Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Korrupció Grespik hivatalában

2001.08.22. 11:43
A Grespik László vezette Fővárosi Közigazgatási Hivatal három munkatársát őrizetbe vették, illetve előállították szerda délelőtt az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói. A bevándorlási ügyekkel foglalkozó igazgatási főosztály vezetője és két kollégája ellen vesztegetés, korrupció és hivatali visszaélés miatt indult nyomozás. Grespik kijelentette: nem tűri hivatalában a korrupciót.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársai szerda délelőtt előállították, illetve őrizetbe vették a Fővárosi Közigazgatási Hivatal igazgatási főosztályának vezetőjét és két beosztottját. A bilincsbe vert köztisztviselők irodájában ezt követően házkutatást tartottak a rendőrök, majd fél tizenkettőkor elszállították őket a helyszínről.

A közigazgatási hivatal munkatársait vesztegetéssel, korrupcióval és hivatali visszaéléssel gyanúsítják - közölte Grespik László, a hivatal első embere újságírókkal. Őt korábban már tájékoztatta az ORFK, azt azonban nem kívánta elárulni az Indexnek, mikor és milyen formában értesült a hivatalában történt korrupcióról.

Az érintett főosztályvezető, Lakatos László november elsejétől volt hivatalában. Az előállított E. Béla és munkatársnője bevándorlási ügyintézők. Ők Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Budapest ügyeivel foglalkoztak.

Grespik nem tűri a korrupciót

Az eset kapcsán a hivatalvezető kijelentette: nem tűri meg a korrupciót hivatalában. Emellett visszautasít "minden olyan rosszindulatú és információkat nélkülöző alaptalan feltételezést", hogy elégtelen vezetői tevékenysége miatt fordulhatott elő az eset. "Ezt a hozzáállást csakis az ellenem irányuló tudatos, alaptalanul lejárató célzatú sajtóhadjáratnak, vagy szakmai féltékenységnek tudom tulajdonítani" - áll Grespik László MTI-hez eljuttatott közleményében.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexet arról tájékoztatta, hogy a főosztályvezetőt őrizetbe vették, E. Béla szabadlábon védekezhet, míg az ügyben még érintett B. Zsuzsannát szintén őrizetbe vették, aki a Bereczki and Partners Kft. vezetője. A másik bevándorlási ügyintéző szerepe még nem tisztázott.

Félmillió forintot kértek az engedélyért

A nyomozás eddigi adata szerint L. László és társai Magyarországra bevándorló külföldi állampolgároktól az engedélyek megadásáért kértek és esetenként kaptak 200-500 ezer forint közötti összeget, amivel több millió forint vagyoni előnyre tettek szert.

Vádemelési javaslat az országgyűlési főtanácsadó ügyében
A rendőrség nemrég tett vádemelési javaslatot vesztegetés, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt az Országgyűlés Önkormányzati és Rendészeti Bizottságának egykori főtanácsadója ellen, aki több százezer forintért szerzett állampolgársági vizsgát igazoló papírt arra nem jogosultaknak. Ezzel számos külföldinek egyszerűsítette meg a procedúrát. A nyomozást még tavaly novemberben kezdte meg az ORFK a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján.
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft