Márk
13 °C
28 °C

Fodor Gábor: Nincs jó helyen a rendőrség

2006.11.13. 08:46
Gyurcsány Ferenc bocsánatkérése és a bizalmi szavazás után jelentős kormányátalakításra van szükség, mondta Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivője a Napkeltében. A politikus szerint személycserékre is szükség lenne, vissza kell állítani a közigazgatási államtitkári posztot, és az igazságügyi és rendészeti tárcát is szét kellene választani.

Október 6-án fontos és jó beszédet mondott el a miniszterelnök, amelynek a leglényegesebb eleme a bocsánatkérés volt, mondta Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője, utalva Gyurcsány Ferenc megerősítésére a bizalmi szavazáson.

Ezek után azonban szükség van olyan tettekre, amelyek azt mutatják, hogy van változás, tette hozzá. Fodor szerint megérett a helyzet a kormányzati struktúra átalakítására és személycserékre is, a koalíció ugyanis így tudja visszaszerezni hitelességét, és megerősíteni társadalmi támogatását.

A politikus egyértelművé tette, hogy felül kell vizsgálni a minisztériumokban a közigazgatási államtitkári poszt megszüntetését. Erre a posztra szükség van.

Fodor az elmúlt hetek utcai zavargásaival kapcsolatban feltette azt a kérdést is, jó-e, hogy a rendőrség egy összevont tárca, az igazságügyi és rendészeti minisztérium hatásköre alá tartozik. A szabaddemokrata politikus szerint itt egy jelentős szerkezeti problémáról van szó, az igazságügy feladata ugyanis a jogok és normák védelme, míg a rendőrség tevékenységénél fogva rendszeresen kerül konfliktusba velük.