Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Orbán Castrosodik

2007.05.19. 13:07

A Fidesz kongresszusán az alelnök-jelöltek a rendőrökön viccelődtek, egymással nem foglalkoztak, ami nem meglepő, hiszen Schmitt Pál visszalépésével annyian maradtak, ahány hely van. Azt nem tudtuk meg, hogy ki aludt Orbánéknál, de azt igen, hogy monstre beszédre készül, mert sok a mondanivalója.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szombaton délután kettőkor kezdődik a Fidesz tisztújító kongresszusa Kövér László választmányi elnök köszöntőjével. A tanácskozással egyidőben vásári hangulatot idéző programokkal várja a párt és szövetségesei a szimpatizánsokat. A szombati napon megvitatják a küldöttek a Jövőnk című vitairatot, amelyet Navracsics Tibor frakcióvezető az azonos című konferenciasorozat alapján állította össze.

  Vasárnap lesz maga a tisztújítás, izgalmat csupán az kelthet, hogy az öt alelnökjelölt közül ki nem kerül be az elnökségbe, Pelczné Gáll Ildikó, vagy Schmitt Pál. Varga Mihály, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán alelnöki pozíciója biztos.
 • A több ezer négyzetméteres pavilonban a Fidesz szövetséges szervezetei kaptak helyet, illetve a pártközeli lapok. A hivatalos nyitás előtt a legnagyobb izgalmat a bor- és ételkóstoló váltotta ki a résztvevőkből. Folyamatosan 60-80 ember fogyaszt.
 • A fotósok a színpadtól 30 méterre tartózkodhatnak. Aki közelebb megy, azt emelt hangon elküldik.
 • A volt köztársasági elnök is eljött a Fidesz kongresszusára. A harmadik sorban ül, és várja a kezdést. Deutsch-Für Tamás ingujjra vetkőzve jön-megy, intézkedik.

  fotók: Barakonyi Szabolcs
 • A kongresszus a hivatalosan meghirdetett 2 órakor nem kezdődik el. A küldöttek kisebb csoportokban beszélgetnek, vannak, akik a párt vezetőit fényképezik kis gépeikkel, telefonukkal. A legtöbben Orbán Viktort állják körül.
 • A Himnusz hangjaival elkezdődött a Fidesz kongresszusa.

 • fotók: Barakonyi Szabolcs
  A kaja kóstoltatást a Kossuth téri tüntetőket is etető Magosz szervezte. A legjobb stand a borkóstoltató mellett az Üllőparti Őkotanya, amely biotermékeit ismerteti meg a Fidesz-hívekkel. Van itt kenyxér és kalácsok teljes kiörlésű lisztekből mangalicakolbász és szalonna. Bioeper, minden mi szem-szájnak ingere. A biotanya standjánál most jó fideszesnek lenni.
 • Kövér László választmányi elnök a vendégek köszöntése után azt mondta, hogy a kongresszus legfontosabb célja a tisztújítása következő választásra. A kongresszust rendkívülivé a szélsőséges, gátlástalan, kapzsi klikk teszi, amit az MSZP-SZDSZ koalíció hozott létre.

  Az ország olyan mély válságban van, hogy ilyenben a szuverén Magyarország még nem volt. Ilyen krízisben Kövér szerint utoljára Rákosi és bandája idején volt az ország.
 • A szövetségesek pavilonjában az az innováció, hogy minden standon van egy plazmatévé, amely valamelyik Fidesz-szatelit szervezet. A Lungo Drom standjánál azt lehet nyomonkövetni a kivetítőn, hogy Farklas Flórián a parlamentben beszél. A Fidelitasnál bepillanthatunk a szervezet életébe, például láthatjuk Szijjártó Péter elnököt zöldben lazán, és öltönyben komolyan is, és a Fidelitas is büszke parlamenti fiaiara, mert itt is megjelennek a parlamenti beszéd közben.
 • A kongresszusnak helyt adó B-pavilon valamennyi széke megtelt küldöttekkel és vendégekkel. Vannak olyanok, akiknek már csak állóhely maradt, ilyenek a sajtó képviselői is.
 • Kövér: Az ország gazdasági, pénzügyi, megélhetési, politikai, kormányzati, erkölcsi válságban van. A kormány illegitim, mert a választók felhatalmazása és támogatása nélkül akarja véghezvinni az úgynevezett reformprogramokat, amikhez képest a török- vagy tatárdúlás építő jellegű baráti segítségnyújtás. A kormány jelszava: amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra.

  A demokráciába vetett közbizalom elenyészett, érlelődik a káosz, az anarchia, a diktatúra. A Horn kormány idején még csak a bűnözőktől kellett félteni gyermekünket, ma már attól kell félnünk, hogy a rendőrök tesznek erőszakot gyermekeinken.
 • A nap folyamán a kongresszusi küldöttek megismerhetik az elnökség, az országos választmány, a mandátumvizsgáló bizottság, a számvizsgáló bizottság, az etikai bizottság, az országgyűlési képviselőcsoport és az EP-frakció beszámolóit.
 • Kövér: a hatalom harci kuztyájává vált a rendőrség. Nincsenek politikai felelősök. Gyurcsány nem mond le, Petrétei, aki még a szobanövényei gondozására is alkalmatlan, nem mond le. A rendőrség mit tesz? Felmérést végez a rendőrök körében.

