Mélyponton a kormánypártok támogatottsága

2007.11.19. 16:03
Az eddig mért legalacsonyabb szintet mutatja az MSZP és az SZDSZ támogatottsága a Századvég és a Forsense novemberi telefonos közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz támogatottsága duplája a szocialistákénak, de minden második megkérdezett negatív véleményt formál az ellenzék tevékenységéről is.

Az MSZP-t a megkérdezettek 14 százaléka, az SZDSZ-t 1 százalék támogatná. Jelenleg a megkérdezettek 28 százaléka szavazna a Fideszre, azaz a teljes választókorú lakosságon belül most először érte el a Fidesz támogatottsága a szocialisták szavazótábornak kétszeresét, derül ki a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásából.

A Századvég és a Forsense november 6-15. között végzett közvélemény-kutatásán 1000 felnőttet kérdeztek meg, akiknek összetétele a nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség szerint reprezentálja a felnőt lakosságot.

Az MDF-re az összes megkérdezett 3 százaléka szavazna. A KDNP, a MIÉP, a Jobbik és a Munkáspárt támogatottsága együttesen alig éri el a 2 százalékot.

Módosultak az erőviszonyok a biztos szavazó pártválasztók körében is. Míg a Fidesz támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett (61 százalék), az MSZP támogatottsága ugyanennyit csökkent (28 százalék).

A nagyobbik kormánypárt kritikus helyzetét jól mutatja, hogy a korábban MSZP-bázisnak számító nyugdíjasok és fővárosiak is többségben a Fidesszel szimpatizálnak. A megkérdezettek körében többen vannak a kormányváltást akarók is (43 százalék), mint amennyien a kormány maradása mellett lennének (32 százalék).

A lakosság általános közérzet indexe az elmúlt hónapok 30 pont körüli értéke után november első felében még tovább, egészen 25 pontra süllyedt, ami az eddig is meglehetősen negatív közhangulat további romlására utal.

A megkérdezettek mindössze 4 százaléka gondolja úgy, hogy jól vagy kifejezetten jól mennek a dolgok az országban, ugyanakkor immár több mint kétharmaduk közepesnél rosszabb osztályzattal illeti a közállapotokat.

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják többen (32 százalék) alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére, Gyurcsány Ferenc támogatottsága ebben az összehasonlításban 27 százalékos.

Bár csökkent az ellenzék munkájával elégedetlen válaszadók aránya, még így is minden második megkérdezett negatív véleményt formál az ellenzék tevékenységéről. A kormány munkáját a válaszadók 61 százalék értékeli negatívan, míg tízből három megkérdezett mindkét oldal tevékenységére negatív osztályzatot ad.

Tovább csökkent a pártot választók köre. Jelenleg mindössze 48 százalék azok aránya, akik a politikai paletta valamely pártjára adnák voksukat, s ezen választásukat el is árulják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét