Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Friderikusz: pofára is lehetne dönteni

2002.10.01. 08:57
Ma Magyarországon tévéelnök csak az lehet, aki mind a négy párt bizalmát élvezi, ilyen ember azonban nincs, ezért folyik minden tovább - állította Friderikusz Sándor, az MTV elnöki pályázatának egyik résztvevője. Friderikusz szerint a pályázati időszakban a kuratórium fideszes tagja személyes sértettségből szervezkedett az ő és Baló György megválasztása ellen és Siklósi Beatrix mellett. A showman egyelőre nem tudja, hogy újra részt vesz-e az elnökválasztási "kutyakomédiában".
Az egész országot érzi "átvágva" Friderikusz Sándor az MTV elnökének meg nem választása körüli ügyek miatt. A jelölt az m1 Nap-kelte című reggeli műsorában beszélt a pályázatok elbírálásáról.

Pofára döntenek?

Friderikusz - nem rejtve véka alá csalódottságát - kijelentette: "pofára is el lehetne dönteni" az elnökség sorát, szerinte ugyanis a rendszer nem tette lehetővé, hogy a döntést meghozó társadalmi kurátorok megismerjék a pályamunkák tartalmát.

Sokan vidékről voltak kénytelenek felutazni, mert a pályázatokat nem vihették magukkal, ezért kétséges, hogy hányan olvasták a pályamunkákat. A showman bírálta a pályázatok elbírálásának áttekinthetetlenségét is. Nem tudja, újra indul-e, mert "ilyen kutyakomédiában, ha az ember ad magára, nem vesz részt".

Együgyű megoldás

Friderikusz a pártok mellett 16 társadalmi kurátort keresett fel, hogy tájékoztassa őket terveiről. Elmondta, hogy öten már találkozni sem voltak hajlandók vele, amit annak tulajdonított, hogy a Fidesz delegáltja, Tátrai Eszter "szervezkedett ellene". Friderikusz állítása szerint a pártmegbízottal még annak tévés tevékenysége alatt romlott meg a viszonya egy megjegyzés miatt. Friderikusz azt állította, hogy Tátrai nyíltan Siklósi Beatrix támogatására próbálta rávenni a döntéshozókat ő és Baló ellenében. Friderikusz jogi lépéseket tervez Tátrai ellen. Orbán Viktor kéttévés javaslatát a jelölt képtelenségnek, "együgyű megoldásnak" minősítette.

Befolyásoltság alatt

A Nap-keltében megszólaló Baló György szintén kivitelezhetetlennek nevezte a volt miniszterelnök felvetését. Mint mondta, kíváncsi arra, hogy a Fidesz milyen javaslattal áll elő, mert az MTV földi frekvenciáját nem lehet a javaslatban szereplő módon megosztani. Baló, aki a kuratóriumi elnökségtől a legtöbb szavazatot kapta, kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a nagyobbik ellenzéki párt "befolyása alatt tartja" a kurátorokat.

Baló szerint az MTV számára új, legitim elnök nélkül nehéz lesz kiállni az Országgyűlés elé a hiányzó pénzekért. Szerinte a következő két hónapban milliárdos támogatásra lesz szüksége a köztévének. Mint mondta, el kell gondolkodnia azon a helyzeten, hogy egyetlen indulóból második lett, ugyanakkor megerősítette: folytak tárgyalások arról, hogy kulturális igazgatóként kerüljön az MTV vezetésébe, ám ezeket a tárgyalásokat a pályázat idejére leállították.

Az MSZP is Tátrait okolja

Az MSZP a Fideszt teszi felelőssé a hétfői tévéelnök-választás sikertelenségéért. Újhelyi István, a szocialisták médiapolitikusa az Indexnek azt mondta, információi szerint Tátrai Eszter, a kuratóriumi elnökség fideszes tagja személyesen kereste fel a társadalmi nagykuratórium tagjait, hogy befolyásolja döntésüket. Újhelyi álláspontja szerint pártja érdeke, hogy az MTV-nek mielőbb új elnöke legyen. A köztévénél azonban addig is tovább kell folynia a már megkezdett munkának, az átalakításnak. Ennek érdekében pedig biztosítani kell a szükséges forrásokat és módosítani a médiatörvényt.