Mátyás
-6 °C
1 °C

Orbán kiállt a gondviselés mellett

2004.01.16. 12:33
Identitáshiányos közösség lenne az Európai Unió, ha a készülő alkotmányban nem foglalnák bele a keresztény gyökerek és a gondviselés szerepét - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz és az Európai Néppárt képviselőcsoportja között létrejött együttműködési nyilatkozat ünnepélyes aláírásán. Hans-Gert Pöttering, az ENP frakcióvezetője volt és leendő miniszterelnöknek aposztrofálta Orbánt, és reményét fejezte ki, hogy a partnerpárt megszerzi majd a 24 magyar mandátum legalább felét.
Az előző ciklus kormányzati döntései, a minimálbér-emelés, a diákhitel, a lakástámogatási rendszer és a családtámogatás alapján Európa leginkább kereszténydemokrata kormányának nevezte saját kabinetjét Orbán Viktor a Fidesz és az Európai Néppárt képviselőcsoportja között létrejött együttműködési nyilatkozat ünnepélyes aláírásán. A Fidesz elnöke a Gellért Szállóban rendezett eseményen kifejtette, hogy ezek adnak morális alapot számára a kereszténydemokrata irány "kellő súllyal való képviseletére".

Nem lenne túl izgalamas

#alt#
Orbán: Európa nem izgalmas a keresztény gyökerek nélkül
Az ENP és a Fidesz között létrejött megállapodás szignálása előtt Orbán arról beszélt, hogy a magyarok számára sem lenne túl izgalmas egy olyan Európa, ahol - még ha alkotmányjogi érvek miatt is - de kihagynák az alaptörvényből a gondviselés szerepét. A pártelnök szerint "identitáshiányos közösségben már volt része a magyaroknak". Orbán felhívta a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltjei figyelmét, hogy a még nem elfogadott alapszabály létrehozásában "mellőzhetetlenként" támogassák Európa keresztény gyökereinek megjelenítését.

Legalább a felét

#alt#
Pöttering: Erős Fideszre van szükség
fotók: Barakonyi Szabolcs
Az aláírási ceremónián buzdító hangvételű beszédet mondó Hans-Gert Pöttering, az ENP frakcióvezetője bár beszélt az EU eddig sikertelenül elfogadtatni próbált alkotmányáról, kerülte az állásfoglalást Isten szövegbe foglalásáról. Az Európai Parlament legnépesebb képviselőcsoportját vezető politikus leszögezte viszont, hogy erős Magyarországra van szükség az EU-ban, és erős Fideszre az ENP-ben. Az ünnepségen megjelent Fidesz-jelöltek előtt reményét fejezte ki, hogy a párt megszerzi a 24 magyar EP-mandátum legkevesebb felét.

Szerződésbe foglalva

Az együttműködési nyilatkozat szerint a Fidesz és az Európai Néppárt-Európai Demokraták képviselőcsoportja "egyesítik szellemi erőiket és tapasztalataikat Európa újraegyesítése édekében", minden jogi eszközzel segítenek létrehozni egy igazságosabb Európát, és a lehető legszélesebb körben segítik egymás munkáját. A Pöttering és Orbán által aláírt szerződés méltatja magát Orbánt is, akit az ENP politikusa volt és leendő miniszterelnökként mutatott be. A megállapodás szövege szerint a Fidesz elnöke példásan és következetesen képviselte országa érdekeit a csatlakozási tárgyalások folyamán, valamint az ENP alelnökeként bizonyította európai vezetői képességeit.