Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fodor Gábor: Le kell bontani a kordont!

2007.02.04. 12:16
Indokolatlan a Kossuth téri kordon fenntartása, ezért arra kérem a rendvédelmi minisztert, hogy intézkedjen elbontásáról - nyilatkozta az Indexnek Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A politikus szerint a jelenlegi helyzetben a kormányoldal felelőssége nagyobb, le kell bontani „a népszuverenitás háza és a nép közé emelt" korlátokat.

„A rendőrségi kordon fenntartása indokolatlan volt. Arra kérem ezért Petrétei Józsefet, mint a rendvédelemért felelős minisztert, hogy mielőbb intézkedjen a kordonok elbontása ügyében", nyilatkozta az Indexnek Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

A politikus törvényes és erőszakmentes viselkedésre kéri a rendőrséget, a tüntetőket és a Fidesz képviselőit egyaránt. Fodor szerint a polgári engedetlenség eszközeinek akkor van helyük a demokratikus közéletben, ha törvényes eszközökkel nem lehet célt érni. Ebben az esetben azonban ez nem így van - véli a politikus.

„A belpolitikai hidegháború pszichózisát erősítő kordonok elbontása közös érdek: a parlamenti pártoknak tárgyalásos úton, az egymásba vetett bizalom erősítésével kell megteremteniük a köznyugalom feltételeit", mondta Fodor Gábor.


A politikus szerint az ellenzéknek és a kormánynak egyaránt felelős magatartást kell tanúsítania, a kormányoldal felelőssége azonban nagyobb. Fodor szerint „nekünk nemcsak alkotmányosan kell viselkednünk, hanem bölcsen is: le kell bontanunk a népszuverenitás háza és a nép közé emelt, csakis kivételes helyzetekben és átmenetileg fenntartható korlátokat".

Az SZDSZ-es politikus úgy véli: a Fidesznek nyilvánvalóvá kell tennie, hogy nem kíván együttműködni az alkotmányos rendet elutasító erőkkel. Az ellenzék vezető pártjának el kell határolnia magát az árpádsávos zászlókat lengető, szélsőséges tüntetőktől.