  2002-ben, de még inkább 2006-ban odaadtuk lakásunk kulcsát a rablóknak, és most megdöbbenve tapasztaljuk, hogy kifosztanak, megaláznak, vernek minket. Egy láthatatlan, gigantikus lakásmaffia áldozatai vagyunk. De már nem sokáig, mert megszületett az új többség, ami nem fogadja el, hogy semmibe veszik és folyamatosan hazudoznak neki.
 • A kongresszusi küldöttek mindegyike kapott egy programfüzetet, amelyben arról kell tanubizonyságot adni, ki mennyire ismeri a párttörténelmet. Az első kérdés például ez: Hány tag alapította a Fideszt 1988. március 30-án? Erre egyszerű a válasz, 37. Aki a többi helyes választ is tudja és beküldi pártjának a totót, laptopot nyerhet.
 • Kövér: mi egy olyan országban akarunk élni, ahol a törvényt nemcsak a Gyurcsányt és a Kókát védi. (Néhány éve az volt a Fidesz jelszava: Olyan országban akarunk élni, ahol a törvény nemcsak a kólát védi.)

  Olyan országban szeretnénk élni, amilyen az Orbán kormány idején volt. Az akkori sikerek, de a kudarcok is erőt adnak.
 • Nagy Gábor Tamás, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke tájékoztatja a küldötteket: a Fidesz 38 762 regisztrált tagja közül 1832 küldött mandátumát igazolták. A kongresszuson szavazati joggal a tagozatok, a társszervezetek, az országos elnökség és az alapítók vannak jelen, összesen 190-en.

  A kongresszus levezető elnöke Gál Kinga és Szájer József lesz.
 • A szövetségesi pavilon bővelkedik a fura programokban, délután négykor például a parlament nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke, Simicskó István kungfu bemutatót fog tartani. Az erős idegzetűeket pedig Csintalan Sándor élő műsora szórakoztathatja majd.
 • Gál Kinga és Szájer József a színpadon sétálva vezeti a kongresszust. "Nem hallom a küldöttek hangját" – reklamálja a küldöttek hangját Szájer, amikor felsorolja, hogy a küldöttek milyen megyékből jöttek.
 • Utoljára Győrben tartott kongresszust a Fidesz, akkor még tündöklött Rákay Philip csillaga és ő vezethette a kongresszust, most úgy látszik házonbelül megoldotta a párt. Most Szájer józsef és Gál Kinga a két levezető elnök.
 • A kongresszus két napja alatt hírességek étkeik elkészítésével készültek, a főzősarok nevezetű kongresszusi helyszínen. A kaják eladásából származó bevétel a Bethesda Gyermekkórház javára ajánlják föl. A szombati napon Gulyás Dénes operaénekes palóclevest, Keresztes Ildikó juhtúrós puliszkát készít, vasárnap Berkóczy Zoltán székelygulyást, Pregitzer Fruzsina krumplistésztát főz.
 • A küldötteket Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője köszönti. "Ki hitte volna 10-15 éve, hogy a franciáknak és a magyaroknak közös európai ügyeik lesznek?" – kérdezte, miután tolmácsolta Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök üzenetét.
 • Jacques Chirac, a korábbi francia elnök mellesleg a 90-es évek végén egy budapesti látogatásán 2000-re ígérte a Magyarország EU-csatlakozását, úgyhogy meglehetősen sokan hitték, hogy a franciáknak és a magyaroknak mostanra lesznek közös ügyeik.
 • Daul arra kérte a küldötteket, hogy nyilvánítsák ki az észtek iránti szolidaritásukat. "Valahol a lelkünk mélyén mi mindannyian észtek vagyunk" – mondta.
 • Szájer: sokan örültek Magyarországon Nicolas Sarkozy győzelmének, mert őt ugyanazért támadták Franciaországban, mint Orbánt itthon.
 • Szájer József kicsit összekavarodhatott. Nicolas Sarkozyt leginkább a zavargók elleni kemény rendőri fellépés miatt bírálták a francia szocialisták. Ahogy a Fidesz a magyar kormányt és a rendőrséget. Ráadásul Nicolas Sarkozy gazdasági porgramja inkább Gyurcsányéra emlékeztet, a Fideszéhez hasonló elképzelések a szocialista elnökjelölt, Ségolène Royal programjában bukkantak fel. Ettől függetlenül valóban sokan örülhettek itthon is Sarkozy győzelmének.
 • Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának frissen megválasztott elnöke: A határon túli magyarság nem lehet teher az összmagyarságnak.
 • Ellenszavazat nélkül jóváhagyták a küldöttek a kongresszus napirendjét, e szerint szombat estig a testületi beszámolókat hallgathatják meg a résztvevők, utána vitázhatnak a Jövőnk című vitairatról.
 • A büfés szerint Gyurcsány tehet arról, hogy ennyi, de nem tett határozott ígéretet az árcsökkentésre arra az esetre, ha a Fidesz adná valamikor majd a miniszterelnök. Aztán kiderült, van 350 forintos sör is, csak máshol.
 • Kis kört futottunk, hogy kinél lehetne este látogatást tenni, tanulmányozandó, hogy mennyire vált be a Fidesz akciója, miszerint budapesti és Pest környéki küldötteknél alhatnak a vidéki fideszesek. Deutsch-Für Tamás és Kubatov Gábor is elzárkózott otthona kitárása elől, de azt ígérték, Orbán Viktor új weblapján látható lesz majd, kik aludtak a pártelnök Czinege utcai házában.
 • Néhány köszöntőt követően az alelnökjelöltek kortesbeszédeivel folytatódott a Fidesz XII. kongresszusának második napja. Schmitt Pál szombati visszalépésével az egyetlen tétje is elpárolgott, hiszen csak annyi jelölt van a fontosabb posztokra, mint ahány betölthető hely létezik.