Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megosztja a Fideszt a nagygyűlés-kérdés

2006.09.20. 12:09
A Fidesz elnöksége kedden ugyan döntött arról, hogy nem mondja le a hétvégére meghirdetett kampányzáró nagygyűlést, de az Index információi szerint az ismétlődő éjszakai zavargások miatt a párt támogatói köréből számos jelzés érkezett: sokan a kockázatokra hívják fel a figyelmet. A pártelnökség a hírek szerint újra foglalkozik a kérdéssel.

A Fideszen belül napok óta tanakodnak azon, hogy hasznosabb-e a nyáron szeptember 23-i dátumra kitűzött nagygyűlés visszamondása, vagy bízva abban, hogy az eseményen nem történik rendbontás, ne változtassanak a kampányfinis menetrendjén.

Kockázati tényezők

A Fidesz parlamenti frakciójában már hétfőn - még az utcai megmozdulások eldurvulása előtt - felvetették, hogy az elnökség gondolja végig, hogy a nagygyűlés milyen hatással lehet az önkormányzati választáson a párt esélyeire. Néhány ugyanis úgy vélték, hogy a fideszes nagyrendezvények a korábbi tapasztalatok szerint inkább a másik oldal híveit mozgósították. Az elnökség kedden megtárgyalta ugyan a kérdést, de úgy döntött, hogy nem mondja le a demonstrációt. Orbán Viktor az ülés után nem, de esti tévényilatkozatában utalva a megmozdulásra, híveinek azt üzente, "ne húzódjanak vissza házaikba".

Százezres tömeget várnak

Információink szerint a kedd esti újabb utcai összecsapások után a párt szimpatizánsai és tagjai köréből sokan jelezték a vezetésnek, hogy véleményük szerint kockázatos a tömegrendezvény, ahova a szervezők egyébként több tízezres, sőt százezres közönséget várnak. Így valószínű, hogy a szerdán ismét ülésező elnökség napirendjéről továbbra sem került le az ügy.

Kísérleti tüntetés hallgatókkal

A fideszesek dilemmája az, hogy ha, lemondanák, akkor átengednék a terepet - úgymond - az MSZP-nek, illetve a rohamrendőröknek és a rendbontóknak. A Fidesz azt szeretné elérni az Index információi szerint, hogy olyan békés tömeget vonultassanak fel a nagygyűlésen, amelyik demonstrálja a párt támogatottságát, de nem erőszakos módon. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak a pártban, hogy nem szabad az MSZP csapdájába besétálniuk - ez azt jelenti, hogy a média az ilyen nagygyűléseket mindig nagyon figyeli, különösen a mostani helyzetben. Ezért egy kisebb hangoskodó csoport már azt a benyomást keltheti, hogy az egész tömeg hőzöng. Egyes hírek szerint a végső döntés kitolódhat akár csütörtök estig is.

Szeptember 21-én az eredeti tervek szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája tartotta volna demonstrációját a tandíj bevezetése ellen. Ezt a Fideszben többen Fidesz modellnek tekintették: ha ott nem lesz botrány, akkor az ellenzéki párt is megtartja tüntetését. Az MTI értesülése szerint azonban a HÖOK várhatóan nem tartja meg demonstrációját csütörtökön.