Jácint
16 °C
31 °C

Fodor Gábor: Le kell bontani a kordont!

2007.02.04. 12:16
Indokolatlan a Kossuth téri kordon fenntartása, ezért arra kérem a rendvédelmi minisztert, hogy intézkedjen elbontásáról - nyilatkozta az Indexnek Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A politikus szerint a jelenlegi helyzetben a kormányoldal felelőssége nagyobb, le kell bontani „a népszuverenitás háza és a nép közé emelt" korlátokat.

„A rendőrségi kordon fenntartása indokolatlan volt. Arra kérem ezért Petrétei Józsefet, mint a rendvédelemért felelős minisztert, hogy mielőbb intézkedjen a kordonok elbontása ügyében", nyilatkozta az Indexnek Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

A politikus törvényes és erőszakmentes viselkedésre kéri a rendőrséget, a tüntetőket és a Fidesz képviselőit egyaránt. Fodor szerint a polgári engedetlenség eszközeinek akkor van helyük a demokratikus közéletben, ha törvényes eszközökkel nem lehet célt érni. Ebben az esetben azonban ez nem így van - véli a politikus.

„A belpolitikai hidegháború pszichózisát erősítő kordonok elbontása közös érdek: a parlamenti pártoknak tárgyalásos úton, az egymásba vetett bizalom erősítésével kell megteremteniük a köznyugalom feltételeit", mondta Fodor Gábor.


A politikus szerint az ellenzéknek és a kormánynak egyaránt felelős magatartást kell tanúsítania, a kormányoldal felelőssége azonban nagyobb. Fodor szerint „nekünk nemcsak alkotmányosan kell viselkednünk, hanem bölcsen is: le kell bontanunk a népszuverenitás háza és a nép közé emelt, csakis kivételes helyzetekben és átmenetileg fenntartható korlátokat".

Az SZDSZ-es politikus úgy véli: a Fidesznek nyilvánvalóvá kell tennie, hogy nem kíván együttműködni az alkotmányos rendet elutasító erőkkel. Az ellenzék vezető pártjának el kell határolnia magát az árpádsávos zászlókat lengető, szélsőséges tüntetőktől.