Viola
-5 °C
-2 °C

Pénzügyőr lesz az ORFK új vezetője

2007.05.29. 12:36
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy Bencze József lesz az új országos rendőrfőkapitány. Elődje, Bene László a rendőrbotrányok miatt távozott az ORFK éléről.

Bencze József lesz az új országos rendőrfőkapitány, jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a parlamentben. A miniszterelnök azt kérte Bencze Józseftől, hogy keményen, határozottan és emberséggel vezesse a rendőri testületet.

„Szabadság és rend” - mondta Gyurcsány Ferenc. Mikor Takács Albert új igazságügyi és rendészeti minisztert bemutatta, akkor is csak ezeket a szavakat tudta használni, tette hozzá a kormányfő. Olyan embert kért fel a rendőrség vezetésére, aki megítélése szerint meg tudja erősíteni a rendőrséget, vissza tudja szerezni a közbizalmat, ugyanakkor meg tudja erősíteni a rendőrök önbizalmát is.


Fotók: Huszti István

Az új rendőri vezető kiválasztásakor Gyurcsány Ferenc Takács Alberttel és Petrétei József leköszönő igazságügyi miniszterrel is tanácskozott. Bencze József tábornok vámos egyenruháját hamarosan újra rendőr egyenruhára cseréli, mondta a kormányfő arra utalva, hogy a VPOP rendészeti főigazgatója már korábban is szolgált a rendőrség kötelékében.

„Szabadság, rend, biztonság” – vette át a szót a miniszterelnöktől Bencze József. Elmondta, hogy legfontosabb feladatának a rendőrök iránti bizalom visszaállítását tartja. Olyan rendőrséget ígért, amelyik a polgárokkal tisztelettudó, ugyanakkor politikamentes, ezzel együtt szeretné visszaszerezni az egyenruha becsületét. Bencze több fegyelmet, több munkát, vár el a rendőrségtől. Jelezte, hogy ennek érdekében még a nap folyamán felveszi a kapcsolatot az ORFK vezetőivel, illetve a rendészeti tárca illetékeseivel.

Az új főkapitány időt kért a sajtótól, mivel csak bizottsági meghallgatása után lép hivatalba, és csak azután áll a sajtó rendelkezésére. Ugyan a bejelentést sajtótájékoztatóként hirdették meg, az újságírók nem kaptak lehetőséget kérdések feltevésére, Gyurcsány Ferenc és Bencze József a kinevezés bejelentése után azonnal távoztak.

Ért a fekete gazdaság visszaszorításához

Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója 52 éves pénzügyőr vezérőrnagy. Nős, 2 gyermek édesapja. A jogi egyetem mellett elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. 1991-től az V. kerületi Rendőrkapitányság kapitányság-vezetője. A Horn-kormány idején főtanácsadó a MeH-ben, a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság elnöke. 1997 óta a Vám-és Pénzügyőrség Rendészeti Főigazgatója. Doktori disszertációját a feketegazdaság hazai legalizálásának és visszaszorításának tapasztalatairól írta. Bencze József a VPOP-s megbízatása mellett több rendészeti társadalmi szervezetben is vezető szerepet tölt be: elnök a Magyar Rendészettudományi Társaság Igazgatási Tagozatában, társelnök a Gazdálkodási Tudományos Társaság hon- és rendvédelmi tagozatában, alelnök a Nemzetközi Rendőr Egyesület magyar tagozatában.

Bencze a Lélegzet nevű folyóiratnak adott tavalyi interjújában részletesen beszélt az általa ellenőrzött vámosokat érintő korrupciós ügyekről. A VPOP főigazgatója akkor kiemelte, hogy szervezeténél évente az állomány alig 0,4 százaléka keveredett visszaélési ügyekbe, amit főként annak tudott be, hogy a Vám- és Pénzügyőrségnek 8 éve van korrupcióellenes stratégiája, és már 1997 óta etikai kódexe. „Aki ide szegődik, bizonyos jogainak a korlátozását el kell fogadnia: bejelentés nélkül nem lehet nagyobb mennyiségű pénz egy vámügyintézőnél, hogy ne kelljen magyarázkodnia egy ellenőrzésnél” – magyarázta a belső szigor egy-egy megnyilvánulását Bencze a Levegő Munkacsoport lapjában.

Menesztették a vezetőket

Gyurcsány Ferenc másfél héttel ezelőtt jelentette be, hogy meneszti Gergényi Péter budapesti és Bene László országos rendőrfőkapitányokat, mivel az ügyészség öt rendőrt azzal gyanúsított meg, hogy egy közúti ellenőrzés után megerőszakoltak egy 21 éves lányt. A Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) állományába tartozó öt rendőr jelenleg előzetes letartóztatásban van.


A miniszterelnök a rendőri vezetők kirúgását azzal indokolta, hogy vissza kell állítani a közbizalmat, mivel több, rendőrök által elkövetett bűncselekmény került nyilvánosságra. Egy nappal korábban erősítették meg hivatalosan, hogy a móri bankrablás legújabb gyanúsítottja is rendőr volt, és ugyanaz nap helyezték előzetes letartóztatásba azt a 13 autópályarendőrt is, akiket vesztegetéssel gyanúsítanak.

Petréteit is kivágták

A felelősségre vonás ezzel nem ért véget, Bene és Gergényi menesztésének másnapján Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy elfogadta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter felmentési kérelmét, aki így május 31-ig tölti be hivatalát. Utódja Takács Albert, az általános ombudsman helyettese lesz. Kondorosi Ferenc, akit szintén esélyes jelöltként emlegettek, marad a tárca államtitkára.

A kormányfő bejelentette továbbá, hogy távozik posztjáról Dobozi József, a Rebisz vezetője is. A következő nap sem múlt el fejhullás nélkül, akkor Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója kérte felmentését, amit Gyurcsány Ferenc szintén elfogadott. Galambos azzal magyarázta távozási szándékát, hogy az utóbbi időben sok és többször jogos kritika érte az NBH-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!