Auguszta
-3 °C
2 °C

Fűtéstámogatással kampányol Fónagy

2006.02.09. 15:03
Egy, az erzsébetvárosi önkormányzatnál már megbukott javaslattal kampányol a VII. kerületben Fónagy János. Az Orbán-kormány közlekedési miniszterének kampánycsapata kopogtatócédula-gyűjtés közben azért gyűjt aláírást, hogy minden kerületi lakos kapjon, egyszeri 8500 forintos gázszámla támogatást. Fónagy szerint morálisan nem megkérdőjelezhető az akció.

Egyszeri gáztámogatási hozzájárulást adna a Fidesz a VII. kerület lakóinak. A 8500 forintos támogatás alanyi jogon járna minden VII. kerületi lakosnak, függetlenül attól, hogy mennyire szorulnak rá a támogatásra.

Aláírásgyűjtéssel a gáztámogatásért

Szerdán Fónagy János fideszes jelöltnek gyűjtött kopogtatócédulát egy Kertész utcai házban a párt aktivistája, kisgyermekes olvasónkat azzal próbálták a volt miniszter támogatására buzdítani, hogy megpendítették a gáztámogatást. Az idős asszony egy aláíróívet lobogtatott, amelyen támogatni lehetett Fónagy kezdeményezését. Azt nem említette, hogy a kezdeményezés már megjárta a kerületi önkormányzat képviselő-testületét, amely napirendre sem vette.

Fónagy János, a Fidesz képviselő-jelöltje az Indexnek azt nyilatkozta, hogy morálisan nem lát kivetnivalót az akcióban. Kétségtelenül lehetett volna korábban is kezdeményezni, de nem az a fontos, hogy mikor tették, hanem, hogy jó célt szolgál-e. A politikus példaként felhozta, hogy Budapesten se újultak meg az utak, csak most, a kampányidőszakban akcióznak.

Bán Imre, erzsébetvárosi szocialista frakcióvezető az Indexet arról tájékoztatta, hogy a képviselő-testület napirendre se vette a Fidesz "kampányízű kezdeményezését", mert egy ilyen lépés "ellentmondana az igazságosság elvével". A szocialista politikus szerint, aki a kerületben rászorul, egyedi döntés alapján alkalmi és rendszeres segítséget egyaránt kaphat.

A Fidesz eltitkolt gázáremelést emleget
A Fidesz arra szólítja fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy vonja vissza az eddig eltitkolt, január 18-től érvényes 7,1 százalékos lakossági gázáremelést - mondta Rogán Antal kampányfőnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. A fideszes politikus állította: a Fővárosi Gázművek fogyasztóknak küldött leveléből kiderül, hogy a gazdasági minisztérium rendelete alapján január 18-tól 7,1 százalékkal emelkedett a lakossági gázár, annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc decemberben a Mol vezetőjével való tárgyalás után megígérte, hogy január 1-től nem növekszik a díjtétel.

"Rogán Antalnak még akkor sem lenne igaza, ha augusztusban is fagyna" - reagált Batiz András az MTI-nek az elhangzottakra. A kormányszóvivő szerint, ha a kampányfőnök elővette volna a vonatkozó jogszabályt, vagy csak saját januári gázszámláját, rögtön láthatta volna, hogy január 18. óta egyetlen forinttal sem kell többet fizetnie a gázért a lakosság egyetlen csoportjának sem.