Endre, Elek
17 °C
30 °C

A Fidesz válaszol az MSZP kampányára

2003.09.11. 19:53
Arra kéri a Fidesz a párt tagozatainak vezetőit, hogy az MSZP kampányára válaszul kezdjenek kulturált párbeszédet a polgárokkal. Pokorni Zoltán alelnök magyarázatot vár a kormányfőtől arra, miként szignálhatta az Inter Európa Bank 2002-es tavaszi beszámolóját, ha 2001. szeptember 30-án távozott a bank igazgatóságának éléről. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a jelentésből is kiderül, hogy a kormányfő szeptember 30-ával távozott a bankelnöki székből.
A Fidesz elnöksége válaszol a szocialisták új kommunikációs stratégiájára: arra kéri a Szövetség tagozatainak vezetőit, hogy kulturált körülmények között kezdjenek párbeszédet a polgárokkal, tájékoztatta a sajtót Pokorni Zoltán csütörtökön Budapesten. "Sokkal rosszabb a helyzet annál, mint hogy azt el lehessen fedni néhányezer szórólappal. Az emberek nem hülyék" - mondta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke az ellenzéki párt elnökségi ülése után. Az MSZP kedden jelentette be, hogy utcai jelenléttel, szórólapokkal tájékoztatja az embereket a szocialista párt és a kormány eredményeiről.

Pokorni a véletlenekről

Pokorni Zoltán kitért arra, hogy a Fidesz magyarázatot vár a kormányfőtől, miként írhatta alá 2002 tavaszán az Inter-Európa Bank éves beszámolóját. Utalt arra, Medgyessy Péter azt írta önéletrajzában, hogy 2001 szeptemberében lemondott mind az Inter-Európa Banknál, mind az Atlasz biztosítótársaságnál betöltött tisztségéről. Ugyanakkor, jegyezte meg Pokorni, a cégbíróságnál kiderült, hogy a bíróság tévesen jegyezte be a lemondás dátumát, mindkét esetben 2002 áprilisára. A Fidesz alelnöke úgy véli, két ilyen véletlennek, "két ilyen elírásnak egyszerre akkora a valószínűsége, mint a lottóötösnek".

"A kormányfőnek érdemi jogi választ kell adnia arra, hogy ha az Inter-Európa Banknál a pénzmosás idején már nem volt hivatalban, akkor miként szerepel az aláírása 2002 tavaszán a pénzintézet éves beszámolóján" - mondta. Mint hozzátette, az ügyet vizsgáló szerveknek választ kell adniuk arra, hogy Medgyessy Péter "miért akar menekülni annyira ettől a hat-hét hónaptól". Pokorni Zoltán úgy látja, hogy a szocialisták "morális belső problémákkal küzdenek" és nem adnak választ a társadalmat érintő komoly gondokra, nem nyújtanak perspektívát az embereknek. "Mintha a kormányzati politikai elit elszakadt volna az embereket érintő mindennapi gondoktól" - fűzte hozzá.

Kongresszus év végén vagy tavasszal?

A Fidesz átalakulásáról szólva a politikus közölte, hogy az elnökség értékelése szerint a Szövetség szervezeti építése kicsit lassabban halad, mint azt várták. Hangsúlyozta, hogy a jövő héten újabb választókerületi elnökök kapják meg megbízásukat. Közlése szerint a következő választásokon többnyire a választókerületi elnökök lesznek a szervezet képviselőjelöltjei, de legalábbis ők felelnek a helyi kampányért.

A sajtótájékoztató után Pokorni kérdésre válaszolva közölte, az elnökség dilemmája, hogy az év végén és a jövő tavasszal, az európai parlamenti választások előtt is tartsanak-e kongresszust. Álláspontja szerint inkább tavasszal kellene a költséges rendezvényre sort keríteni.

Gál: A Fidesz már a Gergely-naptárnak sem hisz
Gál J. Zoltán kormányszóvivő csütörtökön a távirati irodának ismételten megerősítette, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök 2001. szeptember 30-ig töltötte be az Inter-Európa Bank igazgatósági elnöki posztját. "Miután Medgyessy Péter 2001. szeptember 30-ig az Inter-Európa Bank igazgatósági elnöke volt, és utána hosszabb ideig nem választottak elnököt a bankban, természetes, hogy a 2001. évi jelentésben szereplő köszöntőt ő írta alá" - mondta Gál J. Zoltán az MTI érdeklődésére.

"A Fidesz és hű csatlósa, a Magyar Nemzet immár a Gergely-naptárnak sem hisz, amikor kifogásolja, hogy Medgyessy Péter aláírása szerepelt az Inter-Európa Bank 2002-ben kiadott 2001. évi jelentésén. A bankok ugyanis éves jelentésüket a következő évben szokták elfogadni" - jegyezte meg Gál J. Zoltán. Hozzáfűzte, az említett jelentésből is kiderül, hogy a miniszterelnök 2001. szeptember végéig töltötte be elnöki posztját.

"Az elnöki posztról való lemondás tényét megerősítette a bank, megerősítette a miniszterelnök, megjelent a korabeli szak- és egyéb sajtóban; a Fidesz és a Magyar Nemzet senkinek nem hisz. Pedig megtekinthették az összes erre vonatkozó dokumentumot, de úgy látszik, a saját szemüknek sem hisznek. Ezen már nem tudok segíteni" - fogalmazott Gál J. Zoltán.