Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fiktív számlákat találtak az MDF-frakció könyvelésében

2004.10.10. 17:30
Az Index információi szerint közel tízmillió forintos nagyságrendben fedezett fel az Országgyűlés belső ellenőrző rendszere fiktív számlákat az MDF parlamenti képviselőcsoportjának könyvelésében. A visszaélés miatt az Országgyűlés Hivatala és Herényi Károly frakcióvezető tett feljelentést, a több hónapja folyó eljárást azonban eddig nem kívánták nyilvánosságra hozni.
Egy már korábban megszűnt cég adott hosszú időn keresztül rendszeresen számlát a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportjának.

A nyáron fedezték fel

Az MDF-nek az Indexhez eljuttatott közleménye
A Magyar Demokrata Fórum frakciójának hivatalvezetőjeként a nyár elején rutinszerű belső ellenőrzést kértem a hivatal pénzügyeiről. Ennek során fiktív számlákra bukkantak az ellenőrök.

Ezt követően Herényi Károly frakcióvezető haladéktalanul mindent megtett a tényállás tisztázása és az érintett felelősségre vonása érdekében.

Én, mint a hivatal vezetője azonnal feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen. A nyomozás eredményéről még nem kaptunk tájékoztatást.

A gyanúba keveredett személy az MDF frakció hivatalának alkalmazottja, akinek munkaviszonyát azonnal megszüntettem. Ez az ügy egy alkalmazott szabályszegése.

2004. október 10.
Székely-Gyökössy Szabolcs
az MDF frakció hivatalának vezetője

Az Index információi szerint tízmillió forinthoz közelítő nagyságrendben kiadott fiktív számlákat a parlament belső gazdasági ellenőrei találták a nyár végén az MDF könyvelésében. A hamis számlák a képviselőcsoport megrendelésére végzett munkákat ellentételezték. Úgy tudjuk, hogy visszaélés felfedezését követően az Országgyűlés Hivatala és Herényi Károly frakcióvezető tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Folynak a kihallgatások

A nyomozás megkezdődött, információink szerint több, a frakció gazdálkodásáért felelős személyt már ki is hallgattak. Az Index megkeresésére a vizsgálat lefolytatásáért felelős Nemzeti Nyomozó Iroda nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Hasonlóan elzárkózott az ügy részleteinek ismertetése elől a feljelentést tevő Herényi Károly is, és az Országgyűlés Hivatalában sem kívánták kommentálni az ügyet.