Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Alacsony a részvétel a ferencvárosi választáson

2009.01.11. 11:44
Nem történt rendkívüli esemény a szavazókörzetekben.

A délután fél hatig leadott szavazatok alapján szinte biztosra vehető, hogy érvénytelen lesz a ferencvárosi időközi országgyűlésiképviselő-választás első fordulója; másfél órával a szavazókörök bezárása előtt még csak a választók 22,87 százaléka ment el voksolni.

Eszerint a 31.058 választásra jogosult ferencvárosi közül mindössze 7103-an adták le szavazatukat. Három évvel korábban ugyaneddig az időpontig a ferencvárosi választópolgárok 61,67 százaléka élt szavazójogával.

A választási törvény szerint, amennyiben a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot, a választást érvénytelennek nyilvánítják. Ennek alapján két hét múlva, január 25-én valamennyi, tehát mind a hat jelölt újra indulhat a megmérettetésen.

A helyi választási iroda adatai szerint 11 óráig csaknem kétezren (1.927-en) mentek el szavazni, ez 6,27 százalékos részvételnek felel meg. A 2006-os országgyűlési választásokon eddig az időpontig a szavazók 25,66 százaléka voksolt a főváros 12. számú országgyűlési egyéni választókerületében.

Horváth Péter, a választási iroda helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint rendkívüli esemény nem történt a harminchét szavazókörben.

A választáson hat jelöltre lehet voksolni. Ha az első forduló nem lesz érvényes, a voksolásra jogosult 31.076 ferencvárosi választópolgár két hét múlva járulhat ismét az urnákhoz.

Amennyiben a választópolgárok több mint 50 százaléka elmegy szavazni, és azoknak több mint a fele egy jelöltre adja le voksát, akkor eredményes a választás.

A választókerülethez tartozók tizenhárom helyen - zömmel önkormányzati intézményekben - összesen harminchét szavazókörben adhatják le voksaikat este hét óráig. Az előzetes eredményt várhatóan még vasárnap közzéteszi a választási iroda.