Metróépítés: mi a Fidesz véleménye?

2000.07.10. 14:25
Igencsak felgyorsult az élet az elmúlt napokban a fővárosi Fidesz-frakcióban. Tirts Tamás, a képviselőcsoport vezetője nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a kormány esetleg hajlandó lenne mégiscsak beszállni a metróépítésbe. A főváros vezetése ezért egyelőre nem is szívesen beszél a metróügyről, ők sem tudják ugyanis, hogy mi a Fidesz valódi álláspontja a kérdésben. Időközben a fővárosi Fideszen belül fellángolt a hatalmi harc is: Mitnyan György sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy Tirts távozik a posztjáról, míg a frakcióvezető cáfolta a Fidesz budapesti választmányi vezetőjének bejelentését, és burkoltan alkalmatlannak nevezte Mitnyant.
Tirts Tamás
A kormány elfogadná a főváros esetleges új szerződési ajánlatát a metróépítésre
Tirts Tamás, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában vasárnap nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a kormány elfogadná a főváros esetleges új szerződési ajánlatát a metróépítésre - feltéve, hogy lenne ilyen budapesti javaslat.

Tirts szerint az új közlekedési miniszter nyitott például egy olyan metróépítési konstrukcióra, amely a költségek ötven-ötven százalékos megosztásán alapulna. A fideszes politikus azt azonban furcsának tartja, hogy Demszky Gábor főpolgármester jelenlegi előterjesztése alapján "felülről lefelé" kezdenék a metróberuházást. Azaz, a főváros elkezdené építeni az állomásokat a felszínen, ám az alagutak megépítését későbbre halasztanák.

Nógrádi az iratait tanulmányozza, a főváros pedig nem reagál

Az Index megpróbálta megszólaltatni az ügyben Nógrádi László közlekedési minisztert. A tárca vezetője azonban éppen egy vasúti híd avatásán vett részt a szlovén határ közelében, s így csupán annyit üzent lapunknak, hogy csak iratai áttanulmányozása után kíván nyilatkozni a metróépítésről. Nem sikerült utolérnünk Mitnyan Györgyöt, a Fidesz budapesti választmányának elnökét, és Tirts Tamást sem, hogy mondják el, végül is mi a párt álláspontja a négyes metróról.

Nógrdi László az új közlekedési miniszter
Az Index kérdésére a főváros vezetői nem kívántak reagálni Tirts bejelentésére. Mint elmondták, nem ismerik teljes bizonyossággal a kormány, illetve a Fidesz legfrissebb álláspontját, így nem akarnak zavart kelteni egy esetleges elhamarodott véleménynyilvánítással. (Mindehhez hozzátartozik, hogy a főváros hosszú idő óta próbálkozik különböző, a kormánynak tett kompromisszumos ajánlatokkal - maga Demszky Gábor is kifejezte nyitottságát a folyamatos bírósági eljárások közben a peren kívüli egyezségre -, ám eddig ezek a kísérletek nem vezettek érdemi eredményre.)

Azt viszont megtudtuk, hogy immár szinte bizonyosra vehető, hogy az MSZP is támogatja azt az elképzelést, amelyet Demszky Gábor terjeszt júliusban a Fővárosi Közgyűlés elé, s amely szerint az önkormányzat egyedül is belekezdene a metróépítésbe, de legalábbis a négyes metró részleges megvalósításába. Íg yminden bizonnyal megkezdődhet az építkezés, vagy annak előkészítése.

Mégsem lesz váltás a Fidesz-frakció élén?

Időközben az Indexnek Mitnyan György munkatársai megerősítették azt a hírt, amelyet több napilap is közölt hétfőn. Eszerint Tirts Tamás és Mitnyan György, a fiatal demokraták két budapesti vezetője a hét végén találkozott egymással, és megállapodtak abban, hogy július végén Tirts távozik a fővárosi Fidesz-frakcióvezetői posztról.

Hétfő délután azonban Tirts Tamás, a fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ frakcióvezetője nyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelenti: nem kíván lemondani posztjáról, hiszen legutóbb június 26-án a frakció nyolcvan százalékos szavazatarányban bizalmat szavazott neki.

A sajtóban megjelenő híresztelésekkel szemben Tirts Tamás, mint frakcióvezető a múlt héten tájékoztatta Mitnyan Györgyöt, a Budapesti Választmány elnökét mindarról, ami a frakcióban és a Fővárosi Közgyűlésben történt.

Tirts közleménye szerint "kettejük között semmilyen megállapodás nem jött létre, és a frakcióvezető továbbra sem érti, hogy a párton, illetve a frakción belüli nézeteltéréseket Mitnyan György miért nem a párton, illetve a frakción belüli belső fórumokon próbálja meg tisztázni".

Ki az alkalmatlan a Fideszben?

Tirts Tamás közleményében leszögezte, hogy ebben a kérdésben továbbra sem kíván nyilatkozni, és szerinte alkalmatlanságát pontosan az bizonyítja, aki ilyen ügyeket a sajtóbeli üzengetésekkel próbál kezelni.

Az Index Tirts nyilatkozata után ismét megkereste Mitnyan Györgyöt, a XII. kerületi polgármesteri hivataltól (Mitnyan amúgy a kerület első embere) azonban megtudtuk, hogy a polgármester nem kívánja kommentálni a frakcióvezető nyilatkozatát. Mitnyan addig nem nyilatkozik, amíg nem sikerül Tirts Tamással beszélnie, márpedig jelenleg a frakcióvezető elérhetetlen számára - tudtuk meg.