Az 'ország főpolgármestere' lesz Orbán

2006.11.23. 16:31
Szombaton tartja rendkívüli kongresszusát a Fidesz, a győri tanácskozáson létrehozzák az önkormányzati képviselők fórumát, de módosítják az alapszabályt is. Nagy meglepetés vagy óriási vita nem várható.

A Fidesz nagyágyúi már pénteken Győrbe látogatnak, ahol először a pártelnökség tart ülést, majd Schmitt Pál és Pokorni Zoltán alelnökök dedikálják az általuk írt könyveket. Az ellenzéki párt rendkívüli kongresszusa szombaton délelőtt kezdődik Borkai Zsolt fideszes polgármester köszöntőjével, felszólal még Bugár Béla, a Szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetője, Navracsics Tibor frakcióvezető, illetve Orbán Viktor pártelnök is.

Új testület alakul

A tanácskozáson létrehozzák az Önkormányzati Képviselők Országos Gyűlését, amelynek a tervek szerint Orbán Viktor pártelnök lesz a vezetője. A pártban máris nevet adtak Orbán újabb tisztségének, úgy tartják, e posztja révén "ő lesz az ország főpolgármestere", hiszen a testületnek Orbán lesz az egyetlen önkormányzati tisztséggel nem rendelkező tagja. Az országos gyűlésen kívül kialakítanak még regionális és választókerületi önkormányzati gyűlést, valamint a Fidesz országos elnöksége mellett létrejön egy önkormányzati tanács is.

A kongresszuson módosítják az alapszabályt részben azért, hogy létrejöhessen az önkormányzati tanács, részben pedig azért, hogy a pártelnök elnöki megbízottai regionális pártigazgatóként a pártszervezet részévé válhassanak. Úgy tudjuk, az alapszabály-módosítás része lesz az elnök helyettesíthetősége is: a mostani alapszabály szerint az elnök bármely feladatát áttestálhatja az alelnökökre, az új rendelkezés viszont úgy szól majd, hogy bármely elnökségi tagra.

Navracsics és Kövér is helyettesítheti Orbánt


Érvelő füzet

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a négy fideszes alelnök mellett immár Navracsics Tibor frakcióvezetőre vagy Kövér László választmányi elnökre is átruházhatja egyes feladatait Orbán Viktor. Egyes vélekedések szerint ez az önkormányzati tanács esetében például azt jelenthetné, hogy Orbán bizalmasa, Kövér László irányíthatná a testületet.

A Fidesz szerint a testület létrehozását az önkormányzati vezetők kezdeményezték, igaz ugyanakkor az is, hogy az önkormányzati választás kampánynyitóján Kósa Lajos Debrecen polgármestere dobta be azt az ötletet, hogy jöjjön létre a megyei jogú városok polgármestereiből, a közgyűlési elnökökből és a főpolgármesterből álló önkormányzati tanács, amely vétójogot kapna a költségvetést, illetve a fejlesztéseket érintő kérdésekben.

Ez utóbbi testület létrehozása sem került le a napirendről, Kósa Lajos például a miniszterelnök által kezdeményezett önkormányzati egyeztetés előtt néhány nappal már meghívta ezt a kört egy kötetlen beszélgetésre. A tanácskozáson a főpolgármester nem, viszont két szocialista polgármester megjelent.

Érvelő füzet a küldötteknek

A kongresszuson - amelyet a Magyarországon kialakult válsághelyzetre hivatkozva hívtak össze még október végén - értékelik az önkormányzati választásokat, és mintegy 2000 küldöttet hívtak meg. A rendkívüli kongresszus napirendjén az alapszabály-módosítás mellett szerepel egy olyan politikai helyzetértékelés, amely a demokratikus kormányzás helyreállítása érdekében szükséges lépésekről szól. A kongresszuson nem lesz tisztújítás, és nem tárgyalnak személyi kérdésekről, ezekkel a tavaszi kongresszus foglalkozik majd, amely Orbán Viktor pártelnöki pozíciójáról is dönt.

A tanácskozáson úgynevezett érvelő füzetet készítettek a küldöttek számára. Az Index birtokába került dokumentum a Tények és érvek a Gyurcsány-csomagról címet viseli alcíme pedig A Hazugság ára. A füzetben egymás mellé teszik a szocialista kampányígéreteket és a kormány által bevezetendő megszorításokat. Emellett az ellenzéki párt webshopot nyit, ahol Fidesz-lógós polárpulóvert éppúgy lehet majd vásárolni, mint kulcstartót, öngyújtót, bögrét, széldzsekit, vagy éppen sálat és sapkát.