az épületről és hat másik ingatlanról önként lemondott az egyesület. A szervezet elnöke fideszes önkormányzati képviselő, és az ingatlanjuttatási albizottság vezetőjének, az ugyancsak fideszes és ugyancsak debreceni Halász Jánosnak jó barátja - állították ellenzéki politikusok.

A Bridge Human Service Alapítvány egyik kuratóriumi tagját, Zámbori Tamást is szoros kapcsolatok fűzik Halászhoz, aki egyébként fizetett szakértője ingatlanjuttatási albizottságnak. A Bridge Human Service Alapítvány 740 ezer forintos támogatást kapott és 18 ingatlanhoz jutott az ország különböző pontjain. Ugyancsak fideszes kötődésű a Létavértesi Fitness és Szabadidősport Egyesület, amelynek 250 ezer forintos állami támogatás járt, ők korábban azt az épületet kapták meg a Halász vezette parlamenti albizottságtól, amelyben addig egy fogyatékosokat foglalkoztató műhely volt. A sportegyesület vezetője egyébként a helyi önkormányzat fideszes képviselője.

Hajdú-Biharban 182 szervezet jutott állami támogatáshoz

A Magyar Hírlap információi szerint országos szinten átlagosan 216 ezer forint jutott egy-egy civil szervezetnek, a legtöbbet a Vas megyeiek kapták - átlagosan 274 ezer forintot -, a legkevesebb a Fejér megyeieknek - 151 628 forint - jutott. A hajdú-bihari civil szervezetek átlagosan 193 ezer forintnyi állami támogatást kaptak, összesen 182 egyesületnek és alapítványnak utaltak pénzt.

Az SZDSZ-es képviselők korábban azt is kifogásolták, hogy a bizottsági döntések jegyzőkönyveit titkosították, ezért az akkor még működő adatvédelmi biztostól kérték annak megállapítását, közérdekű adatnak minősülnek-e a testületi jegyzőkönyvek. Az ombudsmani hivatal szerint folyamatban van a beadvány vizsgálata.