Alfréd
-3 °C
3 °C

Elfogadták Orbán listáit

2006.06.24. 15:36
Tarlós István a Fidesz és szövetségesei főpolgármester-jelöltje - egyhangú szavazással így döntött a Fidesz szombati országos választmánya, amely emellett a jóváhagyta a fővárosi listát, valamint a megyei listák és a megyei közgyűlési elnökjelöltek nagy részét - közölte Szijjártó Péter szóvivő a választmányi ülést követő sajtótájékoztatóján.
Tarlós István az "Összefogás" főpolgármester-jelöltje, ő vezeti az "Összefogás" fővárosi listáját - fogalmazott Szijjártó Péter, aki később újságírói kérdésre azt mondta, még nincs döntés arról, hogy a III. kerületi független polgármester helyén kit indítanak majd. Tarlós István mögött a fővárosi listán sorrendben Fónagy János volt közlekedési miniszter és Pokorni Zoltán alelnök, Wintermantel Zsolt, a Fidelitas jelöltje, valamint Bagdy Gábor, a KDNP jelöltje következik.

A hatodik helyen a szintén Fidesz-szövetséges Vállalkozók Pártja jelöltje áll majd, de a személyről még nem született megállapodás. A hetedik helyen Csallóközi Zoltán, a Nemzeti Fórum jelöltje áll, mögötte sorrendben Pesti Imre, Ughy Attila és Németh Szilárd következik. Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: nem kapott helyet a listán Tirts Tamás, akinek neve korábban főpolgármester-jelöltként vetődött fel és Rátonyi Gábor zuglói polgármester sem.

Kilép az elégedetlen fideszes
Levélben jelentette be kilépési szándékát a Fideszből Bartha László, Szeged korábbi polgármestere, mert úgy látja, a jelenlegi párt már nem az a szervezet, amely 1998-ban egy konzervatív értékrendet képviselt - mondta az MTI-nek a politikus, megerősítve a Magyar Rádió információját. Bartha László szerint a párt akkor egy társadalmilag elfogadott határok között liberalizmust engedélyezett, azaz figyelembe vette az egyént is, és véleménye szerint ehhez kellene most visszatérni. Az akkor kormányra került szervezetben azóta lényeges változások következtek be, és meglátása szerint ez nem jó irány. A szövetségesek nem valódiak, hanem fantomszervezetek, amelyek mögött nem áll igazi erő és ezt a választás meg is mutatta. Szegeden is sok olyan ember került a gépezetbe, akik "nem oda valók"; a párt még helyt tudott állni, de "a személyek katasztrofális vereséget szenvedtek" - fogalmazott.
Arra, hogy az országos választmány ülésén a fővárosi listát illetően csak az elfogadott javaslat került-e napirendre, vagy az is, amelyen például Tirts és Rátonyi neve is szerepelt, Szijjártó Péter azt mondta: mindkét javaslat napirendre került, nagy többséget a már ismertetett lista kapott.

Az országos választmány három megye - Baranya, Csongrád, Komárom-Esztergom - kivételével megnevezte a megyei közgyűlési elnök-jelölteket is, akik négy kivételével országgyűlési képviselők. Bács-Kiskunban Bányai Gábor, Békésben Domokos László, Borsodban Ódor Ferenc, Győr-Moson-Sopronban Szakács Imre, Hajdú-Biharban Rácz Róbert, Nógrádban Becsó Zsolt, Pest megyében Szűcs Lajos, míg Szabolcsban Fülöp István, Tolnában Koltai Tamás, Vasban Kovács Ferenc, Veszprémben Lasztovicza Jenő, Zalában pedig Manninger Jenő országgyűlési képviselők a jelöltek.

Fejérben Balogh Ibolya gárdonyi közjegyzőt, Hevesben Hermann Istvánt, a Vállalkozók Pártjának jelöltjét, míg Jász-Nagykun Szolnokban Fejér Andor önkormányzati képviselőt, Somogyban pedig Majer Istvánt, a megyei közgyűlés fideszes tagját jelölték megyei közgyűlési elnöknek.