Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Megosztja a Fideszt a nagygyűlés-kérdés

2006.09.20. 12:09
A Fidesz elnöksége kedden ugyan döntött arról, hogy nem mondja le a hétvégére meghirdetett kampányzáró nagygyűlést, de az Index információi szerint az ismétlődő éjszakai zavargások miatt a párt támogatói köréből számos jelzés érkezett: sokan a kockázatokra hívják fel a figyelmet. A pártelnökség a hírek szerint újra foglalkozik a kérdéssel.

A Fideszen belül napok óta tanakodnak azon, hogy hasznosabb-e a nyáron szeptember 23-i dátumra kitűzött nagygyűlés visszamondása, vagy bízva abban, hogy az eseményen nem történik rendbontás, ne változtassanak a kampányfinis menetrendjén.

Kockázati tényezők

A Fidesz parlamenti frakciójában már hétfőn - még az utcai megmozdulások eldurvulása előtt - felvetették, hogy az elnökség gondolja végig, hogy a nagygyűlés milyen hatással lehet az önkormányzati választáson a párt esélyeire. Néhány ugyanis úgy vélték, hogy a fideszes nagyrendezvények a korábbi tapasztalatok szerint inkább a másik oldal híveit mozgósították. Az elnökség kedden megtárgyalta ugyan a kérdést, de úgy döntött, hogy nem mondja le a demonstrációt. Orbán Viktor az ülés után nem, de esti tévényilatkozatában utalva a megmozdulásra, híveinek azt üzente, "ne húzódjanak vissza házaikba".

Százezres tömeget várnak

Információink szerint a kedd esti újabb utcai összecsapások után a párt szimpatizánsai és tagjai köréből sokan jelezték a vezetésnek, hogy véleményük szerint kockázatos a tömegrendezvény, ahova a szervezők egyébként több tízezres, sőt százezres közönséget várnak. Így valószínű, hogy a szerdán ismét ülésező elnökség napirendjéről továbbra sem került le az ügy.

Kísérleti tüntetés hallgatókkal

A fideszesek dilemmája az, hogy ha, lemondanák, akkor átengednék a terepet - úgymond - az MSZP-nek, illetve a rohamrendőröknek és a rendbontóknak. A Fidesz azt szeretné elérni az Index információi szerint, hogy olyan békés tömeget vonultassanak fel a nagygyűlésen, amelyik demonstrálja a párt támogatottságát, de nem erőszakos módon. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak a pártban, hogy nem szabad az MSZP csapdájába besétálniuk - ez azt jelenti, hogy a média az ilyen nagygyűléseket mindig nagyon figyeli, különösen a mostani helyzetben. Ezért egy kisebb hangoskodó csoport már azt a benyomást keltheti, hogy az egész tömeg hőzöng. Egyes hírek szerint a végső döntés kitolódhat akár csütörtök estig is.

Szeptember 21-én az eredeti tervek szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája tartotta volna demonstrációját a tandíj bevezetése ellen. Ezt a Fideszben többen Fidesz modellnek tekintették: ha ott nem lesz botrány, akkor az ellenzéki párt is megtartja tüntetését. Az MTI értesülése szerint azonban a HÖOK várhatóan nem tartja meg demonstrációját csütörtökön.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!