Ágnes
-1 °C
2 °C

Haladék a flóberteseknek

2005.06.13. 08:25
Három hét múlva lett volna engedélyköteles a fegyverhasználat, de a BM meghosszabbítja a határidőt. Sőt, elképzelhető, hogy teljesen visszavonják a szigorítást. Mintegy 200 ezer flóbertfegyvert tartanak Magyarországon, de eddig csak minden hatvanadikat regisztráltatták.
December végéig meghosszabbítaná a flóbertfegyverek regisztrációs és engedélyeztetési határidejét a Belügyminisztérium – értesült a Magyar Hírlap. A most érvényes határidő június 30-a, de az elmúlt fél évben a becsült kétszázezer tulajdonosból alig négyezren jelentették be korábban engedély nélkül vásárolt fegyverüket a rendőrségen. A Magyar Hírlap úgy tudja, a szigorítás teljes visszavonásának lehetőségét is mérlegelik a tárca vezetői.

A tárca a jelek szerint titokban tartja az előkészületeket. Legalábbis erre utal, hogy a rendőrség honlapján még pénteken is megjelent egy közlemény, amelyben felszólítják a fegyvertulajdonosokat az engedély megszerzésére, e hónap végéig.

Becslések szerint a kétszázezret is elérheti a magánkézben lévő flóbertfegyverek száma Magyarországon. Ezeket a kis teljesítményű, az élet kioltására alkalmatlan fegyvereket évek óta – a légfegyverekhez hasonlóan – engedély nélkül vásárolhatta meg minden nagykorú állampolgár.

Az EU-csatlakozás miatt tavaly ősszel döntött a tartás szigorításáról a Belügyminisztérium. Az EU-tagállamokban elfogadott egységes jogszabály ugyanis nem tesz különbséget kis teljesítményű és az élet kioltására alkalmas fegyverek között. Így a flóberteket is a lőfegyverek közé sorolta, és tartását visszamenőleg is engedélyhez kötötte.