Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Távozik az RTL Klub vezérkara

2001.05.03. 15:38
Felmentését kérte Gyöngyössy Bence, az RTL Klub programigazgatója és Piller András a televíziós társaság vezérigazgatója is - értesült a Világgazdaság. Mindkét kérelmet elfogadták. A lap értesülései szerint a személyi döntések mögött Frei Tamás újságíró múlt héten adásba került riportja áll, melynek egyik jelenetében a riporter egy "bérgyilkosnak feltüntetett személytől a magyar miniszterelnök meggyilkolásának ára felől érdeklődött".

A napilap úgy tudja, a programigazgatói teendőket a jövőben az ügyvezetőkből verbuvált külön testület látja majd el, a vezérigazgatói feladatokat pedig Dirk Gerkens a társaság irányítóbizottságának eddigi elnöke veszi át.

Az ORTT vizsgálatot indított

Korábban megírtuk: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) vizsgálatot indított a riport miatt. A médiatestület szerdai ülésén minden tag egyetértett abban, hogy az anyagot nem lett volna szabad műsorra tűzni, ám arról, hogy a médiatörvény mely passzusát sértette a riport, eltérő vélemények voltak a testületben.

Bánlaki József, az ORTT MIÉP-es delegáltja szerint az RTL Klub megsértette a törvény azon részét, amely kimondja, a szolgáltató köteles tiszteletben tartani az alkotmányos rendet, hiszen - a "Mennyiért ölné meg a miniszterelnököt?" kérdés - az egyik legfőbb közjogi méltóság likvidálására hívta fel a nézőket.

A bocsánatkérés nem elég
"Az RTL Klub vezetői tisztában vannak azzal, a "Riporter: Frei Tamás" című műsorban elhangzottak olyan félreértésekre adhatnak okot, amely egyetlen, az RTL-csoporthoz tartozó televízióban sem megengedhető, ezért az RTL Klub elnézést kér a magyar miniszterelnöktől" - közölte Szabó Stein Imre, a csatorna kommunikációs igazgatója az ominózus adást követően. Az ORTT nem sokkal később indított vizsgálatot az ügyben.

Bánlaki a Népszavának korábban kijelentette, a műsor szerinte azt sugallta, hogy "a nézőkkel közösen béreljenek fel egymillió dollárért egy bűnözőt, aki hajlandó megölni Orbán Viktort". Az RTL kommunikációs igazgatója és vezérigazgatója is elismerte a múlt héten, hogy szakmai hibát követtek el, mikor levetítették a riport inkriminált epizódját.

A Népszabadság értesülései szerint Frei Tamás műsorát ennek ellenére nem szándékoznak levenni az adó programjáról, mert úgy ítélik meg, hogy a hibáért az RTL Klub vezetőinek kell vállalni a felelősséget.

Az Index megkeresésére a televízió kommunikációs és sajtóirodáján sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a sajtóban megjelent értesüléseket. Érdeklődésünkre mindössze annyit közöltek: csütörtökön hosszan ülésezett az RTL irányítóbizottsága, döntést azonban nem hoztak az értekezleten.