2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Orbán kormányozza majd az önkormányzatokat?

2006.11.17. 13:02
Nem sok önállóskodásra marad majd lehetősége a Fidesz által támogatott önkormányzati vezetőknek, ha a párt elfogadja az alapszabály-módosítást. Az Index információi szerint a jelenlegi tervezet, amelyet a Fidesz győri kongresszusán terveznek elfogadtatni, lényegében egy alternatív pártstruktúrát épít rá az ország különböző területein működő fideszes önkormányzatokra. A struktúrában semmi sem történhet majd Orbán Viktor tudta és jóváhagyása nélkül.

Orbán Viktor vezetésével egy külön pártként működhet majd a Fideszben az önkormányzati képviselők fóruma névre keresztelt többszintű szerveződés, ha a november 24-i kongresszus módosítja a párt alapszabályát.

Három szint

Információink szerint a Fidesz által jelölt vagy támogatott polgármesterekből és önkormányzati képviselőkből létrehozandó többezres létszámú külön szervezet vezetője az alapszabály szerint a szövetség elnöke lesz. Az országos gyűlésen kívül kialakítanak még regionális és választókerületi önkormányzati gyűlést is, valamint a Fidesz országos elnöksége mellett létrejön egy önkormányzati tanács.

Orbán kezébe összpontosul

A módosításokkal jelentősen kiterjed majd Orbán Viktor szerepköre, személyes kontrollját biztosítja majd, hogy a regionális gyűléseket az általa kinevezett, eddig a pártalapszabályban nem létező regionális pártigazgatók vezetik majd. A választókerületi önkormányzati gyűlések élére a javaslat szerint a választókerületi elnökök kerülnek. Mint ismeretes, a vk. elnökök személyéről is végsősoron a pártelnök hozza meg a döntést. Az önkormányzati tanács elnöki tisztét viszont megint csak a pártelnök töltené be. Ez a szervezeti egység egyeztetne az önkormányzatokat érintő ügyekben, és feladatköréhez tartozik majd a területet érintő javaslatok kidolgozása is. Az új alapszabály szerint a pártelnöknek a tanács összetételére is nagy befolyása lesz.

Minden döntésről tudnak majd

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz önkormányzati választási győzelme után kialakított koncepció lényege, hogy a pártvezetés, főként Orbán Viktor folyamatosan informálódhasson az önkormányzatok döntéseiről, a költségvetési és EU-s pénzek elköltéséről. Az alapszabály szerint az új pártszerv feladata a szövetség egységes önkormányzati politikájának megvalósítása lesz, de valószínű, hogy a szervezet keretein belül a pártvezetés direkt befolyást tud majd gyakorolni az egyes településeken folyó projektek előkészítésére, a gazdasági szereplők körének kijelölésére.

Az októberi önkormányzati választáson a Fidesznek közel 4000 megyei, városi falusi képviselője, polgármestere lett - mondta az Indexnek Szijjártó Péter, a párt szóvivője. Szijjártó szerint az alapszabály-módosítás egyetlen mozgatórugója az, hogy ennek a 4000 embernek minél nagyobb beleszólása legyen a Fidesz politikájába.