Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz válaszol az MSZP kampányára

2003.09.11. 19:53
Arra kéri a Fidesz a párt tagozatainak vezetőit, hogy az MSZP kampányára válaszul kezdjenek kulturált párbeszédet a polgárokkal. Pokorni Zoltán alelnök magyarázatot vár a kormányfőtől arra, miként szignálhatta az Inter Európa Bank 2002-es tavaszi beszámolóját, ha 2001. szeptember 30-án távozott a bank igazgatóságának éléről. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a jelentésből is kiderül, hogy a kormányfő szeptember 30-ával távozott a bankelnöki székből.
A Fidesz elnöksége válaszol a szocialisták új kommunikációs stratégiájára: arra kéri a Szövetség tagozatainak vezetőit, hogy kulturált körülmények között kezdjenek párbeszédet a polgárokkal, tájékoztatta a sajtót Pokorni Zoltán csütörtökön Budapesten. "Sokkal rosszabb a helyzet annál, mint hogy azt el lehessen fedni néhányezer szórólappal. Az emberek nem hülyék" - mondta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke az ellenzéki párt elnökségi ülése után. Az MSZP kedden jelentette be, hogy utcai jelenléttel, szórólapokkal tájékoztatja az embereket a szocialista párt és a kormány eredményeiről.

Pokorni a véletlenekről

Pokorni Zoltán kitért arra, hogy a Fidesz magyarázatot vár a kormányfőtől, miként írhatta alá 2002 tavaszán az Inter-Európa Bank éves beszámolóját. Utalt arra, Medgyessy Péter azt írta önéletrajzában, hogy 2001 szeptemberében lemondott mind az Inter-Európa Banknál, mind az Atlasz biztosítótársaságnál betöltött tisztségéről. Ugyanakkor, jegyezte meg Pokorni, a cégbíróságnál kiderült, hogy a bíróság tévesen jegyezte be a lemondás dátumát, mindkét esetben 2002 áprilisára. A Fidesz alelnöke úgy véli, két ilyen véletlennek, "két ilyen elírásnak egyszerre akkora a valószínűsége, mint a lottóötösnek".

"A kormányfőnek érdemi jogi választ kell adnia arra, hogy ha az Inter-Európa Banknál a pénzmosás idején már nem volt hivatalban, akkor miként szerepel az aláírása 2002 tavaszán a pénzintézet éves beszámolóján" - mondta. Mint hozzátette, az ügyet vizsgáló szerveknek választ kell adniuk arra, hogy Medgyessy Péter "miért akar menekülni annyira ettől a hat-hét hónaptól". Pokorni Zoltán úgy látja, hogy a szocialisták "morális belső problémákkal küzdenek" és nem adnak választ a társadalmat érintő komoly gondokra, nem nyújtanak perspektívát az embereknek. "Mintha a kormányzati politikai elit elszakadt volna az embereket érintő mindennapi gondoktól" - fűzte hozzá.

Kongresszus év végén vagy tavasszal?

A Fidesz átalakulásáról szólva a politikus közölte, hogy az elnökség értékelése szerint a Szövetség szervezeti építése kicsit lassabban halad, mint azt várták. Hangsúlyozta, hogy a jövő héten újabb választókerületi elnökök kapják meg megbízásukat. Közlése szerint a következő választásokon többnyire a választókerületi elnökök lesznek a szervezet képviselőjelöltjei, de legalábbis ők felelnek a helyi kampányért.

A sajtótájékoztató után Pokorni kérdésre válaszolva közölte, az elnökség dilemmája, hogy az év végén és a jövő tavasszal, az európai parlamenti választások előtt is tartsanak-e kongresszust. Álláspontja szerint inkább tavasszal kellene a költséges rendezvényre sort keríteni.

Gál: A Fidesz már a Gergely-naptárnak sem hisz
Gál J. Zoltán kormányszóvivő csütörtökön a távirati irodának ismételten megerősítette, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök 2001. szeptember 30-ig töltötte be az Inter-Európa Bank igazgatósági elnöki posztját. "Miután Medgyessy Péter 2001. szeptember 30-ig az Inter-Európa Bank igazgatósági elnöke volt, és utána hosszabb ideig nem választottak elnököt a bankban, természetes, hogy a 2001. évi jelentésben szereplő köszöntőt ő írta alá" - mondta Gál J. Zoltán az MTI érdeklődésére.

"A Fidesz és hű csatlósa, a Magyar Nemzet immár a Gergely-naptárnak sem hisz, amikor kifogásolja, hogy Medgyessy Péter aláírása szerepelt az Inter-Európa Bank 2002-ben kiadott 2001. évi jelentésén. A bankok ugyanis éves jelentésüket a következő évben szokták elfogadni" - jegyezte meg Gál J. Zoltán. Hozzáfűzte, az említett jelentésből is kiderül, hogy a miniszterelnök 2001. szeptember végéig töltötte be elnöki posztját.

"Az elnöki posztról való lemondás tényét megerősítette a bank, megerősítette a miniszterelnök, megjelent a korabeli szak- és egyéb sajtóban; a Fidesz és a Magyar Nemzet senkinek nem hisz. Pedig megtekinthették az összes erre vonatkozó dokumentumot, de úgy látszik, a saját szemüknek sem hisznek. Ezen már nem tudok segíteni" - fogalmazott Gál J. Zoltán.