Ágnes
-1 °C
2 °C

Fogadóórákat tartanának a miniszterek a képviselőknek

2003.05.28. 13:29
A miniszterelnök tanácsára heti vagy kétheti rendszerességgel fogadóórát tartanak a jövőben a miniszterek, amelyeken a képviselőket fogadnák. Szekeres Imre államtitkár szerint nem országos jelentőségű, hanem helyi ügyekben kérik majd a képviselők a miniszterek segítségét.
A szocialista frakció legutóbbi ülésén több képviselő is felvetette Medgyessy Péter kormányfőnek, hogy konkrét, egyedi ügyekben nehézkes a szaktárcákkal kommunikálni, nincs fórum, ahol helyi érdekű problémákat oszthatnának meg a miniszterekkel.

Fogadóóra: Szerdán 5-7 között

Ezek után Mesdgyessy Péter a szerdai kormányülésen arra kérte minisztereit, tegyék lehetővé a képviselőknek, hogy problémáikkal hozzájuk fordulhassanak. Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal poltikai államtitkára az Indexnek elmondta, hogy valószínüleg szerdánként öt és hét óra között fogadják majd a miniszterek például a választókörzet problémájával őket felkereső képviselőket.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy nem csupán a koalíciós képviselők számára, hanem az ellenzéki honatyák is látogathatják a miniszteri fogadóórát. A frakciók és a kormány közötti kommunikációt egyébként a MeH-en belül a szabad demokrata Horn Gábor és Szekeres bonyolítja.

A Parlament folyosóján kvaterkázás közben

Az ellenzéki képviselők addig nem kívánnak állást foglalni a kérdésről, ameddig hivatalosan nem ismerik az előterjesztést. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a legújabb kori demokráciában nem szokás a minisztereknek fogadóórát tartani: "a képviselők nem fognak az előszobában várakozni" - jósolta meg. Szerinte személyes, vagy helyi ügyekben eddig is volt alkalmas helyszín a miniszterrel tárgyalni, ez pedig a Parlament folyosója.